15 Nisan 2017 Cumartesi

Bir İdam Mahkûmunun Son Günü - Victor Hugo | Kitap Yorumu - Ve Bir Duyuru!

Duyuru
Herkese merhaba! Şu sıra Sümeyye de bende blogla çok ilgilenemiyoruz, mesela bugün Cumartesi ve normalde bugün bir öneri yazısı yazmış olurduk. Ama işte bu sıra ikimizinde pek zamanı olmadığı için yazılarımız aksıyor ve bizde bir süreliğine Öneri Atölyesi'ne yazı çıkaramayacağız. Bunu söyleyelim istedik ve blog genel olarak eskisi kadar aktif olmayacak muhtemelen. Yine de her fırsatta buralarda olmaya çalışacağız. :)


Bir İdam Mahkûmunun Son Günü

Orijinal Adı: Le Dernier Jour D'un Condamne
Seri: Yok
Yayınevi: Can Yayınları
Sayfa Sayısı: 160
Baskı Yılı: 2011
Goodreads Puanı: 3.95  (6,576 Oy)

Yorum

  Kitabı bir kaç gün önce bitirdim ama yeni yorum yazabiliyorum.

  Victor Hugo, çok sevdiğim yazarlardan biridir, zaten Fransız edebiyatının en güçlü ve tanınmış isimlerinden biri. Notre Dame'ın Kamburu ve Sefiller'i okumuş ve çok sevmiştim, Sefiller'in etkisi yıllardır üzerimdedir. 

  Victor Hugo bu kitabında o zamana kadar kimsenin yapmamış olduğu bir şeyi yaparak, idama ve giyotine karşı olan düşüncelerini anlatmak için bir mahkûmun ağzından son gününü ve düşüncelerini kaleme alıyor. Kitap çıkış noktası ile bile kan dondurucu iken okurken iliklerinize kadar titriyorsunuz, bir insanın ölüme, giyotine gitmeden önce yaşadığı şeyleri, düşüncelerini, korkularını okumak ve etkilenmemek mümkün değil. Hele de yazan Victor Hugo olunca. 

  Kitabın başında Victor Hugo'nun idamla ilgili düşüncelerinin bulunduğu bir önsöz vardı ki en az roman kadar etkileyiciydi. Yazar tüm benliği ile idama karşı, o suçluların idam edilmesini değil iyileştirilerek topluma kazandırılmasını savunan ve bunu kitap haline getirecek kadar tutkulu bir insan. Kitap her satırı ile etkileyici ve önemli bir eser, mutlaka okunması gereken kitaplardan biri olduğunu düşünüyorum.

Puanım


10 yorum:

  1. Sefiller'i okuyalı uzun zaman oldui bende yeniden okumak istiyorum. Klasikleri tam metin okuyabilmek önemli. ^^
    Umarım İlkay'cım, ikimizin de pek vakti olmuyor ama çok da ara vermeyiz diye umuyoruz. :))

    YanıtlaSil
  2. Ben de ne güzel bu sene çok sık yazıyorsunuz diye imreniyordum size. Arayı fazla açmayın, özleriz sizi :-)

    Vitor Hugo'yu ben de çok severim. Sadece iki kitabını okudum ama kalemine hayran kaldım. Sefiller'le Nişanlıya Mektuplar'ı okumuştum. Bu kitabını da mutlaka okuyacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiz, bizde arayı çok açmayacağımızı umuyoruz. Bu yıl bizde memnunduk ama işte bazı şeyler hayatımızı çok daraltıyor.
      Evet, insan ister istemez hayran kalıyor, kalemi mükemmel gerçekten. 😊

      Sil
  3. Victor benim de okumak istediklerimden. Sefiller'i baya izlemiştim bir zamanlar.Araya giren durumlar çok sıkıcı oluyor. Bu haftanın Pazar 6'lısını yazamadım mesela :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende katılamadım, zaman bulmak zor oluyor gerçekten.
      Sefiller güzeldir, izlemedim ama okuduğumda çok sevmiştim, hala severim. 😊😊

      Sil
  4. Bende yıllar önce Sefilleri okumuştum. Bu da hep gördüğüm bir eserdi.Yorumunuz sayesinde listeme alıyorum. İlginç bir konusu var gerçekten bazen farklı tellerden kitap okumak daha iyi geliyor ruha ;)
    Bloğunuzu yeni gördüm. Yolunuz düşerse kitaplardan konuşur, kahve içeriz. Hoşçakalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle, farklı farklı kitaplar okumak iyi geliyor insana. 😊 😊

      Sil
  5. Uzun süredir listemde olan, ilgimi cezbeden ama henüz okuyamadığım kitap. Sık sık olmasa da arada yine yazın, boşlamayın burayı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir kitap, seversin bence. Bende boşlamak istemiyorum, bakalım. 😊

      Sil
  6. Şiirleri ve oyunlarıyla edebiyat dünyasında önemli bir yere sahip olan Victor Hugo, Bir İdam Mahkûmunun Son Günü eserinde, idam cezasına gerçekçi ve protest bir tutumla yaklaşmaktadır.

    Victor Hugo, 1829 yılında yayımlanan Bir İdam Mahkûmunun Son Günü’nü yazdığında 26 yaşındaydı.

    Genç yazar, ölüme mahkûm edilen bir insanın son gününü büyük bir ustalıkla anlatarak kamu vicdanını etkilemeyi ve idam cezasına karşı bir protesto hareketi başlatmayı amaçlamış, başarılı da olmuştur.

    Kitaptan altını çizdiğim alıntılar:
    İntikam almak bireyseldir, cezalandırmak Tanrı’ya hastır.
    Sakar ve kör bir ceza usulü, her halûkarda masumları cezalandırır.

    http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/victor-hugo-bir-i%cc%87dam-mahku%cc%82munun-son-gu%cc%88nu%cc%88/

    YanıtlaSil