2 Aralık 2016 Cuma

Biz - Yevgeni Zamyatin | Kitap Yorumu


Orijinal Adı: Мы
Seri: Yok
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 250
Baskı Yılı: 2016
Goodreads Puanı: 3.96  (43,488 Oy)


Yorum

  Distopya en  sevdiğim türlerden biridir, bu tür içinde de en çok 1984'ü ve Cesur Yeni Dünya'yı severim. Bu iki muhteşem kitabın Biz'den etkilendiğini duyunca hemen bu kitabı okumalıyım demiştim, sonradan öğrendim ki daha bir çok yazar bu kitaptan etkilenmiş.

  Biz, distopya türünün ilk ve en iyi kitaplarından biri. Kitap makineleşen bir dünyayı anlatıyor, İki Yüzyıl savaşından sonra dünya yeni bir döneme girmiş ve dünya da mantık hüküm sürmektedir. Gündelik yaşantı eskisinden çok farklıdır, her şey planlanmış ve akıl ekseninde ilerlemektedir.

  D-503'de bu yeni dünyada yaşayan diğer Numaralardan biri, bu yeni dünya da insanlar isimlere değil harf ve numaralara sahip. D-503'ün anılarını okuyarak bu dünyaya tanık oluyoruz ve buradaki düzenin işleyişini kavrıyoruz. Kitabın anılardan oluşuyor olması kitaba samimiyet kazandırıyor ve o dünyanın insanlarına karşı empati kurmamızı kolay hale getiriyor ancak bu durum dünyanın anlaşılırlığına biraz gölge düşürüyor. Hakim bakış açısı ile yazılmış bir kaç bölüm daha olsaydı ya da başka bir karakterin bakış açısıyla yazılmış bölümler, kitabın dünyasını daha iyi anlardık diye düşünüyorum. Bu şekli ile de kitabın dünyasına dair bolca fikir edindik tabii ama daha fazlasına da hayır demezdim.

  Kitabın dilini zaman zaman rahatsız edici buldum, çeviriden mi yoksa kendinden mi kaynaklanıyor anlayamadığım yerler oldu. Bazı cümleler fazla eksik ve rahatsız ediciydi.

  Biz, distopya türü açısından gerçekten çok önemli ve devrim niteliğinde bir kitap, kitabı en değerli kılan yönü de bu benim için; Biz'in etkisiyle çıkan kitaplar. Bu kitaplar ise Biz'in mirasını çok çok ötelere taşımış ki 1984 bunun en somut kanıtı. Biz, devrim, insanlık, yaşam tarzı gibi bir çok temel konuyu sorgulatabilen ve içeriği ile hiç eskimeyecek bir kitap. Dünya ne kadar değişse de insan aynı kalıyor, Zamyatin'in öngörüleri, tespitleri bugün de geçerli ve bugün de karşımıza çıkan gerçeklerle örtüşüyor. Eğer distopya seviyorsanız mutlaka bu kitabı okumalısınız derim. İyi okumalar. :)
 

Puanım


4 yorum:

  1. Aceleye mi geldi ki roman bazı yerleri özensiz oldu sayfa sayısı da az olunca bu aklıma geldi.
    Benimde listemde olan bir kitap ne zaman sıra gelicek bakalım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayfa sayısı ile ilgili olduğunu sanmıyorum.
      Umarım okuduğunda seversin. :)

      Sil
  2. ay okudum bunu evet bravo bak bu bir klasik diğerlerinden daha iyi. bir de şey var bak more ütopyaaaa o da önemlii :) ay bir de fahrenheit 451 vaaaar baak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ütopya'yı istiyorum ne zaman okurum bilmesemde. :) Fahrenheit 451 i okudum ve çok severim onu. :)

      Sil