3 Şubat 2017 Cuma

Baba - Mario Puzo | Kitap Yorumu


Orijinal Adı: The Godfather
Yayınevi: E Yayınları
Sayfa Sayısı: 488
Baskı Yılı: 2006
Goodreads Puanı: 4.35  (258,329 Oy)


Arka Kapak Yazısı

Şiddet dolu, katı, kırılan ama bükülmeyen bir gelenek. Gerekirse kanla korunan alternatif bir ahlak. Bir jest olarak ölünen ve öldüren, stilize bir savaş...Hatırlanacak ve unutulacak ne çok şey var...Soluk kesici bir roman, soluk kesici bir film...


Yorum

Baba filmini herkes mutlaka duymuştur, muhtemelen bir çoğunuz izlemişsinizdir. Ben izlememiştim, film izlemek konusunda iyi değilim, bu filmi de izlemem için çok ısrar edilince bende kitabını okuyayım dedim. Filmin fragmanını dahi izlemedim ki, sadece kitaba odaklanayım ve film algımı değiştirmesin.

  Baba, bir mafya romanı. Sicilya'dan Amerika'ya taşınan ve orada mafya olarak yaşamını süren Don Corleone ve ailesinin hayatını okuyoruz. Aile geniş ve yazar aile bireylerinin hepsine güzel hikayeler belirlemiş ve bunu kitap içinde çok güzel sunmuş. Okurken doğal akış içinde aile bireylerinin hayatlarını, ailedeki yerlerini çok güzel kavrayabiliyorsunuz. Bu yönden kitap çok hoşuma gitti, tek karakter üzerine gibi görünse de kitap tüm aile bireylerini ele alıyor ve size iyi bir şekilde sunuyor. Çoğu aile bireyinin bölümünü okumaktan hoşlandım, yalnız Johnny Fontane ve Lucy Mancini'nin bölümlerini çok sevmedim, iki karakterden ziyade başka karakterlere daha çok yer verilse daha iyi olurdu gibi hissettim.

  Kitap mafya tarzı roman açısından oldukça güzel, yazar iyi bir hikaye ve karakter örgüsüne sahip olsa da olaylar ve sunuş açısından aynı güçte değildi ne yazık ki. En azından ben istediğimi bulamadım. Şöyle ki kitap mafya hayatını, o zamanın şartlarını ve güçlü karakterleri bir araya getirerek ortaya çok güzel bir ham madde koymuş yalnız iyi işleyememiş, biraz eksikleri vardı. Mafyanın tarihini okuyabiliyor, güçlü karakterler okuyorsunuz ama olayların sunuşu biraz zayıf kalıyor bunların yanında. Ve kitap bana biraz kısa gibi geldi, yazar uzatsa kitap çok rahat kaldırırdı gibi, bittiğinde biraz daha olmalıydı dedim.

  Okunuşu oldukça rahattı, Don Corleone yani Baba çok güçlü ve okuması çok zevkli bir karakter, insanı kendine hayran bırakabilecek türde bir karakter. Mafya babası olmasa favori karakterlerimden biri olurdu kesin. :D

  Baba, genel olarak oldukça güçlü ve güzel bir kitaptı, sunuştaki eksiklik kitabın mükemmeli yakalamasına engel olsa da güzel bir kitaptı. Filmini izlemeyi düşünmüyorum, kitap ağzımda çok iyi bir tat bıraktı, filmin bozmasını istemiyorum -ki genelde öyle oluyor- Suç, mafya tarzı bir roman okumak istiyorsanız Baba tam size göre diyebilirim, iyi okumalar. :)


Puanım



16 yorum:

  1. Filmi de çok güzeldi. Kitabı okumadım ama filmi izledim :)

    YanıtlaSil
  2. Dün ikinci filmini izledim ve hatta kitaplarına bakmıştım bugün de senin yorumla karşılaşınca mutlu oldum sebepsizce :D Filmi şiir gibiydi ya umarım sende beğenirsin favorim ilk film :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel tesadüf. :)) Ben şimdilik filmi izlemeyi düşünmüyorum, kitabı sevdim. Zaten üçleme film o kadarı zor izlerim ben. :D

      Sil
  3. Dün ikinci filmini izledim ve hatta kitaplarına bakmıştım bugün de senin yorumla karşılaşınca mutlu oldum sebepsizce :D Filmi şiir gibiydi ya umarım sende beğenirsin favorim ilk film :)

    YanıtlaSil
  4. Filmi ben de izlemedim biliyor musun? :D Kitabı olduğunu da bilmiyordum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya, çoğu kişi izlemiş, izlemeyenler olarak azınlık olduk sanki. :D Bende kitabı olunca sevindim filmi izlemekten daha kolay geldi. :)

      Sil
  5. Bu filmi geç izleyenlerdenim :) Üçüncüsünü açıkcası önyargıyla karşılaşayıp izlemesem de olur dedim birkaç sebeple de :). Ama ben Al Pacino hayranı olduğumdan iki filmi de sevdim :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim film izlemekle aram olmadığı için izlemedim, fragmanına dahi bakmadım.
      Filmi sevdiysen iyi, üçe ayırmak çok da iyi bir fikir değil gibi geliyor bana. :D

      Sil
  6. Film güzel ama kitabı okumadım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım kitabı çok az kişi okumuş filmi izleyenlere göre. :)

      Sil
  7. ne filmdir o ya, ama kitabı da başkadır tabii, film normalde benim de tercihim olmaz ama bu filme bir ayrıcalık tanısaydın keşke ya , oyuncular müthiş :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzlerim demiyorum çünkü izleyemiyorum, ama fırsat olursa kaçırmam umarım. :))

      Sil
  8. Tam da Al Pacino'nun kitabını okurken Baba yorumu görmek güzel bir tesadüf oldu. Filmini izlemediysen bilmiyor olabilirsin Al Pacino Baba'da Michael karakterini canlandırıyor. Benim en sevdiğim oyunculardandır.

    Kitabı okumadım, filmini izledim. Hayatımın filmi diyebileceğim kadar severim. Bence sen de izlemelisin, Baba bir klasiktir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Michael iyi karakterdi, sevmiştim. Filmi izlemek istiyorum ama film izleyemediğim için başlamayı düşünmüyorum, eğer uygun bir fırsat olursa değerlendireceğim İnşallah. 😊
      Öneri için teşekkürler. :))

      Sil
  9. Kaç tane kitabı bulunmakta acaba? Filmi gibi 3 kitap mı var?

    YanıtlaSil