18 Şubat 2017 Cumartesi

Dizi Önerisi #2 : Sherlock | Öneri Atölyesi

Orijinal Adı: Sherlock
Yönetmen: Mark Gattis
Yapımcı: Steven Moffat
Oyuncular: Benedict Cumberbatch, Morgan Freeman, Ruperts Graves, Una Stubbs, Amanda Abbington
Mekanlar: İngiltere
Kanal: BBC
Yayın Tarihi: 25 Temmuz 2010 - Devam Ediyor
Sezon Sayısı: 4
IMDB: 9.2/10

   Merhaba arkadaşlar! Öneri köşemizde bu hafta harika bir dizi önerimiz var. Sherlock. Birçok yabancı dizi izliyorum. Ama hiçbiri bir Sherlock olamadı benim için şu ana kadar. Esma için de öyle. Bu diziyi bu kadar farklı kılan ne derseniz; zekice kurgulanmış olması, Arthur Conan Doyle'un çok sevilen eserlerine dayanması, başrolde oynayan Benedict Cumberbatch başta olmak üzere oyunculukların ve karakterlerin mükemmel olmasını sayabiliriz.Geçen gün Esma ile son sezonu da bitirdik ve bu hafta eleştiri yazısı yazmaya karar verdik.

   Kitaplarını okumamış olanlar ve dizi hakkında bir fikri olmayanlar için kısaca konusuna değinmek istiyorum. İngiltere'de kendisini "danışman dedektif" olarak tanıtan başrolümüz Sherlock'un başından geçen olaylar ve çözülemeyen tuhaf adli vakalar zinciri konu alınıyor. Tüm bu olaylarda Sherlock'a en yakın arkadaşı Dr. Watson eşlik ediyor.


   Sherlock; IQ'su aşırı yüksek, duygusal ilişkilerden uzak, danışman dedektiflik yapan, normal insanların anlaşamayacağı asosyal tiplerden olan, biraz da çılgın bir karakter. Ya da kendi deyimiyle "yüksek fonksiyonlu sosyopat". :) Dr Watson da zamanında orduda görev almış ve burada birçok zorluk atlattıktan sonra uzun süre doktorluk yapmış, Sherlock kadar olmasa bile son derece zeki olan, olgun, iyi ve fedakar bir karakter. Bu ikilinin yolları hiç ayrılmamak üzere kesiştiğinde kendilerini tuhaf olayların içinde buluyorlar ve hikayeleri de böylece başlamış oluyor. Tabi bu karakterler dışında Sherlock'u etkisi altında bırakmayı başarabilen nadir karakterlerden gizemli kadın Irene Adler, çok güzel çay yapabilen sevimli kadın Bayan Hudson, adli tıp vakalarını çözüme kavuşturan laboratuvar uzmanı Molly Hooper, Sherlock ile zeka konusunda aşık atabilecek ve FBI da dahil tüm devlet teşkilatına sözü geçen yetkin adam Mycroft gibi karakterler de var. Ha bir de Sherlock'un ebedi düşmanı ve aynı zamanda aşırı sempatik bulduğum Jim Moriarty karakterine değinmeden geçemeyeceğim.


   Karakterlerimiz her sezon hatta her bölüm farklı olaylarla uğraşıyor, birbirinden tuhaf vakaları çözüyorlar. Korkunç gelinler, seri katiller, mutfaktaki filler, tuhaf intihar vakaları. Birçok farklı olay var. Bunları yaparken Sherlock'un çıkarımlar yapışı, olayları çözüş tarzı sizi büyülüyor elbette. Mesela ben en favori bölümlerinden biri olan 3. sezon 3. bölümde bölümün kurgulanış tarzına bayıldım. Sherlock'un zihin sarayına yolculuk etmesi, bunu yaparken herkesin donması, zihninin içinde karakterler ile konuşması falan çok hoşuma gidiyordu. Tüm bölümleri ilgi ile izledik. Son sezonu da. Ancak son sezon da özellikle de son bölümde Esma'yı ve beni (özellikle de Esma'yı) hayalkırıklığına uğratan şeyler oldu. Biz bunu gizem, zeka ve kurgu dizisi olarak seviyoruz ama son sezon vaka çözmek üzerine değil de daha çok hisler ve gerilim/korku üzerine bir sezon olmuştu. Bu hoşumuza gitmedi. Kitaptan daha kopmuş bir sezon olması da biraz üzücü oldu açıkçası. Ama yine  de bu demek değil ki artık favori dizimiz değil. Hala çok seviyoruz ve sonuna kadar devam etmeye kararlıyız. Çünkü  Sherlock'ta şu şeytan tüyü denen şeylerden bol miktarda var ve onu izlemeden duramıyoruz. Öyle ki Benedict Cumberbatch'i Sherlock ile özdeşleştiriyorum.


