1 Ekim 2017 Pazar

Bayan Peregrine'in Tuhaf Çocukları (Bayan Peregrine'in Tuhaf Çocukları #1) - Ransom Riggs | Kitap Yorumu

Orijinal Adı: Miss Peregrine's Home For Peculiar Children
Seri: Miss Peregrine's Peculiar Children #1
Sonraki Kitap: Gölge Şehir
Yayınevi: İthaki Yayınları
Sayfa Sayısı: 400
Baskı Yılı: 2015
Goodreads Puanı: 3.89  (688,276 Oy)


Arka Kapak Yazısı
   Gizemli bir ada. Terk edilmiş bir yetimhane. Fazlasiyla tuhaf fotoğraflardan oluşan bir koleksiyon.

   Tüm bunlar kurgu ile fotoğrafçılığı nefes kesici bir şekilde bir araya getiren ve unutulmaz bir okuma deneyimi sunan Bayan Peregrine'in Tuhaf Çocukları romanında keşfedilmeyi bekliyor.

   Yaşadığı korkunç aile trajedisi yüzünden Galler kıyılarındaki, dünyadan uzakta kalmış bir adaya yolculuk eden on altı yaşındaki Jacob, burada Bayan Peregrine'in Tuhaf Çocuklar Yetimhanesi'nin yıkıntılarını keşfetmekle kalmayıp, Bayan Peregrine'in çocuklarının sadece tuhaf olmaktan çok daha fazlası olduğunun farkına varır.

   New York Times bestseller listesinden 108 haftadır inmeyen, aklınızdan çıkmayacak eski fotoğraflar eşliğinde okuyacağınız Bayan Peregrine'in Tuhaf Çocukları, gölgelerde geçen bir macera arayan her yaştan okuyucuyu içine çekecek eşsiz bir roman.


Yorum
   Her yerde hakkında olumsuz yazılar gördüm, “bu mu bestseller” veyahut “bu neydi ya herkesin çok güzel dediği bu muymuş?” gibi yorumlar duydum. Gerek filmine gerekse kitabına çok fazla olumsuz eleştiri geldi. İşte bu gibi nedenlerden dolayı okumama kararı almıştım. Ama içimdeki ufak bir merak kıpırtısı mı diyelim artık bilmiyorum bir baktım 150. Sayfaya gelivermişim.

Hepimiz kendi masallarımıza tutunuruz; ta ki onlara inanmanın bedelini ağır ödeyene dek. 
   Kitapta küçük bir çocukla başlayan bir zaman yolculuğuna çıkarak çeşitli mekanlar, çeşitli insanlar ve çeşitli olaylar döngüsü içinde kayboluyoruz. Bu yolculukta bize Jacob adında bir karakter eşlik ediyor. Olay onun etrafında gelişse bile başka başka karakterleri de tanıma fırsatı olan çok yönlü bir kitap. Karakterlerin özgün ve farklı farklı yetenekleri ve özellikleri olsa bile hiçbiri ile güçlü bir bağ kuramadım ve kendimi kaptıramadım maalesef ki. Gerçekçiliği zayıf bir kitaptı. Kurgu da (bazı yerlerde özgünlükler olması ve fotoğraflar ile romanın bütünleşmesi fikri hoşuma gitse bile) hayal edilen veya kapağındaki ve ismindeki gibi ihtişamlı bir roman olmadığını belli etti. 

Yalan söylemekle ilgili yeni bir şey keşfetmiştim. Ne kadar çok söylersem o kadar kolaylaşıyordu. 

