21 Mayıs 2016 Cumartesi

Aşk-ı Mizaç - Enver D. Yılmaz & Özge Ünal | Kitap Yorumu

Orijinal Adı: Aşk-ı Mizaç
Alt Başlık: Dokuz Tip Mizaç Modeline Göre İlişkilerin Doğası
Seri: Yok
Yayınevi: Say Yayınları
Sayfa Sayısı: 654
Baskı Yılı: 2015

Arka Kapak Yazısı

"Evlenmek istiyorum, ancak nasıl biriyle mutlu olabilirim, gerçekten bilemiyorum..."
"Partnerimi iyi tanıyorum sanmıştım; ta ki evlenene kadar..."
"Eşimle birbirimizi çok seviyoruz, ancak bir türlü anlaşamıyoruz; ne birlikte olabiliyoruz, ne de ayrılabiliyoruz..."

Bireylerin kendilerinin ya da eşlerinin mizaç tiplerini bilmeleri, birbirlerinin ihtiyaçlarının farkına varmalarını mümkün kılabiliyor. Bu sayede eşler, aralarındaki mizaç farklılıklarının bir sorun haline gelmesini önleyerek mutluluğu yakalayabilir, birbirleriyle ilgili merak ettikleri, "Acaba niçin böyle davranıyor?", "Ne hissediyor?" gibi sorulara yanıt bulabilirler. Ayrıca mizaç tiplerinin bilinmesi çiftlere, mizaç tiplerinin uyumsuzluğundan kaynaklanabilecek olası sorunları öngörebilme, daha sorun oluşmadan önleyici bir yaklaşımla ilişkilerini anlaşmazlıklardan koruyabilme avantajı sunar. İlişkisinde mizaç tiplerinin uyuşmazlığından kaynaklanan sorunlar yaşayan çiftler ise, birbirlerinin ihtiyaç dilini, yani sorunların asıl kaynağını bilerek sorunlarını çözme adına en uygun hamleleri yapabilir, ilişkilerini onarma fırsatı bulabilirler.

Bilimselliği kanıtlanmış Dokuz Tip Mizaç Modeli'ne dayanarak hazırlanan Aşk-ı Mizaç, çiftlerin, ilişkilerinin her aşamasında yeni bir gözle tekrar okuyabilecekleri ya da bir sorun yaşadıklarında başvurabilecekleri temel bir kaynak.


Yorum

  Herkese Merhaba! :) Umarım hepiniz iyisinizdir, ben süperim. Çok sevdiğim bir kitabı nihayet bitirmiş bulunmaktayım, henüz bitirdim ve taze taze yazıyorum. İlk okuyuşum olmasına rağmen çok sevdiğim diyorum çünkü Enver Yılmaz'ın diğer kitabı Çocuklarda Dokuz Tip Mizaç Modeli'ni üç kere okumuş ve çok sevmiştim, Aşk-ı Mizaç da aynı temelle yazılmış, yetişkinlere uygun ve daha geniş anlatımlı hali olunca daha okumadan sevmiştim. 2015 kış aylarında çıkınca çok sevinmiş ve yazında da almıştım. Aslında alalı uzun zaman oluyor ve ben bu zaman kadar ara ara kitabı okuyup bir çok sayfasına göz gezdirdim ancak hiç baştan sona düzenli bir şekilde okumamıştım.

  Aşk-ı Mizaç dokuz tip mizaç modeline göre insanların mizaçtan kaynaklanan huylarını ve mizaçların birbiri ile uyumunu inceliyor. Kitap mizaç, ilişki, aşk gibi kavramları inceleyerek başlıyor, sonraki bölümde mizaç özelliklerini inceliyor ve en geniş bölümde ise mizaç uyumlarını inceliyor. Sistem gerçekten çok güzel ve gelişime açık, kitabı hazırlayanlar insanları katı kalıplara sokmuyor, daha esnek davranıyor ve uyum, farklılık noktalarını çok güzel bir şekilde işliyor.

  Ben kitabın mizaç özelliklerini anlatan bölümünü 4-5 kere okudum ve çok beğendim. Kitabı yavaşça ve anlayarak okumaya özen gösterdim ve acele etmedim. Dili ve hazırlanışı ile hem okuması hem anlaması kolay çok güzel bir kitap olmuş. Sözü fazla uzatmak istemiyorum aslında, herkesin okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. İlişki uyumları ilginizi çekmese bile insanın kendini tanıyabilmesi ve kendine karşı bir farkındalık kazanabilmesi açısından oldukça güzel bir kitap. Ben Aşk-ı Mizaç'ı çok sevdim, başucu kitabım oldu. Sıkılınca merak edince hemen sayfaları çeviriyorum ve oldukça seviyorum. Umarım sizde okur ve seversiniz. Yazımı okuduğunuz için teşekkürler, iyi okumalar. :)

Puanım



2 yorum:

  1. Kitap okuyup böyle paylaşmanı çok takdir ettim , bol bol fikir edinicem ben de seninle ( een azından özet ve yorumlarınla ^^)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) herhangi bir şekilde yardımcı olabilirsem ne mutlu. :))

      Sil