27 Eylül 2017 Çarşamba

Dokuz Gün (Jim Clemo Serisi #1) - Gilly Macmillan | Kitap Yorumu

Orijinal Adı: What She Knew
Seri: Jim Clemo #1
Yayınevi: Yabancı Yayınları
Sayfa Sayısı: 496
Baskı Yılı: 2015
Goodreads Puanı: 3.89  (41,121 Oy)


Arka Kapak Yazısı
  Rachel Jenner bir an için arkasına dönmüştü. Şimdi sekiz yaşındaki oğlu Ben kayıp. Peki ama o talihsiz öğleden sonra gerçekten ne olmuştu?

   Kişisel sorunları ve kendisine sırtını dönen insanlar arasında kalan Rachel bir hata yapmıştı ve artık güvenebileceği kimse kalmamıştı. Ya insanlar Rachel'ın anlattıklarına güvenebilir miydi? Saat ilerliyor, Ben'in şansı azalıyordu. Peki, siz kimin tarafındasınız?


Yorum
   Bir gerilim-polisiye kitabının daha sonuna geldik. Uzun zamandır polisiye okumadığım için bir miktar özlem duyduğum doğrudur. Bu kitapta güzel bir geri dönüş oldu diyebilirim. Aslında kütüphaneden Stephen King’in 22/11/63 eserini almıştım ve gerilim kitabı okumaya onunla geri dönüş yapacaktım  ama işler yolunda gitmedi ve okuyamadan geri vermek zorunda kaldım. Bende içimde ukte kalmasın diye bu kitabı okumaya karar verdim. Belki Stephen King’in eserinin etkileyebileceği kadar etkilemedi ama yine de fena kitap sayılmazdı.

Çoğu zaman başkalarının gözünde, sandığımız kişi değilizdir.
   Kitabı kısaca özetleyecek olursak kayıp bir çocuğun davası, bu davada bulunan dedektifin olayları ele alışı, annenin kayıp çocuğu ile olan bağı ve hisleri okuyucuya aktarılmış. Kitapta duygular, olaylar gerçekçi bir dille aktarıldığı için hoşuma gitti. Annenin olaylara verdiği tepkiler hayatın içinden ve gerçekçi idi. Kaçırılma planı da mantıklı ve olayların gidişatı düzenli idi. Bir yerden sonra kitap bayağı heyecanlandı. Sürekli acaba şu mu acaba şöyle mi diye kafamda kurmaya başladım. Sonu meraklandırıcı ve ucu açık bitmişti. İkinci kitap henüz ülkemizde çıkmadı ama çıkınca da okunabileceğini düşünüyorum. 

Birileriyle tanıştığımız zaman, onun takdirini kazanmak için elimizden geleni yaparız, kendimizi en iyi şekilde ifade etmeye çalışırız, yine de çoğu zaman yanlış anlaşılırız. Bu, hayatın trajik bir yönüdür.
   Dili akıcı ve sade idi. Bir yandan dedektifin ağzından anlatılırken, diğer yandan anne de olayları kendi bakış açısı ile anlatıyordu. Yani hep olaylara bir polisiye düzeyinde mesleki olarak bakabiliyor, hem bir annenin gözünden ve duygusal yaklaşabiliyordunuz. Zaten kitabın mesleki yönü de olduğu söylenebilir. Çünkü çocuğu kaçırılan anneye uygulanan terapiler, psikolojik eğitimler, mesleki terimler çok fazla hakimdi kitaba. Bu yönüyle eğitici ve öğretici bir kitaptı da diyebilirim. Kitabı genel olarak beğendim. Orta kalitede bir polisiye arayanlar varsa kitabı okumalarını öneririm. Herkese bol kitaplı günler. :)


Puanım


14 yorum:

  1. Not edeyim bunu, iyi geliyor polisiyeler.

    YanıtlaSil
  2. Oldukça ilgimi çekti, not aldım ben de. Çok teşekkürler.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlgi çekici bir yönü olduğu doğrudur. Sevgiyle kal :)

      Sil
  3. Polisiye okumayalı epey oldu :)
    Listeme ekleyeyim. :)

    YanıtlaSil
  4. hem gerilim hem polisiye ha iyimiş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ebet ikisini de bulabileceğin bir kitap hatta bir miktar dram da yok değil :)

      Sil
  5. Kingin 22/11/63 kitabını be de çok görüyorum , bakalım ne zaman vakit uygun hale gelecek :D keyifli okumaların olsun :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben ilk seferde okuyamadım ama ikinci seferde benden kaçmaz ikimizin de en kısa zamanda okuması dileğiyle :)

      Sil
  6. Bu kitabın seri olduğunu bilmiyordum :D Ben şu sıralar polisiyeden çok romantik kitap arıyorum. Kafa dağıtmalık şeyler :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet pek seri gibi gelmiyor ikinci kitabı da çıkmamış ama tıpkı Dave Gurney serisi gibi bu da. Bu kitapta kayıp bir çocuğun davasına odaklanmış diğer kitapta bilmiyorum neye odaklanır :)

      Sil
  7. Ben de uzun zamandır polisiye okumuyorum. Grange ile türe dönüş yapabilirim :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Grange iyidir bende çok severim ama lontano yu sonraya sakladım bununla dönüş yaptım. Swnde grange okursan yorumlarını bekliyoruz sevgiyle kal ablacığım :)

      Sil