28 Ekim 2016 Cuma

Sanal Aşk - Kemal Sayar | Kitap Yorumu


Orijinal Adı: Sanal Aşk
Seri: Yok
Yayınevi: Kapı Yayınları
Sayfa Sayısı: 360
Baskı Yılı: 2016

Arka Kapak Yazısı

Artık insanlar birbirine değil telefonlarına bakıyorlar. İnternet bizleri uzaklardakilere yakın ederken, yanı başımızdakilerden de uzaklaştırmaya başladı. İlişkiler Facebook'ta kurulur, WhatsApp'ta sürdürülür, "arkadaşlık listesinden silerek" de bitirilir oldu. Oysa aşkın ve ayrılığın acısı her çağda can yakıyor. Teknoloji değişse de insan yüreği aynı kalıyor.

Bu kitap sanal aşkları ve gerçek duyguları her yönüyle ele alarak, bir "internet profili"nden fazlası olan bizlere anlatan ilk kapsamlı eser. Okurken kendinize dair ilk kez fark edeceğiniz çok şey olacak.

Kesin olan bir şey var ki o da sanal dünyanın ilişkilerimizi ve ilişki sürdürme biçimlerimizi derinden etkilediği. Her şeyin bir "tık"la değiştiği bir zamanda aşk da uçuculuktan nasipleniyor, bir "tık"la buharlaşıyor. Geride kalan duygular ne kadar gerçek ve uzun ömürlü peki?

Yorum

  Kemal Sayar.. yazdıklarıyla, cümleleriyle ruhuma, hayatıma dokunabilen az sayıda yazardan biri. Kitaplarından etkilendiğim bir çok yazar oluyor ancak Sayar bir başka, o hayatıma cümleleriyle dokunuyor ve varlığını somut bir biçimde hissettiriyor. Bu yüzden onun yazdıkları benim için çok değerlidir, Sanal Aşk'ın çıkacağını duyunca çok sevinmiş ve heyecanla beklemiştim. Hatta tanıtım yazısında belirtmiştim, yazıya buradan ulaşabilirsiniz.



  Kemal Sayar ve Berna Yalaz'ın birlikte kaleme aldığı kitap, çağımızın yeni çözüm ve sorunlarına değiniyor. Değişen dünya ve değişen hayatlarımızda, sanal dünyanın, siberalemin eksi ve artı yönlerini değerlendiren bir kitap. Kitapta sanal dünyanın etkilerini tüm yönleriyle görebilmek mümkün, hayatlarımıza girişi ve hayatlarımızı yeniden şekillendirişi ve henüz netleşmemiş olan hayatlarımızın gittiği yön... Yazarlar bunların her birini artı ve eksi yönleri ile sunmaya çalışmış ve bu esnada da bir çok kaynak ve araştırmadan yararlanarak en net ve en doğru sonuca ulaşmaya çalışmışlar.

  Açıkçası kitap beni büyüledi ve hayatımı gerçekten etkiledi. Sanal alemde gereğinden fazla vakit geçirmeye, telefona daha fazla gömülmeye başlamıştım bu beni rahatsız ediyordu ki bu kitaba başladım ve internet bağımlılığımı gözden geçirmeye karar verdim ve kitabı okudukça kendi hayatımı da okumaya çalıştım. Kitaba başladıktan sonra bağımlılığıma dur demem gerektiğine karar verdim ve internet kullanımımı azaltmak için çabalamaya başladım, şimdilik iyi gidiyorum. Önceden bir günde telefonumun şarjı tamamen biterken artık bir günün sonunda %40 kadarı hala bitmemiş oluyor ve zamanla bu durumu daha da iyileştirmek istiyorum.

  Kitabın kendi hayatıma etkisini biraz uzunca anlattım çünkü boş bir kitap değil, size şunu yapan, bunu yapın diyen kitaplardan değil. Soru sormanıza, yapmanız gerekeni kendinizin bulmasına olanak sağlayan bir kitap. İşte bu yüzden uzunca yazmak ve belirmek istedim. Kitap size bilgiyi veriyor ne yapmak istediğiniz size kalmış, ben bağımlılığımla baş etmeye karar verdim *her ne kadar bağımlı olduğumu kabul etmek istemesem de öyleyim*, bence sizde kitabı okumalı ve ne yapacağınıza karar vermelisiniz. Sanal Aşk'ı okumasanız bile lütfen sanal dünya ile olan ilişkinize bir göz atın ve bağımlı olmadan onu yönetebilir hale gelin.

