29 Eylül 2017 Cuma

Denemeler - Montaigne | Kitap Yorumu


Orijinal Adı: Essais
Seri: Yok
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
Sayfa Sayısı: 302
Baskı Yılı: 2017
Goodreads Puanı: 4.1  (3,318 Oy)

Arka Kapak Yazısı 

Michel de Montaigne (1533-1592): “Kendini tanı” ve “Ne biliyorum?” gibi temel sorularla yola çıkarak bir insanda insanlığın bütün hallerini yoklayan “deneme” türünün isim babasıdır. 1571’de kitaplarıyla birlikte çiftliğine çekilmesiyle başlayan bu yaratıcı süreç, Montaigne’i önce okuduklarıyla ilgili notlar almaya itmiş, aynı notlar zamanla Denemeler’i (1580) oluşturmuştur. Sabahattin Eyüboğlu çevirileri de, 1940’daki ilk baskısından 1970’deki halini alana dek her defasında yeni parçalar eklenerek bir anlamda yapıtla benzeri bir yol izlemiştir.

Yorum


  Normalde beğendiğim kitaplar için, "bu kitaba bir şans verin" derim. Denemeler içinse diyorum ki bırakın kitap size bir şans versin. Kitap öylesine güzel ki ilk sayfadan değerini anlıyorsunuz ve eşsiz bir şeyi elinizde tuttuğunuzu fark ediyorsunuz.

Bana doğru gelen hiçbir şey yoktur ki yanlış gibi de gelmesin.

  Ben İş Bankası Yayınlarından çıkan baskısını okudum, kitabın başında Sabahattin Eyüboğlu'nun yıllar içinde yazdığı üç önsöz vardı. Önsözler hem çok güzel hemde sizi kitaba çok iyi hazırlıyor.

Düşüncelerimizin en iyi aynası hayatlarımızın akışıdır.

  Denemeler'i oldukça yavaş ve özümseyerek okudum, en iyi yoğunlaşabileceğim anları seçerek okudum, günlerce elime almadığım oldu çünkü onu en iyi anlara sakladım ve bitmesin diye uğraş versem de bitti.

Her insanda, insanlığın bütün halleri vardır.
  Kitapta bir sürü deneme var ve hepsi hayattan bir çok konuyu ele alıyor. Her bir deneme anlatmak istediğini hem çok güzel bir biçimde anlatıyor hem de fazla tek bir sözcük olmadan. Kitabı yıllarca susuzluk çeken birinin su içeceği gibi içtim, tadı hala damağımda, baş ucu kitabım oldu. Artık sık sık bu sudan içeceğim muhtemelen.

İnsan hayatı denen bu yolculukta benim bulduğum en iyi nevale kitaplardır ve ondan yoksun anlayışta insanlara çok acırım.
  Montaigne bir abi, bir dost gibi, dertleşmek, danışmak ve sohbetinden bir parçaya dahil olabilmek eşsiz bir fırsat. Her sayfa da onu daha çok sevdim ve keşke onu görebilsem, konuşsa da saatlerce dinlesem dedim.

  Velhasılı kelam, Denemeler anlatılmaz, okuyun, bırakın kitap size bir şans versin.

Puanım


 

18 yorum:

  1. Yorumundan sonra kitabı merak ettin..Listeme ekliyorum.
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım kısa zamanda okur ve seversin, gerçekten çok değerli bir kitap.
      Sevgiler. :))

      Sil
  2. Yıllar önce okumuştum. Montaigne'nin denemeleri güzeldi.Onun denemelerinde yabancılık çekmiyorsunuz. Bazılarında kendinize çok yakın hissediyorsunuz. Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle, ben neredeyse her sayfada o yakınlığı duydum. :)
      Teşekkürler, sevgiler. :)

      Sil
  3. Bu kadar ünlü bir kitabı hala okumadım yaaa:( :( ilk fırsatta okumak istiyorum, çok teşekkürler. Emeğine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende yeni okuyabildim ama tam zamanında okumuşum diyorum, sende öyle dersin belki. ^^
      Teşekkür ederim, sevgiler. :))

      Sil
  4. Bu kitap benim başucumdadır, ara ara alır bir bölümünü okur ve hayran olurum. Yalnız oğluma İş Bankası Yayınları dışında bir yayın evininkini aldırmıştı okulu, onun her sayfasından nefret ettim. Daha önce okumuş olmasam kitabı sevmediğimi sanabilirdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denemeler'i sizinde böyle sevmeniz çok mutlu etti, başucu kitabı olmak için çok uygun gerçekten. :)
      Maalesef kötü çeviri insanı kitaptan soğutabiliyor, özellikle de böyle yoruma dayalı kitapların çevirisi çok önemli, kitabı bambaşka bir noktaya taşıyabiliyor çeviri.
      Sevgiler. :)

      Sil
  5. Lisedeyken okumuştum denemeleri. Ama ara ara ele alıp okunulması gerekir. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, zaman zaman dönüp bakmak için çok iyi bir kitap. :)

      Sil
  6. Okunması gereken ama utanarak söylüyorum ki okumadığım bir kitap :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olsun sizde okursunuz bir gün, geç değildir hiçbir zaman. :)

      Sil
  7. Teşekkür ederim. ^^ Ben senin kadar uzun sürdüremedim, dayanamadım bitti ama bende bir iki ay kadar tuttum elinde. Ben postit işine iç girmedim çünkü her sayfasında işaretlenecek bir sürü şey var. :D

    YanıtlaSil
  8. Denemeler'i ben de yakın zamanda okudum. Yorumunun her kelimesine katılıyorum. Herkesin okuması gereken ve başucu eseri olabilecek bir kitap. Ben de Montaigne ile tanışmak isterdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke öyle bir şansımız olsa, ne güzel olurdu değil mi? Aynı duyguları paylaşmamıza da çok sevindiğimi belirtmeliyim, Denemeler ve Montaigne bir başka gerçekten. ^-^

      Sil
  9. Merhabalar,

    Fransız deneme yazarı Michel de Montaigne’nin ‘’Yavaşladıkça Çoğalıyorum’’ kitabından altını çizdiğim aforizmaları okumanız için sizinle de paylaşmak isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/montaigneden-20-etkileyici-aforizma/

    Beni en çok etkileyen şu alıntı olmuştu:

    ‘’Doğrusunu söyleyeyim, biz erkekler kendi günahlarımızdan çok karımızın günahlarından, ona gelecek ayıplamalardan korkarız. Kendi vicdanımızdan çok karımızın vicdanının üstüne titreriz. (Aman ne fedakârlık!) Karımız bizden daha iffetli olsun da, biz hırsız olmaya, yemin bozmaya, aforoz edilmeye razıyız.’’

    Keyifli okumalar dilerim,
    edebiyatla ve sağlıcakla kalın.

    YanıtlaSil