11 Eylül 2016 Pazar

Hannibal (Hannibal Lecer #3) - Thomas Harris | Kitap Yorumu

thomas harris
Orijinal Adı: Hannibal
Seri: Hannibal Lecer #3
Önceki Kitap: Kuzuların Sessizliği
Sonraki Kitap: Hannibal Doğuyor
Yayınevi: Nemesis Kitap
Sayfa Sayısı: 472
Baskı Yılı: 2014
Goodreads Puanı: 3.69  (57,367 Oy)


Yorum


  Hannibal Lecter benim en sevdiğim polisiye-gerilim serilerinden biridir. Gerek karakterleri gerek tarzıyla kendine bu tür içinde ayrı bir yer açan seri, farkını ilk kitabı okumaya başladığınızda hissediyorsunuz. Tamam bu seri türde çığır açacak kadar farklı değil belki ama Hannibal Lecter bu türdeki karakterler arasında çığır açma gücüne sahip bir karakter.


Hannibal'ın yemeyi-öldürmeyi tercih ettiği insanlar hakkında kurduğu cümle


  Lafı neden bu kadar uzattın derseniz eğer duygularım çok karışık derim size. Seri çok güzel başladı ve ilerliyordu, özellikle geçenlerde okuduğum Kuzuların Sessizliği'ni çok beğenmiştim. Öyle olunca bu kitaptan beklentilerim vardı, aslında son sayfalara kadar gayet güzel gidiyordu, sonrasını dehşet içinde okudum. Seri hiç beklemediğim bir şekilde sonlandı, bu kitap serinin son kitabı değil ama hikayenin bittiği kitap. Bundan sonraki Hannibal Doğuyor adlı kitap Hannibal'ın gençlik yıllarını anlatıyor, yani yaşananların düzelme şansı yok artık.



  Bu kitap Kuzuların Sessizliği'nden 7 yıl sonrasını anlatıyor. Hannibal'ın peşine ilk kurbanı ve tek yaşayan kurbanı Mason Verger takılmıştır ve acımasız planları vardır. Starling ise bu planları ve Lecter'ı engelleme uğraşındadır, kimin başarılı olacağı ise tam bir muammadır. Fazla bilgi vermek istemiyorum çünkü her bilgi spoiler niteliğinde olacaktır artık, bu yüzden arka kapak yazısını da eklemedim, eğer Kuzuların Sessizliği'ni okumadıysanız arka kapak yazısını okumayın derim.
  Kitap 430'lara kadar çok güzel ve heyecanlı ilerledi, yazar gerçekten iyi bir kurguya imza atmıştı, her sayfa da dolu doluydu. Fakat 430'dan sonrası benim için kabus gibiydi, yazarın bu kısımlar tabii ki de rüyaydı demesini ve her şeyin normale dönmesini ne kadar istesem de her şey daha kötüye gitti. Hannibal karakterine biçilen bu son bana oldukça rahatsızlık verici geldi, "iyiler hep kazanır"a inanmam ama buradaki son gerçekten çok rahatsız ediciydi. Seriye devam edip bitirme isteğim de kalmadı açıkçası.

  Kitabı okurken zaman zaman bu Thomas Harris'e ait bir kitap değilmiş hissine kapıldım, dili değişikti. Yazardan mı çevirmenden mi kaynaklanıyor bilemedim ancak serinin önceki kitaplarından farklı bir havası vardı. Kitaptaki bazı bölümler İtalya'da geçiyordu, kitabın içinde çok fazla İtalyanca kelime vardı, bazılarının çevrilmemesi doğaldı ancak İtalyanca diyaloglar ve cümleler çevrilmeliydi bence. Yayınevinin bu konudaki boş vermiş tutumunu hoş bulmadım.

