17 Ekim 2016 Pazartesi

Pay (Spero Lucas #1) - George Pelecanos | Kitap Yorumu

Orijinal Adı: The Cut
Seri: Spero Lucas #1
Sonraki Kitap: *Türkiye'de henüz basılmadı.
Yayınevi: Pena Yayınları
Sayfa Sayısı: 320
Baskı Yılı: 2013
Goodreads Puanı: 3.7  (3187 Oy)



Arka Kapak Yazısı


Stephen King'in Amerika'nın yaşayan en iyi suç romanı yazarı ilan ettiği George Pelecanos'tan hafızalarınızdan kolay kolay çıkaramayacağınız yırtıcı bir karakter daha: Spero Lucas. Spero Lucas başarılı bir avukatın yanında araştırmacı olarak çalışıyor ama onun asıl işi kaybedilen ya da çalınan bir şeyi geri almak. Bu yüzden bazen çok da hoş olmayan kişiler için çalışıyor. Ve onun için o kişilerin kim olduğu önemli değil: Soru yok! Peki Lucas'ın payı? Yüzde kırk! Kesinlikle sıradan bir dedektif değil. Bildiğiniz hiçbir dedektif tanımına uymuyor. Evet, küçük notlar alıyor ama Iphone'una. Gün boyu bir masanın başında ellerini yüzünde kavuşturarak kara kara düşünmüyor. Harekete geçiyor. Bisiklete biniyor, sokakları santim santim dolanıyor. İyi yemeğe hayır diyemiyor. Elbette müzik dinlemeyi de seviyor. Ve kadınları da!

Hayatında hiçbir şey kalıcı değil. Hayatında uzun vadeli planlara yer yok. Genellikle ne düşündüğüne ilişkin ipucu vermeyen gözleri yeşil ve içlerinde altın rengi pırıltılar var. Yirmi dokuzunda. Asla gitmeyeceği barlar var. Sohbeti boş insanlarla takılmıyor. İronik insanlarla oturup içmiyor. Bir sınıfta olup teorilerle uğraşan hocaları dinlemek ona göre değil. Bir ofiste işe başlayıp siyasetle de uğraşamaz. Bir sabah uyanır ve o an hiçbir zaman bir üniversite derecesi olmayacağını veya kravat takıp işe gitmeyeceğini anlar. Otuz yaşına gelmiştir ve arada kaynayıp gittiğini hisseder. Ama birçok insandan daha şanslı olduğunu bilir. Yapmayı sevdiği bir şeyler bulmuştur. Sabah uyandığında bir amacı vardır.

Yorum

  Eğer Stephen King bir yazarı övdüyse o yazara bir göz atmak gerekir, düşüncesi ile Pay'a başladım. Kitabın ön kapağında gördüğüm cümle üzerine kitabı okumaya karar verdim ve okudum.




  Pay, Spero Lucas adlı baş karakter üzerine yazılmış serinin ilk kitabı. Spero Lucas, Irak'ta savaşmış eski bir asker ve şimdilerde illegal olarak araştırmacılık yaparak hayatını sürdüyor. Aldığı araştırma görevlerinden biri onu hiç beklemediği tehlikelerin içine sürüklüyor ve bizde bu maceraya onunla birlikte katılıyoruz.

  Spero Lucas antikahraman ile kahraman olma arasında bir çizgide duruyor, hangi tarafın ağır basacağı ilerleyen kitaplarda belli olacak gibi.

  Kitap üzerine fazla konuşmayacağım, suç-gerilim türünde fena bir kitap değil ancak kesinlikle çok güzel değil. Türünün diğer örneklerinden farklı bir özelliği yok ve sizi şaşırtabilecek herhangi bir detaya da sahip değil. Benim okumama Stephen King'in övgüsü sebep olmuştu ancak bu övgüyü biraz aşırı budum ben. Okusanız da okumasanız da pişman olmayacağınız, akılda kalıcı olmayan bir kitap.

  Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim, bol kitaplı günler dilerim. :)

Puanım


8 yorum:

  1. ya ben bu yazarı hiç duymadım not aldım okuycaaaam ay iyi ki yazmışın yaaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende hiç duymamıştım, zaten Türkiye'de bir tek bu kitabı var. :)

      Sil
  2. Gerçekten merak ettirici idefixe gireyim fiyatı bana uygunsa sipariş edeyim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beklentisiz başlamanı tavsiye ederim, umarım beğenirsin. :))

      Sil
    2. Beklentisiz başlamanı tavsiye ederim, umarım beğenirsin. :))

      Sil
    3. Beklentisiz başlamanı tavsiye ederim, umarım beğenirsin. :))

      Sil
  3. Esma Çok kitap var Birde bu aralar durdu bende Pil bitti sanırım :) Duydum ama artık kafam kazan :) Hangisini okumalıyım :) Güzel paylaşım olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. :))
      Onu bu ara bende çok yaşıyorum, hangi kitabı okusam nereye yetişsem diye uğraşıyorum ama zor oluyor. :)

      Sil