7 Ekim 2017 Cumartesi

Mutlak Peşinde - Balzac | Kitap Yorumu


Orijinal Adı: La Recherche De L'Absolu
Seri: Yok
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
Sayfa Sayısı: 210
Baskı Yılı: 2012
Goodreads Puanı: 3.81  (330 Oy)

Yorum


Bu korkunç an aslında geleceğini de etkilemiyor muydu? Ve geçmiş, tümüyle bu anda özetlenmiyor muydu?
  Goriot Baba ile Balzac'ı tanıma fırsatı buldum ve onu çok sevince diğer kitaplarını da okumak istedim. Mutlak Peşinde Balzac'ın okuduğum dördüncü ve içlerinde en az sevdiğim kitabı oldu. 


  1. Goriot Baba, 
  2. Eugenie Grandet, 
  3. Vadideki Zambak, 
  4. Mutlak Peşinde olarak ilerliyor okuma sıram ve beğeni sıram da aynı şekilde, yazarın ilk okuduğum kitaplarını daha çok sevdim.
Anlaşılmaz bir nedenle bir çok insan inanmadan da umut besleyebilir.
  Mutlak Peşinde, bilime merak salmış bir adamın ve ailesinin dramatik öyküsünü konu alıyor. Biraz felsefe birazda dramın harmanlandığı bir aile trajedisi. Kitabın konusu ve karakterlerini çok sevdim, yazar nokta atışı seçimler yapmış ancak ben sunumu çok beğenemedim ne yazık ki. Balzac'ın uzun betimlemelerinden sıkça söz edilir, diğer kitaplarında bu betimlemeler beni rahatsız etmese de bu kitapta sıkıcı bulduğumu itiraf etmeliyim. Kitap genel anlamda güzel olsa da olması gerekenden uzunmuş gibi geldi bana, roman zaten kalın değil, 210 sayfa, ancak konuya ve hikayenin gidişatına fazla gibi geldi bana. Yarısı kadar olsaydı sanki tadı damakta kalacak daha fazlasını isteyecek ama yerinde sayfa sayısı içinde sevinecekmişiz gibi hissettim.

Toplum insanlardan beklediği erdemlerin hiçbirine uyma gereği duymaz: Her an cinayet işler ama sözle işler; nasıl güzeli gülünçleştirerek küçültürse alay yoluyla da kötülüklerin yolunu açar; babalarının ölümüne fazla ağlayan oğulları alaya alır, yeterince ağlamayanları aforoz eder; sonra da kendisi, henüz soğumamış ölülerle uğraşarak eğlenir.
  Genel anlamda sevdiğim ama zayıf bulduğum bir Balzac eseri oldu.Tutkuyu ve tutkunun biçimlerin, insan hayatındaki etkilerini okumak zevk verici idi, Balzac daha önce okuduğum kitaplarında çıtayı yükseltmese daha çok severdi belki. İçinde çok güzel cümleler de vardı, onları bir kez bir kez daha okumaktan da kendimi alamadım. Eğer Balzac okumak istiyorsanız başlangıç kitabı olarak seçmenizi önermem, yazarı biraz daha tanıdıktan sonra okumak daha yerinde olacaktır. 
Umut isteğin çiçeği, inanç güvenin yemişidir.


Alıntılar

Derin duyguları gizli tutmak zordur. 
Aklın verdiği acılar önünde cesaretini hiç yitirmeyen Bayan Claes, yüreğin soyluluğu karşısında güçsüz düşüyordu. 
Duygular hem geliştikleri yerin özelliğini, hemde gelişmelerini etkileyen düşüncelerin damgasını taşırlar. 
Yukarıda güneşin parladığını biliyorlardı ama başlarının üstünde toplanan büyük kara bulutları hangi rüzgarın dağıtacağını bilmiyorlardı. 
Artık sevilip sevilmediğini kendisine sormuyor, sevildiğine inanmaya çalışıyor, bu buz tabakasının üstünde kayıyor, buzun parçalanmasından ve yüreğinin boğulmasından korktuğu için de tutunmaya çalışmıyordu. 
Anlaşılmaz bir nedenle bir çok insan inanmadan da umut besleyebilir.

Puanım


10 yorum:

  1. Teşekkür ederim. ^-^ Bu yıl klasiklere daha çok ağırlık verebildim ve tabii bende çok memnunum bu durumdan. :D

    YanıtlaSil
  2. Yazarın Goriot Baba ve Vadideki Zambak beğendiğim eserleri. Belki bir üçüncüsü olarak değerlendirebilirim. Notumu aldım.Emeğinize sağlık.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. 😊 Okur ve memnun kalırsınız umarım. Sevgiler. ❤

      Sil
  3. Eugenie, Vadideki Zambak romanlarını okudum ama bunu okumamıştım. Her roman aynı güzellikle olmayabiliyor. Tanıttığın için çok teşekkürler. Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, her eser aynı kalite ve güzelliğe sahip olamıyor ne yazık ki.
      Sevgiler. ❤ ❤

      Sil
  4. O zaman okumuyoruz bunu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazarın okuduğum diğer eserlerinden daha zayıf buldum sadece yoksa kötü değil, yine de siz bilirsiniz tabii ki. 😊 😊

      Sil
  5. Yazarın kitaplarını üst üste okuduğun için az etkilenmiş olabilirsin. İnsan sevdiği bir kalemi bulunca bütün kitaplarını okumak istiyor ama bence yazara biraz ara vermelisin. Başka kitaplardan sonra, özellikle de çok beğenmediğin bir tanesinden sonra yine Balzac okursan daha çok etkilenebilirsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, haklısın sanırım. Aslında Balzac'ın kitaplarının arasında başka kitaplarda okudum ama aynı yazara kısa sürede yüklenince biraz sıkıntı çıkabiliyor. Bende ara verdim zaten, bir süre Balzac okumayıp özlemek istiyorum. ^-^

      Sil
  6. Daha detaylı karakter analizi olarak değerlendirebilir mısınız?

    YanıtlaSil