28 Ağustos 2016 Pazar

Kayboluş - Ken Grimwood | Kitap Yorumu

Orijinal Adı: Breakthrough
Seri: Yok
Yayınevi: Koridor Yayınevi
Sayfa Sayısı: 333
Baskı Yılı: 2010
Goodreads Puanı: 3.72  (356 Oy)

Arka Kapak Yazısı

  Hayatınızı başka bir insanın bedeninde yaşasaydınız…

  Artık beyninin içine yerleştirilen küçük elektrotların kontrolündeydi...
Artık zihninin sessiz bölgeleri uyanıktı ve kendi sesinde ona ait olmayan bir çığlık işitiyordu; yüzyıl öncesinden gelen... kurnaz, duygusal ve cani ruhlu birinin zihninde ve bedeninde yankılanıyordu bu ses.

  Epilepsi tedavisi gören Elizabeth Austin’in beynine minyatür elektrotlar yerleştirilmiştir. Elizabeth elektrotları kendisine verilen ufak bir cihazla aktif tutarak krizlerini kontrol edebilmektedir. Ve artık bırakmak zorunda kaldığı, özlediği hayata dönerek evliliğindeki sorunları çözmeye ve tekrar işine başlamaya hazır olduğunu hisseder. Buna karşın, ameliyatın bir parçası olarak son derece riskli olduğu halde fazladan elektrot yerleştirilmesine razı olur. Bu elektrotlardan biri uyarıldığında kendisine ait olmayan bir hayatı yaşamaya başladığını, başka bir bedende vücut bulduğunu fark eder. Doktorundan bu gelişmeleri saklayan Elizabeth, şimdiki ve önceki hayatı arasındaki geçişlerde bocalarken, keşfettiği yeni hayatın onu daha mutlu ettiğini hisseder. Ama bu hayatın hazırladığı korkunç oyunun içine çekildiğinden habersizdir.

Yorum

  Ken Grimwood'u en çok tanınan ve sevilen Sil Baştan ile tanımıştım. Sil Baştan hoşuma gidince diğer kitaplarını da okumaya karar vermiştim ve Kayboluş'a da hiç düşünmeden başladım.

  Epilepsi hastası olan Elizabeth yeni bir tedavi yöntemi dener ve beynine elektrotlar takılır. Bu elektrotlardan 12.si çok farklı bir dünyanın kapılarını aralar ve Elizabeth 19. Yy İngiltere'sinde yaşayan bir kadının hayatını gözlemlemeye başlar ve bu hayatta Elizabeth'i çok farklı şeyler beklemektedir. Elizabeth kendi hayatı ile diğer hayat arasında kalmaya ve olayları düzeltmeye çalışır.

  Açıkçası Sil Baştan gibi etkileyici bir roman bekliyordum ancak daha durgun ve sakin bir romandı. Beklentilerimi karşıladığını söyleyemesem de kötü bir roman değildi, romanın çıkış noktası ve hikayesini sevdim ancak yazarın işleyişinden çok hoşlanmadım. Biraz daha hareketli olmasını istersim açıkçası.

  Ve Elizabeth... onu sevemedim ben, kitaptaki bazı hareketleri beni oldukça sinir etti, gerçek olduğu belli olmayan bir dünyaya kendini fazla kaptırıp gerçek hayatındaki insanları geri plana atması okurken beni rahatsız etti.

  Kayboluş istediğimi vermese de güzel bir kitaptı, mükemmel değildi ancak okunabilir bir roman. Özellikle sonu şaşırtıcı ve garipti, hâlâ hislerim kesinleşmedi bu konuda ve hiç de kesinleşmeyecek galiba. İlk bölümler epilepsi hastalarınızı anlamanızı ve empati kurmanızı sağlıyor, bu kısımları çok beğendim, farkındalığımızı arttırmamız gerektiğini bir kez daha görmüş oldum. 
  Konusu ve hikayesi ile güzel bir kitap olsa işlenişini ve Elizabeth'in tavırlarını sevemedim ben, yine de güzel bir kitaptı. Okursanız seversiniz belki. İyi Okumalar. :)

Puanım



25 yorum:

  1. Konusu ilgimi çekti ve okuma listeme aldım bile :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım beğenirsin, ilgi çekici bir konusu var cidden. :)

      Sil
  2. Kayboluşla ilgili benimde Böyle aaa olamadım gibi gibi Bu aralar daha yumuşak kitaplar okuyorumm.fena değiller Bak istersen bana güzel en son okuduğum kitap ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben pek yumuşak kitaplar okuyamıyorum ama bakacağım. :)
      Aaa diyebilseydik keşke. :)

      Sil
    2. Şok oku demişmiydim ben sana aaa Diyebileceğin

      Sil
    3. Marc Raabe adlı yazarın kitabı değil mi? Listemde o zaten dw henüz karşılaşmadık hiç kitapla. :)

      Sil
    4. Karışlaşırsın Kop gel popiler olan kitaplardan :) Yada okuduklarımı oku derim Şimdi komedi okuyorum Çok eğlenceli :)

      Sil
    5. Listeye ekliyorum ne zaman okuyabilirim bilmiyorum ama öncelik tanımaya çalışacağım kitaplarına. :) Komediler gerçekten iyi oluyor ya. :))

      Sil
  3. Aynen ben de emin olamamıştım okuduktan sonra sevip sevemediğime. Bir de gerçekten garip hissetiren bir kitap ve sonu da beni çok şaşırtmıştı. O sona ayrı bir kitap yazılabilir yani 😄

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle, hatta o ayrı kitap daha bile güzel olabilir bence. :)

      Sil
  4. Ben okuyorum suan ama zor ilerliyorum. Herkes sevmek, beğenmek zorunda değil ama ben sıkıcı buldum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef kitabın öyle bir sorunu vardı, bende çok sevemedim hatta bazı bölümler bariz sıkıcıydı.
      Kısa zamanda bitirebilirsiniz umarım. :)

      Sil
  5. Kitabin sonu elizabethi yok etti ve jenny i yaratti.Yazar elizabethi sevmeyeğimizi öngörmüş olmalı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru, yazar muhtemelen bunları hesaplayarak yazdı. :)

      Sil
  6. Kitabın sonunda ne demek istedi ya anlamadım ben çok kafamı karıştırdı

    YanıtlaSil
  7. Elizabet meraktan öldü��

    YanıtlaSil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  9. Kitabin sonunda Elizabeth'in zihnindeki kadi kadın ölüyor ve Elizabeth normal yasantisina geri mi dönüyor ?
    Heycandan hızlı hizli okudum ve aklım karıştı.

    YanıtlaSil
  10. Kitabın sonunda ki kişinin jenny olması çok garipti bence kayboluş 2 olmalı ve orda da jenny anlatılmalı ama ben şeyi anlamadım sonunda jenny elizabethin vücudunda yaşamaya başlarken elizabeth jennynin vücudunda öldü dimi

    YanıtlaSil