6 Kasım 2017 Pazartesi

Son Dilek (The Witcher #1) - Andrzej Sapkowski | Kitap Yorumu


Orijinal Adı: Ostatnie Zyczenie
Seri: The Witcher #1
Sonraki Kitap: Kader Kılıcı
Yayınevi: Pegasus Yayınları
Sayfa Sayısı: 400
Baskı Yılı: 2017
Goodreads Puanı:

Arka Kapak Yazısı



İngiltere için Tolkien,

Amerika için George R. R. Martin neyse

Doğu Avrupa için Sapkowski odur.

Rivyalı Geralt bir Witcher’dır. Henüz küçük bir çocukken seçilmiş, eğitilmiş, büyülerle donatılmış ve mutasyon geçirmiş bir canavar avcısı. Acımasız, tekinsiz, karanlık ve canavarlarla dolu bir dünyada yaşar.

Onun dünyasında peri masalları hiç de saf değildir. Pamuk Prenses bir haydut çetesinin başındadır. Güzel ve Çirkin’deki roller çok farklıdır. Üç dilek hakkı sunan cinlerle karşılaşmak bile istemezsiniz.

Masumların savunucusu Geralt, kızları canavara dönüşmüş ensest krallarla, intikam hırsıyla yanan cinlerle, âşık vampirlerle ve daha nicesiyle karşılaşıyor. Hepsi çok tehlikeli ve hiçbiri göründüğü gibi değil.

Yorum


Oyunu ile varlığını öğrendiğim bir kitap serisi The Witcher, oyununu oynamadım, uyarlamasından önce aslını tanımak istedim.

Fantastik kurguyu çok severim, bu seriden de biraz beklentim vardı, mükemmel konu, mükemmel karakterler olmasa da özgün bir seri beklentisi içindeydim ancak kitap bir çok mit ve eski masalların karışımı ile harmanlanmış, zeki, yetenekli ve biraz da muzip bir baş karakterle bize sunulmuş bir eser.
“İnsanlar, canavar ve canavar hikâyeleri uydurmayı severler. Bunu yaptıkları zaman kendi canavarlıklarını görmezler. İçkinin dibine vurduklarında, sahtekârlık, hırsızlık yaptıklarında, karılarını kayışla dövdüklerinde, yaşlı büyükannelerini aç bıraktıklarında, tuzağa düşmüş bir tilkiyi gübre yabasıyla delik deşik ettiklerinde ya da dünyada yaşayan son tekboynuzu ok yağmuruna tuttuklarında gün ağarırken kulübelerin arasında dolanan Bane’in onlardan daha kötü biri olduğunu düşünmek işlerine gelir. Böylece yüreklerine su serpilir. Yani yaşamak kolaylaşır.”

Kitap özgün pek bir şey barındırmasa da okuması zevkli idi, sıkmadan sayfalar ilerliyor. Ancak kitaptaki olayların çoğu birbirinden bağımsız olduğu için bütünlük tam anlamıyla sağlanamamış, bu da eksi yönde etki etmiş kitaba. Giriş kitabı olarak fena değildi ancak diğer kitapların daha güçlü olması ve daha sağlam bir hikaye ile karşımıza çıkması gerekiyor. Şimdilik seriye devam etmek istiyorum ama Kader Kılıcı da böyle zayıf olursa devam etmem muhtemelen.


Puanım



14 yorum:

  1. Böyle canavarlı, cadılı, cinli hiç kitap okumadım, merak ettim ama bir şans vermek istiyorum belki çok hoşuma gider.:) Tam filmlik kitaplar gibi geliyor bunlar bana. Emeğine sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa cidden mi. :D Ben çok sık fantastik okurum. :D
      Umarım sende seversin, sevgiler. ^-^

      Sil
  2. Paylaştığın alıntıya bayıldım! ^_^ Fantastik kurguları ben de çok severim. :) Emeğine sağlık! ^_^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, bende bayıldım o alıntıya. ^-^
      Sevgiler. :)

      Sil
  3. heeey sınavlar iyi gidiyo muuuuu :)

    YanıtlaSil
  4. serinin ilerleyen kitaplarında bütünlük sağlanacak herhalde diye düşünüyorum..:) ama yine de her kitap kendi içinde bütün olmalı, değil mi? sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bir bütünlük olunca okuması daha keyifli oluyor, dediğin gibi ileride bütünlük sağlanır umarım. :)

      Sil
  5. yorumunuz güzel okumak istedim bu kitabı elinize sağlık

    YanıtlaSil
  6. Ejderha Mızrağı'na bir çok türü bir arada barındırması yönünden benzese de pek ortak yönü yok. :)

    YanıtlaSil
  7. Merak ettim ama :)
    Ben de bekliyorum sizi bloguma! :)

    YanıtlaSil
  8. Bütünlük falan beklemeyin ilk iki kitapta oyun sersini oynamadıysanız bütünlük kurmanız biraz zor. Ha kanka buda fantastik işte özgün değil falan deyip kitabı hor görenlerden olacaksanız hiç okumayın bile. Sadece fantastik ve felsefi temaların birleşiminden çok daha öte bir kitap serisidir kendileri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmiyorum bilginiz var mı ama oyunları kitap serisinden uyarlanmış, asıl olan kitaplar yani. Ben burada Witcher ve hikayesini eleştirmiyorum sadece, kitap serisini eleştirdim ve seri oyundan tamamen bağımsız bir şekilde yazıldığı için oyunu göz önünde bulundurmam mantıksız olacaktır. Seriyi okudukça yazarı ve üslubunu tanıyorum.

      Sil