18 Haziran 2016 Cumartesi

Senden Önce Ben | Film Yorumu

   
Evet arkadaşlar biliyorsunuz ki bugün sinemalarda etkileyici bir film vizyona girdi. Biz de bu filmi uzun süredir beklediğimiz için vizyona girer girmez gittik. Sıcağı sıcağına da, henüz etkisinden çıkmadan düşüncelerimizi belirtmek istedik.
     Jojo Moyes'in Senden Önce Ben isimli eserinden uyarlanan ve başrollerini Sam Claflin ve Emilia Clark yani nam-ı diğer "Khaleesi" gibi efsane oyuncuların paylaştığı film hayatı tekerlekli sandalyeye bağlı Will ve hayat enerjsiyle dolu Lou'nun yollarının kesişmesini anlatıyor. Hala fragmanı izlemediyseniz kaçırmayın deriz;



     Kitabı sevenler için güzel bir haberimiz var; Kitapla film paralel ilerliyor. Kitapta sevdiğiniz diyaloglar ve olayları aynı şekilde filmde görmeniz mümkün. Esma ve ben genel olarak kitap uyarlaması olan filmlere karşı önyargılıyız çünkü izlediğimiz birçok uyarlama kitabın özünden koptuğu için büyük bir hayal kırıklığı olmuştu. Senden Önce Ben ise bu önyargılarımızı kıran son derece güzel bir uyarlamaydı.

     Oyunculara gelecek olursak, filmdeki oyuncuların performansı bizi gerçekten şaşırttı. Lou karakterini kim canlandırmalı diye düşündüğümüzde Emilia Clarke aklımıza gelecek en son isimdi belki de. O sert, acımasız Ejderhaların annesinin tatlı naif ve hayat dolu bir kıza dönüşebileceği kimin aklına gelirdi ki. Emilia Clarke rolünün hakkını öyle bir verdi ki Lou karakterini yaşadık.



    Sümeyye'nin Yorumu:

      Öncelikle en favori erkek oyuncum olan ve hayranı olduğum Sam Claflin söz konusu olduğu için bu filme gitmeyi bu kadar istemiştim. Ama filmde Sam Claflin "Will Traynor" rolü ile ne kadar başarılı olsa da beni asıl vuran Emilia Clarke'ın performansı oldu. Filmde Lou karakterini canlandıran Emilia Clarke'ın belki de kitaptaki Lou'nun bile olamayacağı kadar doğal ve içten bir davranış sergilediğini söyleyebilirim. Gerek filmde birçok yerde makyaj kullanmaması, gerek jest ve mimikleri, gerekse diyaloglarındaki şeker kız havaları beni gerçekten eğlendirdi. Karaktere vurulmamı sağladı. Onun bu kadar içten olması filminde etkileyiciliğini arttırdı. Hatta karakterle o kadar özdeşleştim ki sinema çıkışında bende arılı taytlar alıp özgürce dolaşmak istedim insanların içinde. Lou'yu da kendimle birlikte hayatın içine çekmek istedim. Benim hayatımda da böylesine ışık saçan sıcacık bir karakter olsun istedim.
   
