10 Ekim 2016 Pazartesi

Marslı - Andy Weir | Kitap Yorumu


Orijinal Adı: The Martian
Seri: The Martian #1
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 416
Baskı Yılı: 2014
Goodreads Puanı: 4.39 (433,293 Oy)

Arka Kapak Yazısı

Altı gün önce, Mark Watney Mars'a ayak basan ilk insanlardan biriydi. Şimdi ise, orada ölmesi neredeyse kesin.

"Çok uzun zamandan beri okuduğum en iyi kitap. Zeki, eğlenceli ve gerilim dolu. Marslı, bir romandan isteyebileceğiniz her şeye sahip."
-Hugh Howey, Wool serisinin yazarı-

"Sürükleyici… Defoe'nun Robinson Crusoe'su sanki daha zeki biri tarafından yazılmış gibi."
-Larry Niven, Hugo, Nebula ve Locus ödüllü Halka Dünya romanının yazarı-

"Bu kitap tam da benim gibi okuyucuların seveceği türden."
-John Scalzi, Yaşlı Adamın Savaşı serisinin Hugo ve Locus ödüllü yazarı-

"Andy Weir'in yazdığı Marslı şimdiye kadar okuduğum en iyi bilimsel bilimkurgu romanı. Bu romanı -başka bir kitap hakkında hiç böyle bir şey söylemedim- edebi anlamda da elden bırakmak mümkün değil."
-Dan Simmons, Hugo ödüllü Hyperion serisinin yazarı-

"Marslı aklımı başımdan aldı!"
-Ernest Cline, Başlat romanının yazarı-

"Aksiyon ve uzay macerasının kusursuz bir karışımı."
-Library Journal-

Yorum

  Mars'ta tek başınıza kalsanız ne yapardınız? -Ben herhalde oturup ölümü beklerdim.- İşte Mark Watney, Mars'ta tek başına ve hayatta kalmak için imkansızla başa çıkmak zorunda.

  Marslı'yı eminim bir çoğunuz duymuşsunuzdur, kitabı da filmi de oldukça ses getirdi ve pek popülerdi kendisi. Neyse işte ilk çıktığı sıralar merak etmiştim, okuma listeme eklemiştim ve anca iki yıl sonra okuyabildim.

  Kitapla ilgili duygularım karışık. Kitaptan biraz beklentim vardı evet ve karşılayamadı. Öncelikle kimle karşılaşsam, hangi yorumu okusam kitabı çok beğenmiş ve okurken gülmüş, eğlenmişlerdi. E haliyle bende öyle bir kitap bekliyordum ancak o kitabı bulamadım. Kitapta espriler var, eğlendirici tamam ama esprilerin çoğu oldukça sıradandı ve eğlendirici kısmını bilimsel bilgiler biraz gölgeliyordu.

  Marslı, Mark Watney'in hayatta kalma mücadelesini anlatıyor ve bunu gayet güzel bir şekilde anlatmış. Yazarın bu konudaki bilgilerine hayran kalmamak elde değil, hoş bilgiler yazarın uydurması olsa bile anlayabilecek bir bilgi birikimim yok bu konuda. İşte kitapta bolca bilimsel tabirler ve açıklamalarla karşılaşıyorsunuz, ben ilk sayfalardan sonra azalır diye umut etmiştim ama bu hiç olmadı. Bilimsel verilerin çok olduğu yerlerde açıkçası biraz sıkılsam da yazarın bu konudaki çabası ve bilgisine şapkamı çıkarır, susarım. :)



  Marslı hakkında karara varırken arada kaldığım kitaplardan oldu. Eğlenceliydi ama çok değil, espriler vardı evet ama çoğu sıradandı. Mark'ın hayatta kalma mücadelesi ise mükemmeldi. Tabii Mark'da öyle, çok sevdim karakteri. Kitabın dili de oldukça sıradandı, bunu arka kapak yazısındaki edebi yönünü öven kısma atfen söylüyorum. Kitabın genel olarak fazla şişirilmiş kitaplardan olduğuna karar verdim, tamam güzel ama çok güzel değil ve kusurları var. (Mark'ın bir buçuk yıldan fazla yalnız kalıp hiçbir psikolojik sıkıntı yaşamaması? Olacak iş değil tabii ki, yazar keşke az da olsa değinseydi buna.)
 Üç puan verecektim ancak yazarın Mars-uzay bilimi hakkındaki bilgilerine ve oluşturduğu çözümlerine saygı duyarak dört veriyorum.
  Beklentileriniz olmadan ve bilimsel kısımların sorun olmayacağını düşünerek okursanız zevk alarak okuyabileceğiniz bir kitap. İyi okumalar. :)

Puanım


17 yorum:

  1. Okumak istediğim bir kitaptı ancak filmini izledikten sonra okumak istememiştim. İlk olarak kitabını okumalıydım sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmin kitaptan daha iyi olduğunu düşüneneler var. Filmi izlemiş olduğun için kitaptaki birçok şeye şaşırmazsın muhtemelen yine de karar senin tabii ki. :)

      Sil
  2. Bende filmi izledim ve çok beğenmiştim ya o diktiği bitkilerin sabah uyanınca büyümesi beni çok etkilemişti. Sanırım kitabını okumayıp zirvede bırakmalıyım :)

    YanıtlaSil
  3. Ben de filmini izleyenlerdenim 😊. Sanırım filmi izlemek daha kolay geldi. Bir de Matt Damon çok başarılıydı gerçekten. Filmi güzelse kitabı mutlaka daha güzeldir. Yorumunuza bayıldım. Güzel bir paylaşım olmuş çok teşekkür ederim. Sevgilerimle 😊.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, beğenmenize sevindim. 😊 Matt Damon iyi bir oyuncu , fragmanı izlediğimde role uygun bulmuştum. :)

      Sil
  4. filmi izlemedim kitabı da okumadım ama bi ara netten izleyip filmi barik :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben filmi izlemeyeceğim ama sen seversin umarım. :))

      Sil
  5. Mim'lendin :) Lütfen bloguma bak :)

    YanıtlaSil
  6. Bu tür kitaplar ilgimi çekiyor, eğer okursam yorumlarınızı dikkate alıp çok beklenti içinde olmadan okuyacağım :)

    YanıtlaSil
  7. ben kitabı okumadım ama filmini sinemada izledim. iyi ki sinemada izlemişim diyorum. sanki ben de Mars'taymışım gibi hissettim ve keşke bir bilim insanı olabilseydim dedim. kitabında bilimsel ifadelerin çok olduğunu duyduğum için okumayı düşünmüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet biraz fazlaydı ilgisini çekmeyen insan için biraz sıkıcı durumda olabilir tabii. Filmi çoğu kişi beğenmiş, özellikle dw sinemada izlemeniz daha etkileyici kılae tabii ki :))

      Sil
  8. filmini izledim şimdi kitabı alıp okuyacağım

    YanıtlaSil