Yalnızlık, yalnız kalmanın sancısı iken; tek başınalık, yalnız olmayı seçmenin zaferidir. Yalnızlık fiziksel ve duygusal olarak acı verir, onu en çok istediğimiz anda bizden uzak kalan bir yakınlığın yokluğunu belirtir. Tek başınalık ise bilinçli ve iradi bir biçimde yalnızlığı yeğlemektir. Tek başınalığın ruha verdiği tatmin hissini yaşamayan kişi, yalnızlığın verdiği ıstırabı tadar. Tek başınalık lazım geldiğinde o yalnızlıktan çıkabilmektir de.
  Tek başına kalamıyoruz, çünkü her yalnız kaldığımızda kafamızı ekranlara gömüyor düşüncelerimizden, kendimizden kaçıyoruz. Hadi başımızı kaldıralım ve biraz tek başımıza kalalım. Ruhumuzun derinliklerinde yolculuğa çıkalım, kendimizden kaçmak yerine kendimizle yüzleşelim.

   Yazımı okuduğunuz için teşekkürler, iyi okumalar.

Puanım



14 yorum:

  1. Bende bu aralar bağımlı olduğumu düşünüyorum ve Kemal Sayar a bayılırım. Sanırım okumalıyım, teşekkürler :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki hiç fark etmeden bağımlısı olup çıkıyoruz.
      Kemal Sayar'ı da seviyorsun madem mutlaka okumalısın. :) Sevgiler. :)

      Sil
  2. Kemal Sayar favorim benim. Tüm kitaplarını okudum neredeyse . Bu hariç. En kısa zamanda okumaliyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle bende çok seviyorum, bu kitap yeni çıktı zaten okumamış olman normal. :) okur ve seversin umarım. :))

      Sil
  3. Evet biraz kafayı kaldırsak ve kendimiz ile baş başa kalsak belki de hayata daha iyi bir şekilde tutulabiliriz. Biraz üzücü ama çağımız gereği olan bu telefonlara da kayıtsız kalmak pek mümkün görünmüyor. En azından doğru bir şekilde ve kararında kullanırsak orta yolu bulabileceğiz sanırım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın kullanmamak mümkün değil ancak gerektiğinde başımızı kaldırabilmeyiz ve bağımlı olmamalıyız. Umarım dediğin gibi kararında kuklanabiliriz. :)

      Sil
  4. Yazarı hiç okumamışım :(( Telefonda ben de çok vakit geçiriyorum, üzücü ama gerçek:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın, hiç fark etmiyoruz ancak sanal dünya hayatımızdan saatleri alıp götürüyor, bunu yönetebilmemiz gerek.

      Sil
  5. Ve ben bu yüzden 2 senedir facebook kullanmıyorum.. Ve Kemal Sayar bir efsane.. kitap sever olmayan kişiler bile okur.. Çünkü akıcılığı bile kendini okutur ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Facebook kullanmaman bence çok doğru bir karar, bende hoşlanmıyorum ve kullanmıyorum sadece vakit kaybı.
      Kemal Sayar konusunda çok haklısın, gerçekten bir efsane. :)

      Sil
  6. hımmmm baştan sona ilginç yazın. kemal sayar da hiç duymadım bi bakıyim barik :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. :) Kemal Sayar'ı ben çok severim, sende seversen çok mutlu olurum. Herkesin okumasını istediğim bir yazar. :))

      Sil
  7. Yazarları daha önce duymamıştım, ama konu çok ilginç ve bence hepimizin okuyup internet bağımlılığımızı gözden geçirmemiz gerekiyor, sana olumlu etkisi olması da çok güzel, ben de okumak isterim bu kitabı, paylaşımın için teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hepimizin bağımlılığımıza göz atması lazım gerçekten. Umarım sende okursun ve sana da faydası olur, sevgiler. :)

      Sil