18 Kasım 2016 Cuma

Rehine (Lizzy Gardner #1) - T.R. Ragan | Kitap Yorumu

Orijinal Adı: Abducted
Seri: Lizzy Gardner
Yayınevi: Aspendos Yayınclık
Sayfa Sayısı: 360
Baskı Yılı: 2014
Goodreads Puanı: 3.92  (14,596 Oy)

Arka Kapak Yazısı

Lizzy Gardner daha 17 yaşındayken, mükemmel başlayan gecesi bir kabusa dönüşür. Erkek arkadaşı Jared ile romantik bir gecenin ardından evinden birkaç sokak ötede kaçırılan Lizzy, kendini azılı bir seri katilin merhametine kalmış bir hâlde bulur. Örümcek Adam olarak bilinen manyak katil tarafından türlü işkenceye maruz kalan Lizzy, hayatta kalmayı başaran tek kurban olarak kaçmayı başarır. Ama kaçmayı başaran tek kişi o değildir, polisi kurnazca atlatmayı başaran Örümcek Adam da kaçmıştır.

14 yıl sonra Lizzy, boş zamanlarında genç kızlara kendilerini savunmayı öğreten bir özel dedektiftir. Başkalarına kendilerini korumayı öğretebilmek ve yıllar önce yaşadığı işkenceyi unutabilmek için elinden geleni yapan Lizzy'nin hayatı, artık FBI ajanı olan Jared Shayne'den bir telefon almasıyla ikinci kez altüst olur. Görünüşe göre katil yeniden ortaya çıkmıştır ve bu sefer tek bir hedefi vardır: Lizzy. Böylece içlerinden yalnızca birinin hayatta kalacağı nefes kesen bir kedi-fare oyunu başlar.

Yorum

  Kütüphanede kitaplara bakarken Rehine'yi gördüm ve kadın yazardan da polisiye-gerilim okuyayım diyerek aldım. Kadın yazarlar çok polisiye-gerilim yazmıyor en azından ben pek sık okumuyorum, özellikle olan bir şey değil öyle denk geliyor. Neyse fazla uzattım.



  Eve gelince yazar kimmiş acaba dedim ve kitapta yazarın isminin yazmadığını fark ettim, araştırınca yazarın gerçekten kadın olduğunu gördüm. Bunu söylememin amacı kadın yazarlara karşı olan bu belirleyici tutum, yazarın ismini, kitabın ismini okumadan sadece kapak tasarımı ile yazarın kadın olduğunu anlayabiliyoruz. Bu durum değişmeli bence, ki Rehine polisiye-gerilim romanı aşk romanı değil ki o belirleyici kapaklardan olsun. 😒😒

  Rehine, Lizzy Gardner Serisi'nin ilk kitabı. Lizzy 17 yaşındayken yaşadığı çevredeki ürkütücü katil tarafından kaçırılır ve esrarengiz bir şekilde kurtulur, yıllar içinde hayatını kurmuş ve özel dedektifliğin yanı sıra insanlara kaçırılmaya karşı eğitim vermektedir. Lizzy'i kaçıran seri katil ise tutuklanmamıştır ve 14 yıl sonra Lizzy'nin peşine yeniden düşer ve ölümcül kovalamaca başlar. Bu arada Lizzy'nin hayatına, yıllar önce hayatından çıkardığı eski erkek arkadaşı yeniden girer.

  Konu oldukça sıradan aslında, hatta arka kapak yazısını üstün körü okuduğum sırada aklımda oluşan olaylar aynı şekilde kitapta gerçekleşti ki bu da benim kitaba karşı olan heyecanımı öldürdü. Yazar fena bir iş çıkarmamıştı belki ama bu türe yeni bir şeyler kazandırmadığı, hatta klişelerde boğulduğu da kesin. Kitabı okurken aklım ister istemez Lisa Gardner'ın Kusursuz Tuzak adlı kitabına gitti, çünkü her iki kitaptaki katilin mahlası Örümcek Adam ve ikisi de kurbanları üzerinde örümcekleri kullanmayı seviyor. Kusursuz Tuzak, Rehine'den üç yıl önce yayınlanmış, bu yazarın Lisa Gardner'dan esinlenmiş olma ihtimali var ama öyle mi bilemem. Rehine'deki baş karakterin ismi Lizzy Gardner ve Kusursuz Tuzak'ın yazarının ismi Lisa Gardner arasındaki benzerlikte düşündürücü.



