19 Eylül 2016 Pazartesi

Yalnızlık Avutmaz - José Martí | Kitap Yorumu

talihsiz dostluk
Orijinal Adı: Lucia Jerez (Amistad Funesta)
Seri: Yok
Yayınevi: Zeplin Kitap
Sayfa Sayısı: 134
Baskı Yılı: 2014
Goodreads Puanı: 3. 41  (44 Oy)

Arka Kapak Yazısı

Küba bağımsızlık mücadelesinin ozanı JoséMartí'nin ilk ve tek romanı Yalnızlık Avutmaz'da iliklerinekadar hayata saplanmış, kendi dünyalarının anaforunda dönenip duran üç arkadaşın kimi zaman trajik,kimi zaman trajikomik yaşamlarıanlatılıyor. Şiirselbir anlatımın yoğun olduğu romanda Martí, kendi yazındilinin sınır uçlarına seyahate çağırıyor okurlarını.

İnsanlardaki büyüklük sevdası, mutlaka göğsününbir köşesinde uykulu bir bekçi gibi bekliyordur.
Nasıl şampanyaya kokusunu veren şey her şişeye üçdamla konan o gizli maddeyse, büyüklük sevdası da her ruhun derinliklerinde mutlaka bir köşede duruyordur.O bekçi asla uyanmayacakmış gibi uyur, hatta bazı ruhlarda gerçekten hiçbir zaman uyanmaz.

Yorum

 Yalnızlık Avutmaz, nam-ı diğer Talihsiz Dostluk, José Martí'nin ilk ve tek romanı. Yazar Amistad Funesta ismiyle yazmış ancak şuan Lucia Jerez adı ile basılmaktadır. Türkiye'de de Aylak Adam yayınevi kitabı orijinal adına sadık olarak Talihsiz Dostluk olarak basarken, Zeplin Kitap Yalnızlık Avutmaz adı ile basıyor. Zeplin Kitap neden böyle bir şey yapma gereği duymuş anlamadım, keşke gerçek adına sadık kalsalardı, bu ismin kitabın içeriğine uyduğunu söyleyemeyeceğim.

  Adındaki sorunu geçersek, Yalnızlık Avutmaz, 19. yy'ın Küba'sını anlatıyor. Yazar üç arkadaşın öyküsünü, şiirsel ve kendine özgü bir dille okura sunuyor. Kitap tek bir konuyu ve kişiyi ele almıyor, o zamanların İspanyol Amerikasını, buradaki insanların yurt özlemini, Amerika'nın baskısı altındaki yaşamlarını, insanların kıskançlık, aşk, merhamet gibi duygularını ele alıyor ve romanına ilmek ilmek işliyor.

  Bu kitabı okurken mükemmel bir kurgu, dil ya da öykü bulmayacaksınız, yazar da bunu amaçlamamış anladığım kadarıyla. Yazarın dilinde biraz acemilik ve bolca şairanelik hissediyorsunuz (ki yazar zaten bir şair) ve yazar biraz daldan dala atlayarak sunuyor size kitabı. Okurken satır aralarına dikkat edilmesi gereken bir kitap bu, satır aralarında çok fazla şey buluyorsunuz, yazar insanı çok güzel irdeliyor ve size satır aralarında sunuyor. Aynı şekilde İspanyol Amerika'sını, Güney Amerika'da ki İspanyol yaşamını da size sunuyor ve dikkatli olursanız buralardan çok fazla şey gözlemleme şansınız oluyor.


José Martí

  Yazardan da biraz bahsetmek istiyorum, yazar siyasi bir devrimci, bir şair, bir yazarmış.. Küba'nın bağımsızlık mücadelesi için savaşmış. ABD'ye bağlanmasına engel olmak istemiş ve 42 yaşında vurularak öldürülmüş. Yazarın bir şiiri hoşuma gitti, sizinle de paylaşmak istedim.


Aynı yalınlıkla ölmek isterim
Kırda bir çiçek gibi, sakin, gösterişsiz.
Mum yerine yıldızlar parlasın üstümde
Yeryüzü uzansın altımda sessiz. 
 
Ben aydınlık ve özgürlük delisiyim
Varsın hainleri gizlesinler soğuk bir taş altında
Dürüstçe yaşadım ben, karşılığında
Yüzüm doğan güneşe dönük öleceğim.

  Yalnızlık Avutmaz, çok etkilenerek ya da diline kapılarak okuyacağınız bir roman değil, eğer kulak kabartır ve yazarı dinlemek isterseniz bu kitabın size anlatmak isteyeceği önemli şeyler var. Okumak sizin kararınız ancak okurken okudum geçtim şeklinde okumayın derim. İyi okumalar. :))

Alıntılar

Ne de olsa aydınlık, insan ruhunun daima ihtiyaç duyduğu bir şeydir ve ne zaman yerini karanlığa bıraksa o zaman başlar insanın kederi. 
Gözlerindeki çaresiz bakış, bir mezarın güneş ışığıyla aydınlanması gibi, sadece büyük bir iyilik yaparken ya da önemli bir hedef uğruna çalışırken değişiyordu. 
İnsan için gurbetteyken vatanından gelen taş parçası dahi kıymetlidir. 
O kendinden çok başkalarını düşünür. Kurban etmeyi değil ancak kurban olmayı bilir.

Puanım



9 yorum:

  1. Ben de sizi ziyarete geldim. Kitap yorumu ve tavsiyesi yapan bir blog bulduğum için çok sevindim :) Hoşuma gidiyor bu tarz etkinlikler. Artık sık sık ziyaret edeceğim sizi :) Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, hoşgeldiniz. Faydalı olabilirsek ne güzel. :))

      Sil
  2. Şanşa bak bende okudum bu kitabı ve mükemmel diyebilirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kitabı okuyan birini bulmak çok güzel, çok sevindim. :) Gerçekten iyi kitap. :))

      Sil
  3. Ne güzel bir yazı olmuş çok teşekkürler, kitap çol ilgimi çekti en kısa zamanda okuyacağım ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, beğenmenize sevindim. Umarım kitap da hoşunuza gider. :))

      Sil
  4. Çok güzel bir paylaşım olmuş ^^
    Blog paylaşım etkinliğinden geliyorum ve artık bloğunuzu takipteyim :)
    Sizde bloğumu takip ederseniz çok sevinirim,
    vintagenmakeup.blogspot.com
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Teşekkür ederiz, bolca kitap yorumu var bazen sayıya bende şaşırıyorum. :D Beğenmen çok mutlu ediyor. 😊 Şiir güzeldi gerçekten de. 😊

    YanıtlaSil