 
Film 90 dakika olmasına rağmen kitaptaki birçok olay atlanmadan filme aktarılmıştı ve tek bir dakikasına bile pişman olmadım. Filmde eski hayatında son derece yerinde durmaz, maceradan maceraya koşan, çılgın bir adamın talihin kötü cilvesi ile sakat kalması ve hayattan umudu kesmesi ile başlayan ve ona taban tabana zıt hayat enerjsi dolu, içindeki çocuk hiç ölmemiş, kendine has bir dünyası olan, güneş ışığı kadar sıcak bir kız olan Lou'nun onun hayatına girmesiyle bambaşka bir evreye giren güzel bir aşk hikayesi konu edinilmiş. Çok etkilendiğim sahneler oldu. Will ile Lou'nun ilk karşılaşması, Lou'nun Will'i traş etmesi, Will ile Lou'nun düğüne gitmeleri ve orada dans etmeleri, tatil sahnesi gibi fragmanda da görebileceğiniz birçok sahne beni büyüledi. Filmin sonunu bilmeme rağmen yine de sonuna ve olayların gelişmesine kayıtsız kalamadım ve içimde kitabı ilk okuduğumda olduğu kadar coşku ve duygulanma oldu. Sinemadaki bazı insanların ağlaması ve peçete dayanışmalarını da düşünürsek ne kadar romantik bir film olduğunu da belirtmeme gerek olmaz herhalde. Empati kurunca Will'in yaşadıkları, hayat boyunca kötürüm kalacağımı bilsem ben ne yapardım? soruları beynimi epey meşgul etti. Will'e bazı noktalarda gerçekten hayranlık duydum. Verdiği kararlarında nedenlerini kavramamı sağladı. Filmi çok daha etkileyici kılan ise oyuncu ve mekan seçimlerinden sonra tabiki "soundtrack"iydi. Çok etkileyici şarkılar öyle sahnelere uygulanmıştı ki insanın tüm duyguları harekete geçiyordu. Zaten çok sevdiğim bir X Ambassadors şarkısı olan "Unsteady" ve Imagine Dragons'tan "Not Today" parçaları ile fragmanda da Ed Sheeran tarafından seslendirilen "Photograph" şarkısı filmi çok daha etkileyici kılmıştı. Gördüğünüz üzere eleştirecek pek olumsuz bir nokta bulamadım. Tek sıkıntısı bana biraz kısa geldi. Keşke bizi gerçek dünyadan 1,5 saatliğine de olsa alıp götüren bu güzel film biraz daha uzun sürseydi. Ama ne yazık ki öyle olmadı. Kitapta olup filmde olmayan bazı küçük detaylar da filmin muhteşemliğine pek gölge düşürmedi.


Esma'nın Yorumu

  Kitabı okurken kafamda canlanan her şeyi filmde de aynı şekilde buldum, Lou, Lou'nun davranışları ve doğallığı, mekanlar, Will... Kitabı okurken bana kitabı sevdiren her detayı filmde bozulmamış bir şekilde buldum. Romantik film sevmesem de oyuncuların performansı ve sevdiğim bir kitabın oldukça başarılı bir şekilde uyarlanmış olması, filmi sevmeme sebep oldu. Son zamanlarda izlediğim en iyi uyarlamaydı diyebilirim. Bir kez daha belirtmek isterim ki oyunculara hayran kaldım, daha iyi bir kadro düşünemiyorum açıkçası. :) Kitabı sevmeseydim filmi bu kadar sever miydim bilmiyorum ama sebep her ne olursa olsun filmi beğendim.

***

Bizim gibi romantik ve uyarlama filmler sevmeyenleri bile mest ettiyse herkesin kesinlikle gitmesini tavsiye ettiğimiz kaçırılmayacak kadar güzel bir film arkadaşlar. Herkese iyi seyirler diliyoruz :)


Filmde Beğendiğimiz Şarkılar:



Me Before You from eska on Myspace.

24 yorum:

  1. Zıt kutuplar gerçekten birbirini çekiyorlar heralde...
    Merak ettim bu filmi sizin yorumlarınızdan sonra bir ara izleyebilirim inşallah.
    Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah izler ve seversiniz. :) yorumunuz için teşekkürler. :))

      Sil
  2. Çok merak ettim, bu kadar güzel yorumun üstüne gidilmeli. Kitabini okumadigima da çok pişman oldum simdi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dram ve romantizmden hoşlanıyorsanız kitapta filmde sizi etkileyecektir mutlaka. :) kitabı okuyup, filmi izlemenizi tavsiye ederim, daha çok etkileneceğinizi düşünüyorum.

      Sil
  3. Emilia Clarke karşılaştırması güzel olmuş. :)
    Kitabı isim olarak biliyordum sadece, okumamıştım. Filmi de şimdi öğrenmiş oldum.
    Dram severim ama romantizm pek tercihim değildir genelde. Yine de merak ettim filmi izleyeceğim.
    Şarkılarda iyiymiş. Ed Sheeran Photograph zaten sevdiğim bir şarkıydı, onun uyum sağladığı bir filmde güzel olur diye düşündüm bir anda. :D
    Yorumlarınız çok güzeldi. Keyifle okudum. Elinize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiz dramda romantizm kadsr ağırlıklı filmde sonuçta sakat kalmış ve hayatını başkalarına muhtaç geçiren bir insan sözkonusu. Bence pişman olmazsınız kitabını okuduktan sonra izlerseniz çok daha etkileyici olur. Emilia Clarke da cidden hakkını verdi. Onu sevmek için bir nedenininiz daha olur :)