    Herkesin şikayet ettiği nokta dizinin bölümlerinin çok az olması ve yeni bölümlerin en az 2 yıl aralıklar ile yayınlanması. Ama birçok açıdan bu daha iyi bir şey. Öncelikle kitapla bağlı kalıyor ve kitaptaki farklı olayları birleştirip bir bölümde izleyiciye sıkmadan sunabiliyor. Hem de 1,5 saat uzunlukta olduğu için diziden çok, kaliteli bir film serisi gibi. Üstelik de onu daha çok özleyip, daha heyecanlı izlememizi sağlıyor. Yinede bazen bu kadar az bölüm olmasına bende sinir olmuyor değilim.

   Eğer sizde harika şekilde kurgulanmış, bol miktarda IQ içeren, gizem dolu, fedakarlıkları ve gerçek arkadaşlığı da arka planda görebileceğiniz harika bir dizi izlemek istiyorsanız bunu yaparken de aynı zamanda gülmek, eğlenmek, öğrenmek niyetindeyseniz bu diziyi kaçırmayın derim. Tabi daha ilk bölümü izldikten sonra dışarıda gördüğünüz birinin üzerindeki tüylerden kedisi olduğunu anlayabilecek, bir ortama girdiğinizde bardağın kulpunun durduğu yönden kişinin solak olup olmadığını anlayabilecek ya da bir kişinin gömleğindeki kırışma yerlerinden işe/okula bisiklet ile gelip gelmediğini tahmin edebileceksiniz. Ne dediğimi diziyi izlemeden anlamayacağınızı düşünüyorum. İyi seyirler :) :)


37 yorum:

  1. Sherlock benim, canım benim canım benim seni ben pek çok pek çok severim :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sherlock sevilmez mi güzelim ya :D sevmeyen bir söylesin iki dakka bişey söyleyeceğim ona :D

      Sil
  2. Sherlock sherlock *-* Yılda 2 3 bölüm verilirdi sadece o da her yıl da değildi -,- Keşke daha uzun soluklu olsaydıı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke keşke ama malesef öyle olamıyor. Güzrl şeyler çabuk bitiyor :(

      Sil
  3. Çok güzl bir gerilim ya gerik gerik oluyo insan dimi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle valla tırnaklarımı kemiriyorum izlerken. Bunu sadece gergin olduğumda yaparım :)

      Sil
    2. O tırnaklar sonra nolcak biliyonmu ? Karnında büyücek miniş miniş yavrularn olcak :)

      Sil
    3. Yahu aynı annem gibi konuştunuz demekki tüm anneler aynı :) :) ona da verdiğim cevabı vereyim o halde. Yutmuyom kiii :)

      Sil
    4. Tamammm bu çok akıllıca :) ama bende arkadaşlarıma verdiğim cevabı vereyimmi ?

      Parmaklarının hali ne olcak :))

      Sil
    5. Zor yerden geldi. Pas demek istiyorum :D

      Sil
  4. Benim oğluş hastası bu adamın. :)))Tüm bölümleri izledi bana da "Teyzeee çok güzel mutlaka izle teyzeee" diyor ilk bölümü izledim hakikaten çok zekice çözüyor olayları yalnız adamın yani Şerlok rolündeki adamın tipine gıcık oldum ya sırf bu yüzden gerisini getirmedim ama bakacağım kararlıyım şimdi merak ettim iyice zamanla tipine de alışırım hem. :)

    Benim naçizane dizi önerilerim Netflix'te izledim irlanda bağımsızlığını isteyenleri konu alan bir dizi ama çok az bölümlüydü adını şu an unuttum, öteki Crown, 2. Elizabeth'in hayatı yarı belgesel çok sevdim, bir de THe Bletchley Circle çok sevdim, 2. Dünya Savaşı sonrasında dört kadın şifre çözümünde uzmanlar ve cinayet çözmeye başlıyorlar dedektif gibi...:)


