6 Ocak 2017 Cuma

Nietzsche Ağladığında - Irvin D. Yalom | Kitap Yorumu


Orijinal Adı: When Nietzsche Wept: A Novel of Obsession
Seri: Yok
Yayınevi: Ayrıntı Yayınları
Sayfa Sayısı: 374
Baskı Yılı: 2016
Goodreads Puanı: 4.23  (22,280 Oy)

Arka Kapak Yazısı

SAHNE
Psikanalizin doğumu arefesindeki 19. yüzyıl Viyana'sı. Entelektüel ortamlar. Hava soğuk.

AKTÖRLER
Nietzsche: Henüz iki kitabı yayımlanmış, kimsenin tanımadığı bir filozof. Yalnızlığı seçmiş. Acılarıyla barışmış. İhaneti tatmış. Tek sahip olduğu şey, valizi ve kafasında tasarladığı kitaplar. Karısı, toplumsal görevleri ve vatanı yok. İnzivayı seviyor. Tanrıyı öldürmüş. "Ümit kötülüklerin en kötüsüdür, çünkü işkenceyi uzatır." diyor. Daha sonra "Kendi alevlerinizde kendinizi nasıl yenileyebilirsiniz?" diyecek. Ümitsiz.
Breuer: Efsanevi bir teşhis dehası. Ümitsizlerin kapısını çaldığı doktor. Psikanalizin ilk kurucularından. Kırkında, bütün Avrupalı sanatçı ve düşünürlerin doktoru olmayı başarmış. Güzel bir karısı ve beş çocuğu var. Zengin. Saygın. Hayatı boyunca "ama" pozisyonunda yaşamış biri.
Freud: Breuer'in arkadaşı. Henüz genç. Geleceği parlak. Şimdi yoksul.
Salomé: Erkeklerin başını döndüren kadın. Çekici. Özgür. Evliliğe inanmıyor. Bazen aynı anda birçok erkekle beraber oluyor. Sanatçı ve düşünürleri tercih ediyor. Kırbacı var.

KONU
Ümitsizlik. Bir gün, erkeklerin başını döndüren kadın, Salomé, Nietzsche'den habersiz Breuer'e gelir. "Avrupa'nın kültürel geleceği tehlikede, Nietzsche ümitsiz. Ona yardım edin." der. Breuer Salomé'yi tekrar görebilmek umuduyla "peki" der. Ve varoluşun kader, inanç, hakikat, huzur, mutluluk, acı, özgürlük, irade... ve neden, nasıl gibi en önemli duraklarından geçen bir yolculuk başlar... Kendisiyle ve hayatla yüz yüze gelmekten çekinmeyenlere...

Yorum

Nietzsche ve Breuer, alanında önemli iki insan. Gerçekte hiç karşılaşmamış bu iki insan bu kitapta karşılaşıyor ve ortaya oldukça değerli bir kitap çıkıyor. Hayatın, ilişkilerin, gerçeğin irdelendiği, felsefe ile yoğrulmuş, insanı düşünmeye sevk eden bir kitap Nietzsche Ağladığında..

Ben kitabın başına oturduğum an gerçeklikten kopuyor ve kendimi Nietzsche ve Breuer'in arasında buluyordum. Öyle ki kitaba nasıl daldıysam durağımı kaçırıyordum az daha. Kitap öyle bir lokma da hazmedilecek bir kitap değil, yoğun, düşündürücü ve insanı içsel yolculuğa sürükleyebilecek nitelikte bir kitap.

Irvin Yalom çok önemli iki insanı bir araya getirmiş, kitapta başka önemli isimler de var, Freud, Lou Salome, Anna O. gibi. Yazar bence çok cesurca bir girişimde bulunmuş ve ortaya güzel de bir iş çıkarmış. Kitabın dili hiç sıkıcı değildi, kelimeler olağanüstü bir hızda akıyor. Bu sıra zihninizde dur durak bilmeden çalışmaya başlıyor tabii, çünkü yazar hayatla, ,insanlarla, ilişkilerle ilgili çok önemli noktalara değiniyor. Nietzsche ve Breuer kendi felsefesini savunurken sizde kendinizinkini şekillendiriyorsunuz. Düşündürmek açısından oldukça verimli bir kitap anlayacağınız.

İçeriği ile ilgili bilgi vermek istemiyorum, kitabı okuyun, görün. Düşünün, kitabın o güzel havasını soluyun. Yalnız benim kitapla ilgili şöyle bir sorunum oldu, kitaptan etkilendim, kitabı beğendim, muhtemelen ileride bir kez daha okumak isterim ama kitabı sevemedim, sebebini tam olarak anlayamasam da çok sevemedim kitabı. Kitapta bir şeye ısınamadım, belki bu Nietzsche'nin doğru bulmadığım düşüncelerinden kaynaklanıyordur, bilmiyorum, bunu zamanla anlayacağımı düşünüyorum. Dediğim gibi bu kitap bir lokmada hazmedilecek bir kitap değil, kitap zihnime bir çok tohum attı, zaman içinde bunların şekillenip asıl hallerini alacaklarına inanıyorum..

Fazla uzattım, bence okuyun bu kitabı, düşünün ve kendi yargılarınızı keşfedin.
İyi okumalar.

Puanım


11 yorum:

  1. Merhabalar hikaye kalpli kadın blog keşif etkinliğinden geliyorum, sizi takibe aldım, banada beklerim :)
    sevgiler :)

    yenilenmeprojesi.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  2. Baya akıcı güzel kitap demek ki merak ettim doğrusu listeme ekledim :)

    YanıtlaSil
  3. Hmm bence de bunu olumlu bir işaret olarak algıla ve oku. 😊 Böyle güzel işaretleri karşılıksız bırakmamak gerek.

    YanıtlaSil
  4. Bir miktarını okuyup, devamı için fırsat kolluyordum. Sizin yorumunuzdan sonra hızla girişirim artık devamına. Hoşça kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devamını da kısa süre de okur ve seversiniz umarım. İyi okumalar.

      Sil
  5. yıllar önce okumuş ve çok beğenmişitim. okumayanlara tavsiyemdir ;)

    YanıtlaSil
  6. Beni de etkileyen bir kitap oldu. :) Gerçekten de dediğin gibi, yazar çok cesurca davranmış; Nietzsche ve Dr. Breuer gibi dikkat çekici 2 ismi kurguyla harmanlanmış bir şekilde profesyonelce yazmak hiç de kolay değil, hem de hiç. :)
    Benim de Nietzsche'nin doğru bulmadığım düşünceleri mevcuttu ama bazı fikirleri gerçekten de harikaydı, değil mi? ^_^ Mesela baş ağrılarını beynin doğum sancılarına benzetmesi? "Beni öldürmeyen şey, beni güçlendirir." sözü?
    Bu güzel yorum için kalemine sağlık! ^_^

    YanıtlaSil
  7. Başka Bir kalpte akılda kendini
    bulmak ve iyileştirmek . Tek kelimeyle müthiş . sayfalarda kayıp olmak uçsuz bucaksız bir okyanusa dalmak gibi .Bu sudan çıktığınızda artık hiç birşey eskisi gibi olmayacaktır.

    YanıtlaSil