   Dili sade idi. Kitabın yarısından çoğu durağan geçti. Olaylar ilerlese, heyecanlansa “aha şimdi heyecanlanacak” diye bekleye bekleye bir baktım ki kitap bitmiş. Belki ilk kitabı diye böyledir. Umarım gerçekten de ilk kitabı diye böyle hareketsizdir. İkinci kitabı okumayı düşünmüyorum. Çok merak edersem belki okurum. Eva Green’i çok sevsem ve oyunculuğuna bayılsam bile filmini izlemeyi de düşünmüyorum. Kitabı kötü, uyarlaması kitabından da kötü gibi yorumları az okumadım zamanında. Zaten uyarlama izlemeyi de sevmem. Ama 18 yaş üstü için biraz çocukça ve saçma bulsam bile belki daha küçük yaştaki okurlar için ilgi çekici hoş bir kitap olabilir. Aksi halde pek tavsiye etmiyorum. Kitabınız bol olsun. :)


Puanım


29 yorum:

  1. Aynı düşünüyoruz ben de sevmedim bu kitabı, ikincisini de alıp okumadım zaten :). Filmi de Tim Burton'a rağmen kitaptan hallice :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes kitabı ve filmi hakkında aynı şeyleri söylüyor zaten. tam zaman kayybı olarak görmesem bile ikinci kitabı okumaya değer görmüyorum yorumun için teşekkürler sağlıcakla kal :)

      Sil
  2. Bu kitap hakkında değişik yorumlar okumuştum. Okur muyum pek emin değilim. Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet cidden çok değişik şeyler söyleniyor. Eğer bu tür kitapları seviyorsanız öneririm. Sevgiyle kalın :)

      Sil
  3. Nasıl ya? Bu seriyi seven bir adam olarak cidden bu fikirlere şaşıp kalıyorum. serinin en güzel kitabı değil belki ama Riggs'in eserleri bence güzeldi. İkinci ve üçüncü kitapta heyecan daha fazladır ben tavsiye ederim :D

    Film konusu kitapları seven bir adam olarak tam bir faciaydı. Uyarlayacağız derken cılkını çıkarmışlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabiki zevkler, kişinin okuduğu anki ruh hali, beklentiler, önyargılar çeşitli sebepler etkili olabilir beğenip beğenmemeye belki sürekli olumsuz yorum görüp önyargımdan belki başka sebepten ötürü beğenmedim pek ama orijinal bulduğum noktalar oldı ilk kitap hareketsizdi içimden nir ses diğer kitaplarının daha hareketli olabileceğini söylüyor bakalım okurum beşki. Uyarlamaları zaten genelde kitaplardan çok farklı yapıp batırıyorlar bu durumda sinirlerimi bozuyor. Güzel yorumum için teşekkürler :)

      Sil
  4. Bu seriyi ben sevmiştim :D Evet, zaman zaman durağandı ama döngüler enteresandı. Yine de dediğin gibi karakterleri biraz soğuktu, yani benimseyememiştim. Filminin de kitabı değiştirmesini sevmemiştim, uyarlama olmasa güzel olabilirdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğu kişi uyarlamasını sevmemiş zaten becerememişler. Art arda iki olumlu yorum alınca serinin devam kitaplarını okuyasım gelmedi diyemem. Belki de tek kitpa oalrak düşünmeyip serinin geneline bir şans vermeliyim. Olaylar hareketlenecek gibi gözüküyor. Neyse zaman gösterecek. Sevgiyle kal :)

      Sil
  5. Bu kitabın fotoğraflarını ne zaman görsem, kasvetli, içimi daraltan bir izlenim uyandırdı bende, senin eleştirini okuyunca da hislerimin yanıltmadığını anladım. :) O yüzden okumayı düşünmüyorum. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle bir yönü var hafiften hislerinde yanılmadın yani. Güzel yorumun için teşekkürler. Sevgiyle :)

      Sil
  6. bende olumsuz yorumları görünce almaktan vazgeçmiştim bu kitabı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hep o olumsuz yorumlar yok ku yahu bende o nedenle önyargılı başladım kitaba belkide o yüzden beğenmedim. Yorum için teşekkürler :)