    Çok teşekkürler tanıtım için..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haha oğlan küçük yaşta anlamış desene dizinin değerini. Valla bende başta izlemeden önce Benedict cumberbatch i itici bulursum yıllar öncesinde ama şuan adama aşığım denebilir. Bence farklı bri tarzı var. İzleyince alışırsın bnece sende. Ha birde dediğin diziler ilgi çekici duruyor özellikle the bletchey circle dediğin nedense fazlasıyla ilgimi çekti kadınların gücü, ikinci dünya savaşı, cinayetler ve dedektiflik derken. Teşekkürler önerilerin içiiiin :)

      Sil
    2. 2. Dünya Savaşı yıllarına meraklıysan çok seversin, şimdi ben de bilmiyordum, insan her gün yeni bir şey öğreniyor, blog arkadaşlarım sağolsun hepsinden ayrı, yeni bir şey öğreniyorum her gün, bu dizide Bletchley meğer gerçekten varmış, diyorum ya yeni öğrendim diye, diziyi izledikten sonra google'da araştırdım. 2. Dünya Savaşı'nda orada ne kadar akıllı, matematiği kuvvetli, dil bilimci vs. varsa toplamışlar Almanların şifrelerini çözsünler diye..ama bilgisayar yok, ilkel makinelerle:))bu dört kadın da orada çalışmışlar, iyi arkadaşlar yıllar sonra birbirlerini buldular, bittiğine üzüldüm bu dizinin:))
      Rica ederim ne demek ben de teşekkür ederim:)

      Sil
    3. cidden orijinal farklı bir diziye benziyor. üstelik gerççeklere dayanması da ilgimi çekti. zeki kurguları böyle şifre çözmeler falan ilgimi çekiyor. bitti demek ki dizi bunu duyma ise üzücü. olsun yine de fragmana bakıp izlemeyi düşünebileceğim bir dizi. ah bu bloglar bloggerlar sizin gibi blogegr arkadaşlarım olmasa böyle güzel dizi ve kitapları nasıl keşedecektim. hangisini okumam ya da okumamam gerektiğine nasıl karar verebilecektim. çok sağolun hepiniz. iyiki varsınız :) :)

      Sil
  5. Sherlock'u bir de senin gözünden okumak güzeldi :)) Son bölümü neden kimse sevmiyor ya, ben sevmiştim oysaki :D Sherlock'un iç dünyasını görmek, hisleri olduğunu bilmek hoşuma gidiyor :D Bir de kız kardeşini sevdim :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet biraz çatlak dq olsa kızlardeşinde ayrı bir büyü vardı. Ben pek hoşlanmadım son bölümden. Dizinin genel gidişatına aykırı geldi ama yine de sonuna kadar sherlock tabi. Yorum için teşekkürler :)

      Sil
  6. Sherlock'u izlemedim ve beni sopayla kovalamanı göze alarak hala izlemeyeceğimi söylemek istiyorum. Ah Moffat ah! Efsanevi 2 diziyi (Doctor Who/Sherlock) bambaşka hallere çevirdi. İlle o gereksiz duygu sömürülerini koymak zorunda -_-

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sopayla kovalamam şaşırır ama saygı duyarım belle cim. Evet bazen kitabını okuyup hayallerimizde canlandırdıklarımız, uyarlamalarda bambaşka şeylere dönüşüyor yönetmenler sayesinde. Sherlock iöin demesem bile bunu birçok uyarlama için gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Duygu sömürüleri diğer sezonlar pek yoktu bu sezon biraz fazla idi. Ben sherlock u o duygusuzmuş gibi görünen sosyopat hali ile seviyorum. Sevgi pıtırcığı hali pek ilgimi çekmez açıkçası. Üzdü bu sezon birqz beni. :)

      Sil
    2. Benimki tamamen Moffat'tan kanyaklı :D Öncelerin daha normal seyirde, bu sezonun duygusallığı biraz kaçırdığını duymuştum. Yine de diziyi izlemesem de Moffat'a baya saydırmıştım. Uyarlama açısından dizinin hakkını yiyemem, dünya peşinde koşuyorsa başarılı olmuş demektir :)