  Kitabın bazı bölümlerde aşk romanı moduna bağlaması ve klişelerle dolu olması okura zevk vermiyor, en azından ben hiç zevk almadım. Yazarın baş karakterleri mükemmel özelliklerle donatmaya çalışması da ayrı olarak can sıkıcı bir durumdu. Bir kere de şu baş karakterler çok iyi, çok güzel, çok yakışıklı ve çekici olmasın lütfen!

  Kitabın baskısı kötü olmasa da olması gerekenden fazla yazım hatası vardı, eksik kelimeler, yanlış harfler.. Biraz daha özen gösterilse daha iyi olurdu.

 Yazıyı bitireyim artık, fazla uzattım. Rehine fena olmayan bir polisiye gerilim ancak çok fazla klişeye ev sahipliği yapıyor ve okuru şaşırtacak detaylara sahip değil. Kusursuz Tuzak'ın seri katiline benzeyen bir katile sahip olması da kitabı gözümden iyice düşürdü. Eğer iki kitap arasında kalırsanız muhakkak Kusursuz Tuzak'ı okuyun, o gerçekten çok iyi bir polisiye gerilimdi. Kitaba üzülerek iki puan veriyorum.

  Kusursuz Tuzak yorumum için buraya tıklayabilirsiniz.

  Yazımı okuduğunuz için teşekkürler, bol kitaplı günler. :)

Alıntılar

Bir kere katil olduysan geri dönüşün yok. 
Kimsenin, tüm umutlarının, hayallerinin kısacık bir an içinde elinden alınmasının ona ne kadar acı çektirdiğini görmesini istemezdi. 
Lizzy için geçmişi bırakıp hayata devam etmek, her sabah uyanıp yürümeyi tekrar öğrenmeye çalışmak gibiydi.


Puanım


12 yorum:

  1. Kitap dış görünüş olarak ilgi çekiyor aslında. Iyiki yazmışsın canım. Ben çok fazla polisiye okumayı sevmiyorum, bir de klişelere yer verince, uzun süre okumak gelmiyor içimden. Paylaşımın için teşekkürler💎💎

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. :)) Klişeler insanı kitaptan soğutuyor gerçekten.

      Sil
  2. Yazım hataları okumaktan soğutuyor ne yazık ki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bundaki yine çok yoğun değildi, bazıları insanın tüm hevesini kaçırıyor.

      Sil
  3. Otopsi olmayınca ben biraz eksik buluyorum genelde. :D Agatha Christie'in On Küçük Zenci'sini okumuştum, bir ara geri kalanlara da göz atmak istiyorum da ne zaman bilmiyorum.

    YanıtlaSil
  4. Yazının başında merak etmiştim kitabı ama puanını ve yoğun yazım hataları var deyince, hevesim kaçtı :) Paylaşımın için teşekkürler canım ❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazım hatası var ama çok değil, fazla klişe bir polisiye olunca pek sevemedim ben.
      Yorumun için ben teşekkür ederim, sevgiler. :)

      Sil
  5. gardner saptaman hoştu, çok severim böyle buluşlarıııı :) bir de baksanaaa, patricia cornwell ve tami hoag okudun muuuu hiç, öğütlüyoreee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. :)
      Duymuştum sanırım not alıyorum hemen. :)

      Sil
  6. İki kitap arasındaki benzerlik benim de tuhafıma gitti, büyük ihtimalle istemsiz, bilinçaltı bir olay, öyle şeyler oluyor diye duymuştum. Bundan güzel film olur sanırım tam gerilim filmi. Teşekkürler tanıttığın için. :)

    YanıtlaSil
  7. Pardon yorum ekleye bastım sanıyordum ama yanlış tuşa mı dokundum ne olduysa sizin cevabınızın altına çıktı...belki kaydırdım...

    YanıtlaSil
  8. Evet tesadüfler illaki oluyor, buradaki beni rahatsız etti sadece.
    Ben teşekkür ederim, sevgiler. :)

    YanıtlaSil