27 Kasım 2015 Cuma

Zaman Makinesi - H. G. Wells | Kitap Yorumu

Orijinal Adı: The Time Machine
Seri: Yok
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 142
Baskı Yılı: 2012
Goodreads Puanı: 3.84  (236,533)


Arka Kapak Yazısı

  Ondokuzuncu yüzyılın sonlarında İngiltere'de bir bilim adamı akşam yemeğine çağırdığı konuklarına zaman makinesi olduğunu iddia ettiği bir aygıtı gösterir. Saygıdeğer konukları ona inanmayı rededer, ancak bir hafta sonra tekrar evinde toplandıklarında onu bitkin, sefil ve perişan bir halde bulurlar. 802701 yılında, bir zamanlar Londra'nın bulunduğu noktada tanık olduğu yaşamı anlatır onlara. Geleceğe yolculuk etmiş, geleceğin ırkıyla tanışmıştır; birer peri kadar hoş, meyveyle beslenen, yaşamlarını neşeli bir tembellik içinde geçiren sevimle torunlarımızla...

  Ancak insanın evriminin tek sonucu, dünyayı miras alan tek tür onlar değildir. Yeni Aden'in altındaki tünellerde yaşayan başka bir canlı türü daha vardır.
Bilimkurgu serüvenini başlatan ilk ve en görkemli adımlardan biri olan bu klasik romanda H.G. Wells, insanoğlunun hiç eskimeyecek zaman yolculuğu düşünden yola çıkarak yaşam biçimlerimizin evrildiği yönü sorguluyor.


Yorum 

  1895 yılında yazılan ve ilk bilim kurgu kitaplarından biri olan Zaman Makinesi insanı hayrete düşürüyor. Yazıldığı zamanın ilerisinde bir kitap, okurken bunu hissediyorsunuz.

  Zaman Gezgini'nin Zaman Makinesiyle 800000 yıl sonrası yaptığı yolculuğu anlatan kitapta, insan ırkının olası evrimleri çok güzel konu alınmış. Her ne kadar bu evrim size gerçek dışı gelse de yazarın öne sürdüğü hipotezler evrimin olabileceğine inancınızı arttırıyor. Bu evrim gerçekleşecek olsa da olmasa da Wells insanlığın geleceğini çok güzel yorumlamış ve aktarmış.

  Kurgusu güzel ve anlatımı iyi bir kitap. Okurken gereksiz ayrıntılar ya da saçma bulacağınız şeylerle karşılaşmıyorsunuz. Yazarın anlatımıyla her şey size çok olağan geliyor. Yazar bilimi kitabın içerisinde çok güzel kullanmış ve bu anlatımı kesinlikle çok daha güçlü kılmış.  

  İthaki Yayınları'ndan tarafından yayımlanan basımı ve çevirisi güzeldi, bu normalde çok dikkatimi çeken bir şey olmasa da Kara Kule'nin çevirisine maruz kaldığım için çok daha değerli geldi.

  Zamanda yolculuk yapabileceğiniz ve insan ırkını bekleyen tehlikeleri, evrimleri okuyabileceğiniz macerası bol güzel bir kitap. İyi okumalar :)

Alıntılar

"Güç ihtiyacın ürünüdür; güvenlik güçsüzlüğü arttırır."
"Bir problemin üzerinde yıllarca çalışabilirim, ancak yirmi dört saat boyunca hiçbir şey yapmadan beklemek -o ayrı mesele."

Puanım 


0 yorum:

Yorum Gönder