9 Haziran 2016 Perşembe

Bay Mercedes (Bill Hodges Üçlemesi #1) - Stephen King | Kitap Yorumu

stephen king
Orijinal Adı: Mr. Mercedes
Seri: Bill Hodges Trilogy #1
Sonraki Kitap: Kim Bulduysa Onundur
Yayınevi: Altın Kitaplar
Sayfa Sayısı: 432
Baskı Yılı: 2014
Goodreads Puanı: 3.88  (102,980 Oy)

Arka Kapak Yazısı

Bakalım bu oyunda kim av, kim avcı olacak?

BILL HODGES: emekli polis

BRADY HARTSFIELD:Bill Hodges'un asla çözemediği cinayetlerin faili.

Şimdi bir kez daha büyük bir oyunda karşı karşıyalar. Dünyanın en çok satan yazarı Stephen King'den zamana karşı yarışan yüksek gerilimli bir roman.

Yorum

  Herkese merhaba! Genellikle korku-gerilim türünde yazan Stephen King'den bir polisiye ile buradayım. Yazarın genelde yazdığı türden çok farklı olan Bay Mercedes ilk çıktığı sıra ilgimi çekmişti ve merak ediyordum. En sonunda kitabı geçenlerde aldım ve başladım. :)



  Başlayana kadar her şey normal ve güzeldi, sonrasını çok anlamadım. :D Kitaba başladım ve tıkandım, gerçekten kitabı okuyamadım, özellikle de ilk günler çok az bir sayfa okuyor ve uykum gelince uyuyordum, sıkıldım galiba çok. Sonra dün artık bitirmeliyim diyerek kitabın büyük bölümünü okudum. Yaklaşık 7-8 günde okudum ve düne kadar hep azıcık azıcık ilerledim.

  Kitap şimdiki zamanda anlatılıyor ve ana iki karakterin gözünden anlatılıyor daha çok. Ana karakterlerimiz Bill Hodges ve Brady Hartsfield. Bill Hodges bir çk polisiye kitapta karşılaşacağınız karakterlerden, emekli ve çok başarılı bir dedektif ve emeklilik ona iyi gelmemiş, o sahaların adamı. Brady Hartsfield ise acımasız, zeki ve emekli dedektifin düşmanı. Bay Mercedes bu iki ana karakter arasındaki kovalamacayı konu alıyor ve kitapla birlikte olaylar da başlıyor.

Okurken burası çok ilgimi çekmişti :D 


  Kitabı okurken kitapla ilgili en net düşüncem klişelerle dolu olmasıydı, sevip sevmediğime bir türlü karar veremiyordum ancak klişeler konusunda olukça netti düşüncem. Her polisiye romanda illa ki türüne ait klişelere rastlarsınız ancak Bay Mercedes sanki bu klişelerin toplamından oluşmuş bir kitaptı. Karakterler, olaylar, kurgu.. hepsi fazla tanıdık fazla sıradandı ne yazık ki.

  Kitabın ilk yarısını oldukça zorlanarak okusam da ikinci yarısı daha hareketli olduğu için daha hızlı bitirdim (tabii bitirmek için de kendimi zorladım çünkü kitap okuyamaz olmuştum). Kitaba daha ılımlı yaklaşmamı sağlayan ikinci yarısı oldu,  ikinci yarıdaki aksiyon ve olayların çözülmesi kitabı daha güzel hale getirmişti. Genel olarak bakacak olursak King'e ve polisiye türüne göre oldukça basit bir polisiye olmuştu. Bazı yerler de King kendini hissettirse de genel olarak kitabı çok sevmedim ve hayal kırıklığı oldu benim için biraz. Seriye devam etme isteğimse yok denecek kadar az, özellikle de okunacak çok daha güzel kitaplar beni beklerken. :)

  Stephen King severler yada polisiye tutkunları için pek tatmin edici bir kitap olacağını düşünmesem de karar sizin tabii. :) Kitapla ilgili görüş, soru veya herhangi söyleyecek bir şeyiniz varsa yorum bırakabilirsiniz. :) İyi Okumalar. :)

Alıntılar

"Az önce sana bir iyilik ettim. Bugün güneş batmadan sende birine iyilik ederek borcunu öde, tamam mı?"
Ne dediklerini bilirsiniz: Savaş ne kadar zorluysa zafer o kadar tatmin edicidir. 
Birinden hoşlanmadığınız zaman ona inanmamak veya söylediklerini görmezden gelmek çok kolaydır. 
Shakespeare ne demiş: Sahip olduklarını nadiren, eksikliklerini her zaman düşün. 
Düşüncelerini toparlamaya çalışsa da kafasındaki uğultuları dindiremiyor. Sanki beşinci dereceden, katrina gibi bir fırtını kopuyor kafasının içinde, düşünceler savrulup duruyor.

İnsanlar göründüklerinden fazlasıdır.

