7 Eylül 2017 Perşembe

Eugénie Grandet - Balzac | Kitap Yorumu

balzac

Orijinal Adı: Eugénie Grandet
Seri: Yok
Yayınevi: Can Yayınları
Sayfa Sayısı: 196
Baskı Yılı: 2009
Goodreads Puanı: 3.79  (13,360 Oy)

Arka Kapak Yazısı

  Eugénie Grandet, büyük Fransız yazarı Balzac'ın İnsanlık Güldürüsü genel başlığı altında tasarlayıp gerçekleştirdiği çok sayıda romandan olşan o dev yapıtın en çok okunan parçalarından biri. 1833'te yayınlanan bu romanında Balzac, taşra insanlarını ve onların özellikle para ile olan ilişkilerini eşsiz bir gerçeklikle anlatır. Cimrilik ve aşk bu romanın iç içe işlenen iki ana temasıdır. Balzac, bu romanında, Grandet Baba'nın büyük malvarlığının alınteriyle açıklanamayacağını gözler önüne serer. Grandet Baba, Büyük Fransız Devrimi sonrasında, dönemin siyasal koşullarından ustaca yararlanmasını bilmiş, her türlü aldatmacayı geçerli kılan bir yöntemle büyük malvarlığının sahibi olmuştur. Bu zenginliğin içinde alınterinin payı, denizde bir damla gibidir. Eugénie Grandet'nin tertemiz aşkının ve yüce gönüllülüğünün, bütün bu pisliklerin yanında yeri nedir? İşte Balzac'ın büyüklüğünün tartışılmaz yanı burada ortaya çıkıyor. Bu roman öylesine sevilmiş, öylesine yaygın bir okur kitlesi bulmuştur ki, 'Eugénie Grandet'nin yazarı' diye anılmak, sonunda Balzac'ı bile kızdırmıştır.

Yorum

  Balzac ile Goriot Baba kitabı sayesinde tanıştım ve hem kitabı hem yazarı çok sevdim. Goriot Baba, Balzac'ın İnsanlık Güldürüsü'nün ilk kitabı ve kesinlikle çok başarılı bir eser. Yazar İnsanlık Güldürüsü'nü tamamlayamadan ölmüş olsa da yazabildiklerinin hepsini okumak istiyorum.

  Eugénie Grandet, insanın hem habis, cimri yönlerini hemde en saf hallerini bir arada okura sunan bir eser. Okurken iki zıt tutumla da karşılaşıyorsunuz. Grandet, çok zengin ama bir o kadarda cimri bir fıçıcıdır. