11 Mart 2016 Cuma

Fareler ve İnsanlar - John Steinbeck | Kitap Yorumu


Orijinal Adı: Of Mice and Man
Seri: Yok
Yayınevi: Remzi Kitabevi
Sayfa Sayısı: 110
Baskı Yılı: 2003

Goodreads Puanı: 3.82 (1,315,617oy)

Arka Kapak Yazısı

  George ve iriyarı saf arkadaşı Lennie, yersiz yurtsuz kişilerdir. Dünyada sahip oldukları tek şey, aralarındaki dostluk ve kendilerine ait bir araziye sahip olma hayalidir... İki arkadaş, hayallerindeki arazi için gereken parayı biriktirmeyi planlamaktadır. Ama bir çocuğun zekâsına, aynı zamanda da korkunç bir güce sahip olan Lennie'nin başı sürekli derde girmektedir. Ve bu kez yine belaya bulaştığında, George'un çabaları arkadaşını kurtarmaya yetmeyecektir...

Yorum

  Fareler ve İnsanlar okumak için biraz geç kaldığım bir kitap oldu sanırım, okumayı hep düşündüğüm ama hiç eyleme geçmediğim bir kitaptı. En sonunda okuyayım artık dedim ve okudum. :) Kitap hem kısacık hem de kolay okunuyor, bir oturuşta büyük kısmını okudum ve az önce kalan kısmı da bitirdim ve sıcağı sıcağına yazıyorum yorumu, hislerim hala taze.

  George ve Lennie'nin hayatından kısa bir kesiti anlatan kitap her ne kadar kısa olsa da içinde çok fazla şey barındırıyor. Çiftliklerde dolaşıp ırgatlık yaparak çalışan insanların hayatına dahil olurken kitapta bir çok ayrıntı buluyorsunuz.

  Kitapta arkadaşlık kavramı, gerçek arkadaşlık kavramı çok güzel işlenmiş. Herkesin birbirini kullanmaya çalıştığı bir dünyada çıkarlara tamamen zıt olan bir arkadaşlığın öyküsü bu. Yazarın anlatımıyla bu duygu insanda çok daha güçlü hale geliyor.

  Ve hayaller.. Yahya Kemal Beyatlı'nın dediği gibi "İnsan alemde hayal ettiği müddetçe yaşar."
kitapta bunu çok net görüyorsunuz. Hayal kurmak baraj kapaklarını açmak gibidir, su akmaya başladıktan sonra engelleyemezsiniz, su-hayaller geçtiği her yeri-herkesi etkilerler. Hayaller büyüdükçe büyür ve hayata tutunma sebebiniz olur. Bunu kitabı okurken hissediyorsunuz, küçücük bir kıvılcımla bile insana nasıl umut doluyor, hayallerine nasıl da bağlanıyor ve kopamıyor..

  Kitabın sonu ise beklendik bir sondu, acıydı ama şaşırtıcı değildi. Kitaptan sonra vardığım sonuç, İnsanlar en çok sevdiklerine zarar verir oldu. İstemesek de en çok sevdiklerimize zarar veriyoruz. Ve içimizde zıtlıkları barındıran yaratıklarız, Lennie her ne kadar kocaman bir adam olsa da aslında küçücük bir çocuktu, önemli olan içimizde barındırdıklarımız dışarıdan görünen değil.

  Fareler ve İnsanlar'ı sevdim, yazarın anlatımıyla çok daha etkileyici bir kitap olmuş. Kısacık ama dolu dolu bir kitap, mükemmel olmasa da okurken etkileniyorsunuz ve bir çok değeri sorguluyorsunuz. Okuduğunuza pişman olmayacağınız bir kitap. İyi Okumalar :)

Alıntılar

"Biz onlar benzemeyiz. Niye mi? Çünkü... çünkü yanımda sen varsın, beni kollarsın, senin içinde ben varım."

"Biz onlara benzemiyoruz. Bizim hayal ettiğimiz bir gelecek var. Konuşabileceğimiz, bizi umursayan biri var."
"İnsanın iyi olması için zeki olması gerekmez."
"Kimsesi yoksa delirir insan. Kim olduğu hiç önemli değildir, yeter ki yanında biri olsun. İnan bana, insan fazla yalnız kaldı mı, hastalanır."

"Riske girmesen iyi olur. Emin değilsen en garantili yolu seç."

Puanım



5 yorum:

  1. Bende çok sevmiş ve etkilenmiştim.☺☺

    YanıtlaSil
  2. Oysa herkes öldürür sevdiğini..yeğennn :)

    YanıtlaSil
  3. Okuduğunuzda arkadaşlıklarınızı sorgulayacaksınız..

    YanıtlaSil
  4. Fareler ve İnsanlar John Steinbeck kitabını okudum gerçekten çok etkileyici bir kitap. Kitaplar insanların ufkunu açar, yeni düşünce denizlerine yelken açmalarını sağlar. Kitaplar ayrıca geçmiş nesiller ile şimdiki ve hatta gelecek nesiller arasında bir köprü görevi de görürler. Geçmişte yaşayan insanlar bize düşüncelerini ve fikirlerini kitaplar kanalıyla iletirler. Bu açıdan bakınca kitapların çok değerli miras ürünleri olduğunu anlamış oluruz. Hem de öyle güzel bir miras ki ne miras avukatı tutmaya ne dava açmaya gerek yok. Aç sayfalarını oku, al mirastan payına düşeni... Ahh bir de kitaplar böyle pahalı olmasa, bol bol kitap alabilsem, kitap okuyabilsem ne güzel olurdu...

    YanıtlaSil