Puanım

Puan konusunda kalbim buruk, daha yüksek verebilmeyi isterdim. :(

21 yorum:

  1. Merhabalar,
    Stephen King'in hastasıyımdır. Görünce okumadan yapamadım. Ama okudum ki tam tatmin edici bir kitap olmamış. Bu aralar gerçi pek kitap okumaya fırsatım olmuyor. Fırsat bulursam okuyabilirim.
    Yorumuna sağlık. Sevgilerle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Stephen King'i bende çok severim yalnız bu kitap onun seviyesinin altındaydı bence. Okuduğuma pişman değilim sadece beklentimin altında, umarım siz seversiniz. :)

      Sil
    2. Henüz yeni başladım ve gayet iyi gidiyor gibi.
      Benim beklentilerimi şimdilik veriyor gibi. :)

      Sil
    3. Umarım beklentinizin karşılığını alırsınız, yorumunuzu merakla bekliyorum. :)

      Sil
  2. Kitabı yerin dibine sokmuşsunuz. Bence oldukça güzel okuması kolay bir kitap, King'in efsane eserlerine göre zayıf derseniz anlarımda, genel olarak kitaba kötü derseniz bu çok haksız bir yorum olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii ki, bu sizin görüşünüz, yazıdakiler de benim görüşüm. Ben kitaba direk kötü de demedim, klişelerin fazla yer aldığını ve King'in eserlerine göre zayıf olduğunu belirttim. Karar her zaman insanın kendisinindir, ben görüşümü belli ettim sadece. :)

      Sil
    2. Elbette ama zor bitirdim okuyamadım falan yazınca bir an aynı kitabı mı okuduk diye tereddüt ettim :) Ben çok polisiye okuyan birisi değilim, hatta bu kitap benim okuduğum ilk polisiye kitap bile olabilir, çok beğendiğim için seriyi de bitirdim tabi, ikinci kitabı da çok sevdim, sadece üçüncü kitabı biraz daha az sevdim. Genel olarak 10 üzerinden 8 alır bu seri benden.

      Sil
    3. Şimdi daha net oldu durum, ben türü yeterince tanıyacak kadar polisiye roman okudum ve Bay Mercedes'i türünün diğer örneklerine göre de değerlendirdim doğal olarak. İlk okuduğum polisiyelerden olsa sizinle aynı düşünceye sahip olabilirdim ancak türe ve klişelere aşina olunca, bunları göz ardı edemiyor insan. :)

      Sil
  3. Yazarın başka hangi kitaplarını okudunuz acaba ? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Medyum, Doktor Uyku ve Kara Kule serisinin ilk üç kitabını okumuştum.

      Sil
    2. Ruhlar Dükkanı, Mahşer, Çağrı, 22/11/63 kitaplarını tavsiye ediyorum şiddetle

      Sil
    3. Teşekkür ederim, Mahşer başta olmak üzere listemdeler ancak okumaya fırsat bulamadım. Malum okunacak çok kitap var. :)

      Sil
    4. Rica ederim, ben King kitaplarının tümünü okumayı hedefliyorum 49 oldu şu ana kadar :)

      Sil
    5. Vay, tebrik ederim! Ben de okumak istiyorum ama klasiklere ağırlık verince bu tarz kitaplar kaldı hep. :)

      Sil
    6. King okumadan önce hallettim o klasik işleri! :) ama şuan King kitaplarının da birer klasik olduğunu düşünüyorum, mesela Yeşil Yol kitabı benim için bir Dostoyevski ya da bir Victor Hugo kitabından hiç bir eksiği yok fazlası var.

      Sil
    7. Yeşil Yol, King'in en merak ettiğim eseri diyebilirim, okuduğum da sizinkine benzer bşr düşünceye sahip olurum bende umarım. King büyük bir yazar, nesiller sonra da okunacaktır muhtemelen.

      Sil
    8. Yeşil Yol ve Mahşer kitaplarını okuyup yorumlarsanız sevinirim, düşüncelerinizi merak ediyorum :)

      Sil
    9. Teşekkür ederim, aslında hatırlatmanız iyi oldu. Uzun zaman sonra King okumak iyi gelecektir, ne zaman olur bilmiyorum ama yakın zamanda okumaya çalışacağım. :)

      Sil
    10. Rica ederim, bence de iyi gelecek :)

      Sil
  4. King in değişik konular işlemesini seviyorum. Bence değişik bir üçleme ve hepsini zevkle okudum. Şunu belirtmekte fayda görüyorum, eskiden kitap cevirmenligi bir sanatti, ama son zamanlarda görüyorum ki çevirmen işini düzgün yapmadığında kitap okumak işkenceye dönebiliyor. Orijinalini okuduğunuzda çevirinin çoğu yerde zayıf kaldığını görüyorsunuz.

    YanıtlaSil
  5. Biraz hayal kırıklığıydı benim için. :/
    King olunca bambaşka şeyler bekliyorsun istemeyerek.

    YanıtlaSil