26 Ağustos 2017 Cumartesi

Goriot Baba - Balzac | Kitap Yorumu

balzac

Seri: Yok
Yayınevi: İletişim Yayınları
Sayfa Sayısı: 376
Baskı Yılı: 2014
Goodreads Puanı: 3,82  (33,787 Oy)


Yorum

  Herkese merhaba! Bir süredir bloga yazı yazmaya fırsat bulamıyordum, elim soğumuş. :D Neyse, kitabımıza gelecek olursak, yorumu çok uzun tutup sıkıcı olmak istemiyorum ya belli olmaz.

  Balzac adını sık duyduğum ama henüz tanışabildiğim bir yazar oldu. Okunacak o kadar çok kitap var ki! Goriot Baba, 19. yy Paris'inde geçiyor ve tüm soysal sınıflarla ilgili bilgi edinebileceğiniz kadar da geniş ve iyi bir kadrosu var. Aslında kadrosu çok geniş değil ama yazar karakterleri çok ince bir hesapla seçmiş ve bu da okurun her kesimden insanlarla tanışmasını sağlıyor.

  Ben kitabı okumaya, kitapla ilgili hiçbir fikrim olmadan başladım ve beklenti ya da herhangi bir bilgim olmadığı için her sayfayı ve her karakteri keşfetme süreci bana ayrı bir zevk verdi. Bu yüzden kitabın içeriği ile ilgili bilgi vermeyeceğim, okumayı düşünenlere de kitapla ilgili bilgisi olmadan başlamasını tavsiye ederim.

  Karakterler, yazarın üslubu ve hikaye bir araya gelince ortaya muhteşem bir edebiyat şöleni çıkmış. Yazarın yalın ama durumu en ince ayrıntısına kadar anlatabilen dili, işlediği hikaye ile ışık tutmak istediği konular birbiriyle büyük bir ahenk içinde dans ediyorlar, okurken hem o zamanın Fransa'sı ile ilgili fikirlere sahip oluyorsunuz hemde yazar zihninize düşünmeniz için tohumlar serpiyor. Açıkçası kitabı çok beğendim, yazarın diğer kitaplarını da okumayı istiyorum. Ve kitabı okudukça anladım ki, zaman-mekan değişse de insan aynı insan.

  Okumak istiyorsanız kaçırmamanız gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum, bol kitaplı günler. :)

Puanım


23 yorum:

  1. Rafta okunmayı bekliyor ama hiç elim uzanmıyordu... Belki de okumanın zamanı gelmiştir :) Belki bu post bir işarettir :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geciktirme bence, biraz öne al çünkü çok güzel bir kitap. Umarım seversin sende. ^^
      Ben yazarın bir iki kitabını öne aldım bileee. :)

      Sil
  2. Güzel bir kitapla karşımızdasınız.Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, güzel bir kitap gerçekten. :))

      Sil
  3. Benim de okumak istediğim ama bir türlü elime geçmeyen bir kitap. Genelde bu tarz çok popüler kitaplar hakkında hiçbir şey bilmeden okumak her zaman için en azından benim adıma daha iyi bir okuma deneyimi sağlıyor. Umarım en kısa zamanda ben de okurum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kesinlikle öyle, insan kitap hakkında bir şey öğrendikçe o deneyim zevki azalıyor bence, hiç bilmeden okumayı bende yeğliyorum. Umarım okuyabilirsiniz.:))

      Sil
  4. Güzel kitaplarla hoş geldiniz öyleyse :)

    YanıtlaSil
  5. Şu aralar gerçekten hiç kitap okumuyorum diyebilirim. Çok boşladım çook. Yazın biraz yüzümü kızarttı gerçi. Belki bana bir cezadır bu, belki :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan okumaya ara verince kendini çok kötü hissediyor gerçekten, vicdanı rahat bırakmıyor. Umarım kısa zamanda kitaplara dönebilirsin. :))

      Sil
  6. Goriot Baba kitabını bende çok duydum. Sizin gibi benim de hiç bilgim yok. O kadar iyi şeyler söylemişsiniz ki hemen alıp okuyasım geldi 😀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz fazla övdüm biliyorum ama değeceğini düşünüyorum, umarım kısa zamanda okur ve seversiniz.😄

      Sil
  7. Ben klasik okumayı çok severim ama bu kitabı yarım bıraktım. Okuduğum kısımları da işkence gibi gelmişti. O zaman daha ortaokuldaydım gerçi şimdi okusam ne düşünürüm bilmem ama o günden sonra dönüp bir kere bile bakmadım kitaba :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orta okuldaki beklentin ile bugünkü beklentin aynı değildir. :) Heyecanlı ya da olaylı bir kitap değil, daha ziyade yazarın anlatmak istediklerine kulak vermek gerekiyor, şimdi okusan daha çok sevebilirsin belki. :))

      Sil
  8. Hoş geldin :-)
    Goriot Baba'yı üniversitede okumuş ve sevmiştim. Yazarın Vadideki Zambak kitabı çoğu kişiye sıkıcı gelir ama ben, detaylarını hatırlamasam da, onu da beğendiğimi hatırlıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben yazarı şimdiden çok sevdim, Vadideki Zambak'ı aldım bile ve okumak için sabırsızlanıyorum. :))

      Sil
  9. Öyle, insan yetişmekte zorlanıyor. :) Umarım okur ve seversin. 😊😊

    YanıtlaSil
  10. balzak, en sevdiğim bikaç yazar arasında yaa. tolstoy bi de. balzak, yazmayı ve yemek yemeyi severmiş. çok yermiş. insanlık komedyası adı altında otuz kitap yazıyor. süper süper. bütün kitapları okunur. meselasııı, vadideki balzak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balzac'ı bende çok sevdim, Vadideki Zambak'ı merak ediyorum, aldım. Kısa zamanda okumak istiyorum. Goriot Baba, insanlık komedyasının ilk kitabı. :))

      Sil
    2. balzak odasından hiç çıkmadan yazarmış, perdeye bakarak, duvara bakarak. sonra çıkar bir partiye baloya gider tıka basa yermiş sonra yine odasına girer, durmaksızın yazarmış. euegene grandet de var, otuz yaşındaki kadın filan. kuzen bette. hepsi çok iyi. filmleri de var bazılarının. filmlerini de izleeee :)

      Sil
    3. Cidden mi? Şaşırdım ve öğrendiğim iyi oldu, teşekkürler Deep. :))
      Umarım kısa zamanda okuyabilirim bunları, filmler için söz veremem. :D

      Sil