      Sil
  7. Ben sevmiştim seriyi. Sonuna kadar soluksuz okudum. Ama filim, hayatımda bu kadar kötü bir uyarlama görmedim. Neden Emma uçuyordu ve Olive yakıyordu, neden?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uyarlamayı izlemedim ana herkestwn duyuyorum bu neden öyleydi neden böyleydi lafını. Yorum için teşekkürler :)

      Sil
  8. Pek tavsiye etmiyorsan biz de okumayalım o zaman.Zaten seri kitap pek de okuyamıyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha güxel kitaplar pkuyabileceğinizi düşünüyorum bundan başka. Yorum için teşekkürler. Sevgiyle kal :)

      Sil
  9. Bu seriyi birçok kişi okuyup severken bile hiç ilgimi çekmemişti. Şimdi o ilk çıktığı zamanlardaki beğenileri almıyor. Ben başka kitaplarla yoluma devam edeceğim. Yorum için teşekkürler :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bencede okunabilecek daha güzel seriler var buda güzel olabilir ama bence farklı şeyler bulunabilir yerine. Yorum için teşekkürler :)

      Sil
  10. ben de okuyup yazdım. ilk kitabı sevmiştim ama devam etmedim seriye. filmi kötüymüş amaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet filmine kötü diyorlar. Bende muhtemelen ikinci kitabı okumam bende teşekkürler :)

      Sil
  11. Merak ediyordum bu seriyi. Ama çok büyük bir indirim e girmezse almam o zaman :) zaten indirim olacağını da sanmıyorum bu kitapta :)
    eline sağlık Sümeyye abla güzel açıkladın 😊☺

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet maleswf üç kitap pahalıya geliyor biraz. E kitabını okuyabilirsin veyahut kütüphanede varsa oradan da temin edebilirsin. Yorumun içim teşekkürler Hilalcim. Sevgiyle kal :)

      Sil
  12. Bende okumuş ama çok sevememiştim... Üstelik çocuk kitapları okumayı sevdiğim halde bu kitap o anlamda bile tatmin edememişti beni. Sadece fotoğraflar gerçekten çok hoştu. Filmi de Tim Burton yönetmenliğinde çekildiği için belki bir gün izleyebilirim. Güzel bir yorumdu ☻ ♥ Emeğine sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tim burton çok başarılı bir yönetmen ve eva Green de çok güzel bir oyuncu ama filminin uyarlama olarak başarılı olmadığı söyleniyor. Kitabı da pek tatmin edici değildi. Güzel yorum için teşekkürler :)

      Sil
  13. Üzerine güzel kitaplar okumadan önce okusam bende beğenebilirdim daha fazla. Karakterler ve sahip oldukları özellikler farklı ve hoş ama bunu etkili şekilde sunamadığını düşünüyorum yazarın. Kitabını okuduktan hemen sonra uyarlamasını izleyince ister istemez kıyaslama yapıp ayy burası olmamış şurası olmamış diyip beğenmiyorum genelde. Araya zaman girip kitabı biraz unuttuktan sonra filmi izlersem daha çok sevebilirim muhtemelen. Yorum için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  14. okumadığım ve okumayı düşünmediğim bir seri , halbuki elif'te var ama , bilmiyorum kapak mıdır beni iten ama , hepsini de sevemeyiz ki zaten , sevilesi kitaplara :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet daha sevilesi kitaplar varken sevmediğimiz içimize sinmeyenleri okumamalıyız. Yorum in teşekkürler sevgiyle kal :)

      Sil
  15. Ben de ilk çıktığında yazmıştım bu kitabı. Niye bu kadar çok sevildi hiç anlamadım? :)
    Cidden kötü bir kitap. :) Ne olacak diye beklerken pat diye bitiyor, bir şey olmuyor...

    bekliyorum bloguma :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet en heyecanlı yeri geliyor dite diye son sayfayı görmüştüm. Yorum için teşekkürler :)

      Sil