11 Kasım 2016 Cuma

Ölüm Defteri (Death Note) Seri İncelemesi


  Herkese merhaba! Bu yazımda Ölüm Defteri serisini genel olarak inceleyip yorumlamaya çalışacağım. Öncelikle belirteyim ki, Ölüm Defteri benim ilk çizgi roman deneyimim oldu, bu seriyi bitirmeden başka çizgi roman okumak istemedim. İlk cildini okuduktan sonra incelemesini yapmıştım ve seri bitince de genel bir inceleme yapacağımı belirtmiştim.

  Bilmeyenler İçin Serinin Konusu

  Ölüm Defteri, polisiye, fantezi, gizem, suç gibi türlerin bir arada bulunduğu bir çizgi roman serisi. Shinigami Dünyası'nda canı sıkılan Ryuk adlı ölüm tanrısının yani Shinigami'nin dünyaya bir ölüm deferi getirmesi ile olaylar başlar. Ölüm Defterine adı yazılan kişi ölür ancak bu defterinde kendine göre bazı kuralları vardır. Bu kuralları okudukça öğrenmenin daha iyi olacağını düşündüğüm için kurallardan bahsetmeyeceğim.




  Shinigami Ryuk'un dünyaya getirdiği defteri lise öğrencisi Light Yagami bulur, önce deftere inanmasa da defteri kullanmayı dener ve defterin gücünü anlar. Ve defterin gücünü dünyaya adalet sağlamak için kullanmaya karar verir, artık Light'ın amacı dünya üzerindeki suçlu ve kötü insanları öldürerek dünyayı adaletin hüküm sürdüğü ütopik bir yere çevirmektir.


  Light bir çok suçluyu öldürdükten sonra bu dünyadaki polis teşkilatlarının dikkatini çeker ve katili aramaya başlarlar. İşte burada devreye dünyanın en yetenekli dedektifi L girer ve Light ile L arasındaki ölümcül mücadele başlar.

  İşte buradan sonrasında ise Light nam-ı diğer Kira ve L arasında büyük bir kovalamaca başlıyor ve her ciltte Kira'nın etrafındaki çember daralıyor. L ne kadar iyi bir dedektifse Light da o kadar zeki bir insan, e haliyle bu kovalamaca amansız bir zekiler kapışmacasına dönüşüyor.

Yorum

  İlk ciltler seri gerçekten çok güzeldi, her sayı seri daha güzel ve daha heyecan verici bir biçimde ilerliyor. Bir yanda müthiş zekası ile Light/Kira diğer yanda çok kurnaz bir dedektif olan L, polis teşkilatı ve diğer başka kimseler. Light'ın babası bile habersiz bir şekilde Light'ın peşinde.Okurken yüreğiniz çoğu zaman hop oturup hop kalkıyor, tam Kira yakalandı, her şey ortaya çıktı derken zekice bir manevra ile karşılaşıyorsunuz ve durumlar ters düz oluyor.



  Dediğim gibi çok heyecanlı ve zekice hazırlanmış, okurken yazara ve kurgusuna hayran kalmamak elde değil. Tek sorun olağanüstü tahmin becerileriydi, bazen L ve Light öyle uç öyle imkansız çıkarımlarda bulunuyor ki karaktere peh git şuradan, asla tahmin edemezdi bunu deseniz de karakterlerin olağanüstü zekaları ve serinin türünün fantastik olması bu tarz şeyleri tolere etmenizi sağlıyor.

  Ölüm Defteri benim için biraz Osmanlı gibi, yükselme, duraklama ve gerileme dönemleri var. İlk 7 cilt gerçekten mükemmel denilebilecek kadar iyiydi, seri yükseldikçe yükseldi, özellikle de 7. ciltte doruk noktasına ulaştı. 7'den sonra kısa bir duraklama ve ardından hızlı bir gerileme. O yüzden ben Ölüm Defteri'nin 7'den önce ve 7'den sonra diye değerlendiriyorum.

  7. ciltten sonra seriye katılan Near ve Mello karakterleri seriye hareket getirip, yeni bir boyut kazandırmak yerine serinin kendini tekrarlamasına neden oldu. Son ciltleri artık bitse seri diyerek okudum ne yazık ki, o kadar kötü müydü derseniz değildi, sadece ilk yedi ciltte yazar çıtayı çok yükseltmişti ve beklentileri arttırmıştı, bu beklentiler de karşılanmayınca ben sevemedim son beş cildi.

  Ölüm Defteri'nin hikayesi bitti, ama ben sevmedim sonunu sevemedim. Burada biraz duygusal davranmış olabilirim tabii ama sonunu sevemedim ben. Sebebine gelecek olursak,



  Son Bir Kaç Şey Daha


  12 cildin tamamını bir anda inceleyince yazı aldı başını gitti, kusura bakmayın. :)



  En sevdiğim karakterler Light ve Ryuk oldu, ikisini okumak da çok keyifliydi. En sevmediğim karakterler de Near ve Mello oldu, çocuk yaştaki bu iki dahinin serideki konumu ve becerilerini sevmedim.
  Serinin genelinde sevmediğim bir kaç noktaya değineceğim ancak spoiler var tabii ki. :)



  Ölüm Defteri'nin bir film bir de anime uyarlaması var, ikisine de göz attım. Anime uyarlaması güzele benziyor ancak film hoşuma gitmedi, oyuncular zihnimdeki karakterlerle uyuşmuyorlar. Animesi gayet güzel görünüyor, beğenebilirsiniz.