  Kitap güzeldi ancak sonuyla gözümden tamamen düştü, belki abartıyorum ama sonunu hiç sevmedim. Sonlara gelmeden önce 5 puanı hak edecek bu kitap derken son sayfalardan sonra 3 anca diyorum. Belki siz okur ve başka düşünürsünüz. Son 50 sayfa haricinde seri oldukça güzel ve okunası. Biraz karışık bir yorum oldu, uğradığım hayal kırıklığından olsa gerek, kusura bakmayın. İyi Okumalar, Bol Kitaplı Günler :))

Alıntılar

Neye bakılacağını bilmiyorsan göremezsin. 
Ne kadar istersen o kadar güçlü olabilirsin. 
Hepimizin bildiği ama henüz adlandıramadığımız bir duygu var: kibirli olmaya hakkın olduğunu önceden bilmek... Starling bu duyguyu Margot Verger'in yüzünde gördü. 
Hatalarımızla büyürüz. 
Ölüm ve tehlike, uzaklardan gelmek zorunda değildi. En sevdiğinizin tatlı nefesiyle de gelebilirdi... 
Oysa kararlar karmakarışık duyguların bir ürünüdür; genellikle adım adım gidilen bir şey değil, bir çırpıda sahip olunan bir şeydir.  
Beğenilerinizi geliştirmenin ilk adımı kendi beğenilerinize önem vermektir. 
Korkutucu olan ne biliyor musun Ardelia? Korkutucu olan birinin sana gerçeği söylemesi. 
Herkes biraz fazla neşeli görünüyordu. Barney gibi yıllarını hastanede geçirmiş biri, aşırı neşenin gerçek neşe olmadığını bilirdi.

Puanım


11 yorum:

  1. güzel bir konusu var gibi 😀
    Bir ara bakmayı düşünüyorum :-)
    Çok hoş bir yazı olmuş :-D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, seri gerçekten güzel. Eğer türü seviyorsan mutlaka hoşuna gider. :)
      İyi Okumalar şimdiden. :))

      Sil
  2. bu seriyi okul zamanında okuyordum ama sonra sınavlar falan derken bırakmıştım bu aralar bir daha başlayıp bitireyim diyordum ama bu yorumundan sonra bilemedim doğrusu, yorumu okuyunca sonunu merak ettim ama hayal kırıklığı da yaşamak istemiyorum ahhh çelişkiler. -,- bu arada emeğine sağlık gayet güzel bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuduğuma pişman değilim, bence okumalısın. Son 50 sayfasını okumazsan seversin. Aslında sonunu sevmek göreceli aslında, sadece ben sevmedim. :)

      Sil
  3. Yanıtlar
    1. Evet haklısınız, serinin ilk kitabından uyarlanmış bir dizi var. Hiç izlemedim, o yüzden nasıl olduğunu bilmiyorum.

      Sil
  4. Teşekkür ederim, beğenmene çok sevindim. Dizisi serinin ilk kitabından uyarlama bunu da not düşeyim. :)

    YanıtlaSil
  5. Bende okumaya başladım şu ana kadar pek yani o kadar güzel değil. Henüz 108. sayfadayım umarım sizin dediğiniz kadar güzeldir😁

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serinin ilk kitaplarını okuduysanız ve sevdiyseniz bunu da seversiniz. Yanlış hatırlamıyorsam 150lerden sonra Hannibal kitaba dahil oluyor ve kitabın temposu artıyor. Ama kitabın sonu için güzel diyemem.
      Kitap bittikten sonra düşünceleriniz ne olacak merak ediyorum, eğer blogunuz ya da düşüncelerinizi paylaştığınız bir yer varsa adresini almaktan memnun olurum. 😊

      Sil
  6. Merhaba acaba serinin sıralaması nasıl?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seri dört kitaptan oluşuyor, sıralama şu şekilde;
      Kızıl Ejder,
      Kuzuların Sessizliği,
      Hannibal,
      Hannibal Doğuyor.
      Sevgiler, iyi okumalar. :))

      Sil