      Sil
  4. Kitabını okumuştum filminide merak ediyordum. Teşekkürler yorum için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı sevdiyseniz filmi de seversiniz muhtemelen. Ve merakta ediyorsanız izlemenizi öneririm. :))

      Sil
  5. Gitmeli filmine diye düşünüyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Romantik-dram seviyorsanız memnun kalacağınız bir film olacaktır. :)

      Sil
  6. Kitabı çok beğenerek okumuştum hatta göz yaşlarım sel olmuştu :D Filmi de izlemek istiyorum ama henüz buradaki sinemaya gelmedi :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitapta ağladıysanız filmde de ağlarsınız muhtemelen çünkü dram sahneleri çok güzel ve gerçekçi olmuştu. Hatta arka sıramızdaki kızlar baya ağlamıştı. :D İlk fırsatta da filmi izlemenizi öneririm. :)

      Sil
  7. İlginç bir filme benziyor teşekkürler:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek. İzlerseniz ne kadsr ilginç ve hoş olduğunu görürsünüz. Teşekkürler :)

      Sil
  8. Kitabı okumadım ama filmi çok merak ediyorum, hele de sizin bu güzel yorumunuzdan sonra:) Sam Claflin benim de beğendiğim bir oyuncu, özellikle Love, Rosie filmini çok beğenmiştim, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sam claflin in bütün filmleri gibi Love, Rosie yi bende beğenmiştim. Bu filmde De harikalar yaratmış. Kitabı okumanızı da tavsiye ederim. Teşekkürler :)

      Sil
    2. Evet sam claflin in bütün filmleri gibi Love, Rosie yi bende beğenmiştim. Bu filmde De harikalar yaratmış. Kitabı okumanızı da tavsiye ederim. Teşekkürler :)

      Sil
  9. kitabını okumak için hep elime aldığımda bir türlü kısmet olmadı okumak filmini izlemek daha mantıklı geldi şimdi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmi daha sizi sindirmek açısından kitabını okumanız daha iyi olur. Sonuçta film bir buçuk saat ve kitapta bu bir buçuk saate sığmayan detayları da görmüş olursunuz. Ama elbetteki görsellik açısından film çok daha etkileyici oluyor. Kitapta tuzu biberi

      Sil
    2. kocan kadar konuştaki hayal kırıklığından sonra okuyup izlemek pek mantıklı gelmiyordu açıkcası ama bunada bir şanş verebilirim :)

      Sil
    3. Kitap filme paralel bire izlerken biraz önyargılıydık ama hayalkırıklığına uğratacak kadar aykırılık yoktu. Yine de tercih sizin tabiki :)

      Sil
    4. Kitap filme paralel bire izlerken biraz önyargılıydık ama hayalkırıklığına uğratacak kadar aykırılık yoktu. Yine de tercih sizin tabiki :)

      Sil
  10. doyamadım! hem yazıya, hemde aşağıya koyduğun playerlist'e.
    hatta yarın sabah bloğunuzda daha tanıtım yazısı var mı diye göz atacağım. çünkü çok tatlış ve, ayrıntılıydı. GOT'un dragon lady'sini ben de düşleyemezdim, yazıyı okuyunca hayli bir şaşırdım. bir yandan ekranda yazılana bakıyorum, diğer yandan fotoğrafa. her ikinizinde kaleminize sağlık. boşta bulunduğum bir vakit seyredeceğim, hatta belki Şubat ayını bu film ile kapanış yaparım. :) hoş bir anısı olur. evet bunu yapayım. ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rivercım teşekkürler gece gece bu yorumunka gecemi güzelleştirdin öok teşekkür ederim sana.blogumuzun ve yazılarımızın amacı sizi biraz da olsa eğlendirmek bunu başarabildikse ne mutlu bize. Evet bende ilk o rolde görünce çok şaşırdım emilia yı ama rolünün de hakkını verdi maşallah çok güzel üstesinden geldi.izlersen ve bloguna yorum girersen takipteyim görüşlerini öğrenmek isterim kuzuuu :) 😍😍

      Sil