  Puanıma gelirsek, ilk 7 cilt için ortalama 9 puan veririm, bence çok iyiydi.
  7'den sonrası için ise 6 anca. :)


  Eğer merak ediyorsanız Ölüm Defteri'ni mutlaka okuyun, ilk yediyi okuyup gerisine devam etmeseniz de olur ama ilk yediyi mutlaka okuyun. :)

20 yorum:

  1. Animesini 5 kere izledim. :D Benim için ilk sırada duran bir manga serisi. Zaten anime ile birebir olduğu için şimdilik sadece ilk 4 cildini aldım. 7. ciltten sonraki duraklama ve Near araya girince bir yavaşlama olduğu biraz sıkıyor ama neyse ki çok uzatmıyorlar. L favorim. N onun yerine gelince ve daha fazla zeki ataklarda bulununca sinirim bozulmuştu. :)) İncelemeni beğendim, teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beş kez ha? Süper, bir ara bende izlemeyi düşünüyorum, özleyince izlerim artık.
      Sana katılıyorum, N'in L'den bile iyi olması çok sinir bozucuydu. :)
      İncelememi beğenmene sevindim, teşekkürler, sevgiler. :))

      Sil
  2. Ben de animesini izledim. Orada da 25.bölümden sonra bozuyorlar. Near ve Mello'nun geldiği bölüm.

    Ben seride en çok L'i seviyordum. Onun ölümüne çok üzüldüm. O sahne çok etkileyiciydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Animesini izlemedim ama mangada da çok etkileyiciydi o sahne. :)
      Mangasında da Near ve Mello geldikten sonra tadı kaçtı.

      Sil
  3. Sevilmeyi hak ediyor gerçekten. ^,^ 6. Ve 7. cilt mükemmel ya kaçırma onları. :))
    Animeyi izlemeyi bende düşünüyorum ya bakalım.

    YanıtlaSil
  4. Henüz okumadım efendim ama öyle güzel anlattınız ki, insanın okuyası geliyor. Konusu çok ilginçmiş, ölüm defteri gibi şeyler dikkat çekiyor. Okunulası bir kitap, efendim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. :) Konu bakımından hem ilginç hem güzel bir manga, okumaya değer gerçektende. :)

      Sil
  5. Dizi filmi harikaydı... En iyi animasyonlardan sayılabilir. Her zaman okumak, izlemekten daha zevkli oluyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle. Sanırım okumak daha zevkli olduğu için izlemekte çok pasif kalıyorum. :) Okumak apayrı bir şey.

      Sil
  6. death note bayılırım bi de nette tüm manga animeler var ya hepsi nefis :) izle izle bitmiyor ama :) bi de sölesene şeyi sorcaktım ya, benim kitabı bulamadığını sölemişsin ya sölesene nerde bulamadın, nette her yerde var, yani kitap yurdu, idefiks, dr, babil ve diğerlerinde her yerde var. nerde bulamadığını sölesene ben de sorayım da söleyim koysunlar oraya da madem. ama kitapçılarda yok benim kitaplar sadece netten alınıyor. bu da dağıtımcılar nedeniyle, kitapçılara pek dağıtmıyorlar, çok ünlüler dışında :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitapyurdunda bulamadım diye hatırlıyorum üzülmüştüm, sepete eklemiştim ancak tükendi yazmıştı site. :( Kitapçılarda da bulamamıştım demek ki internete yönelmek gerek.
      Evet nette çok fazla manga var ya, ulaşımı kolay iyi oluyor. :)

      Sil
  7. Manga okumadım. Çok bilmesemde yine bakılmaya değer sanırım esma sen nereden aldın. kitapları

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de ilk manga denemem oldu bu, ama çok beğendim. Ben kitap halinde almadım e-kitap olarak internette bulup okudum, istersen linklerini atabilirim. :)

      Sil
    2. olur vallahi :) Güzel olur

      Sil
    3. 12 manga da bu linkte var ve hepsi iyi hazırlanmış. Umarım seversin. :)
      Link; http://mangaciadam.blogspot.com.tr/2015/01/turu-aksiyon-gerilim-dogaustu-gucler.html

      Sil
    4. tamam ben bunu açayım bir bakalım 7 kadar okurum bende Severmiyim bilmiyorum ki :) Manga okumadım ama inşallah yeniliklere açık bir insanım :)

      Sil
    5. Polisiye-suç tarzı romanları seviyorsun bence bu da hoşuna gider. :) Benimde ilk deneyimimdi ama çok sevdim. *-*

      Sil
    6. esma vermiş olduğunu linki tıklasamda bulamıyorum bir türlü :(

      Sil
  8. Kendime gore yeni bir hayal edindim. Sevdiğim mangaların ve sans vermek istediklerimin birinci cildini almaya başlıyorum ama bazılarında karar veremiyorum en sevdiğim en aksiyonlu bolumler mi olsa diye? Sizce death note 1 ı alıp en başı mi hatırlayayim yoksa aksiyon ve bayıldığım zeka oyunları bolumlerini mi alıyım eğer ikincisi diyorsanız hangi cilt ve olaylar başlıca hangileri söylerseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz geç döndüm kusura bakmayın.
      Seriyi çok net hatırladığımı söyleyemem, sayı sayı en azından. Ancak hatırladığım kadarı ile ben yedinci cildi çok sevmiştim. Sevdiğiniz ciltlerin elinizde bulunması daha yararlı olacaktır bence. Keyifli okumalar. :)

      Sil