13 Kasım 2017 Pazartesi

Çocukluk - Tolstoy | Kitap Yorumu


Orijinal Adı: Детство
Seri: Çocukluk, İlkgençlik Ve Gençlik #1
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
Sayfa Sayısı: 152
Baskı Yılı: 2014
Goodreads Puanı: 3.82  (491 Oy)

Yorum

  Tolstoy'un otobiyografik romanı olan Çocukluk, Tolstoy'un çocukluğunda neler yaşadığını kendi ağzından okuma imkanı sunuyor.

  "Sevdiğin bir varlığın hatlarını hayalinde canlandırmaya çalıştığında geçmişten o kadar çok anı belirir ki, bu anıları, göz yaşları arasındaymış gibi bulanık görürsün."

  İnsan zamanla hem değişen hem de aynı kalan bir varlık, zaman içindeki değişimi ve aynılığı okuyabilmek, buna tanık olma fırsatı ise kitapların (özellikle klasiklerin) en sevdiğim yönlerinden biri. Çocukluk'u okurken de sık sık bunu hissettim, başka bir zamana ve kültüre ait bir çocuğun, ileride büyük yazar olacak bir çocuğun hayatını okumasak ise ayrıca hoşuma gitti. Kitabın dili her ne kadar sade olsa da anlatımı güçlü ve çarpıcı, Tolstoy hiç çekinmeden hepimizin varlığını bildiği ama bahsetmediği davranışlara-duygulara kitabında yer vermiş.

  Her nerede olsak da hangi zamanda varlığımızı sürdürsek de, acı aynı acı, çocukluk aynı çocukluk. Hepimiz bir bakıma aynı yollardan geçiyoruz, hepimiz aynı hamurdan insanlarız ve çektiğimiz acılar ortak. Tolstoy'un annesinden ayrı geçirmek zorunda kaldığı yıllar, annesinin ölümü ve diğer olaylara karşı olan tepkilerini okumak, okuru ona yaklaştırıyor ve ister istemez insan duygulanıyor.

  Tolstoy'un çocukluk yaşamı ile çocukça hareketlerinin harmanlandığı bu kısa kitapta kendinizden  mutlaka bir şeyler bulacaksınız.

Puanım


12 yorum:

  1. Tolstoy'un Hz. Muhammed kitabını okudum. Bir de çeşitli yazılarının yer aldığı derleme bir kitap. Orada okuduklarım çok hoşuma gitmişti. O zaman Tolstoy'u daha fazla okuma kararı aldım ama henüz mümkün olmadı.
    Paylaşım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım diğer kitaplarını da okur ve seversiniz. İyi okumalar. :)

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Realizm akımına gel dostum! Sanat tabiki de sanat içindir. İnsanları neden olmadığı gibi gösterelim ki?

    YanıtlaSil
  4. Ben Tolstoy'un eserlerini çok seviyorum. Klasiklerin ayrı bir tadı var. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  5. Tolstoy'u severim. Onun çocukluk anılarını okumak keyifli olacaktır. Okuma listeme ekledim :-)

    YanıtlaSil
  6. Klasikleri kesinlikle okumak gerekli... Klasikler her zaman "çok satanlar" listesinden uzaktır. Her zaman sessizce okuruna sonsuzluğu verir...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, katılıyorum. Klasiklerin apayrı bir dünyası var ve 'çok satan ama boş olan' kitaplardan olmaktan çok uzaklar. :)

      Sil
  7. Anı gibi yazılmamış, otobiyografik roman, okuması zvkli olacaktır. :)

    YanıtlaSil