      Sil
    3. Ben seviyorum tüm kitaplarını olmasa da okuduğum kitaplardan daha çok eğlendim uyarlamasında. Filmini de izlemiştim. Filme kıyasla da dizi çok iyi gidiyor. Dediğin gibi birtakım duygusalllıklar ilin içine girmeseydi iyiydi. Belki aşırı sevilen ve izlenen dizilerin kaderi hep bu oluyor yönetmenler yapımcılar havalanıyor ve saçmalamaya başlıyorlar. İzlediğim çoğu yabancı dizi de bu durumla karşılaşıyorum ne yazık ki :(

      Sil
  7. Reading dersinde küçük kitapçıklar halinde, yalın bir İngilizce ile okumuştuk ilk sene kimi öykülerini. Türkçe'den hiç okumadım. Ama vaktiyle dizilerde seyrettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende okumak istiyorum yabancı hallerini bazen çevirilerde bulamadığın güzellikleri kendi dilinde bulabiliyorsun çevirlmeden önce. teşekkürler yorumun için :)

      Sil
  8. "The Mentalist" isimli bir yabancı dizi izliyordum ben de. Hatta bağımlısı olmuştum. Ama bitti :( Tam dizi arayışındaydım ki önerinle imdadıma yetiştin :) Şu an kendimi boşlukta gibi hissediyorum. Hemen bakayım bu diziye :) Teşekkür ederim emeğine sağlık ❤️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o diziyi bende gördüm duydum. hatta yanlış hatırlamıyorsam ilgimi çeker mi diye fragmanına alan bakmıştım galiba bu diziydi o. ismi de zeki ve ilgi çekici bir kurgunun sinyallerini veriyor. siz bu diziye başlarken bende sizin önerdiğinize başlayabilirim. hoş bir çaprazlama olur düşüncesindeyim. değerli yorumunuz için teşekkür ederim :)

      Sil
  9. Bense aralarındaki ilişkiyi seviyorum. Dizi efsane, Benedict desen ayrı bir mükemmellük. Sevilmez mi ya bu dizi :)

    YanıtlaSil
  10. Çok merak ettim okul dönemi zor biraz yaz için izleneceklere eklendi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten az bölümlü hemencik biter izleneceklere eklenmeli bencede. Yorum için teşekkürler :) :)

      Sil
  11. Dizinin ilk sezonunu izlemiştim, bir de filmini, Benedict Cumberbatch gerçekten mükemmel bir oyuncu, dizinin puanı da çok yüksekmiş bu arada, gifler de süper:)) sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diğer sezonlarda da devam edin bence diğer sezonlarda çok güzeller. Cumberbatch efsanedir dizide hakediyor puanını zaten. Yorum için teşekkürler. Sevgiyle kalın :)

      Sil
  12. bugün başka bir arkadaşım da önerdi bu diziyi , bilemiyorum kitapları hiç sarmadığından hep temkinliyim Holmes'a karşı :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes kitapları hakkında aynı şeyi düşünüyor dizisi hakkında ise tam tersini
      Bende bir iki kitabını okumuş birqz sıkıcı bulmuştum ama dizisi hiç de öyle değil. Tavsiye ederim izle benceee :)

      Sil
  13. Merhaba! :) Blogunuzu yeni keşfettim ve takibe aldım. Sizide kendi bloguma beklerim :) www.nurundelidolublogu.tk

    YanıtlaSil
  14. Çok iyi diyorlar eleştirmenler bu dizi için hatta İlk 5 yer alıyor Kısa ise izleyebilirim Çok uzun izleyemiyorum Çünkü bölüm dakikalar çok mu uzun ?? Yoksa Orta karar da mı ??? Süm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir saat diyebiliriz. Ama her sayesine değer. Zaten toplam 1-13 bölümlük birşey tüm sezonlarıyla. Vakit oldukça izle bence kuzucum :)

      Sil
  15. harika dizi tek kelimeyle 2. sezonu bitirdim serinin tüm filmlerini de seyretmiştim. Yeni filmi beklerken dizinini müptelası olup çıkıverdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dizisi filminden daha güzel ve Robert dan daha başarılı biliyorum ben Benedictin oyunculuğunu açıkçası. Müptela olunmayacak bir dizi de değil hani. Yorumun için teşekkür ederim :)

      Sil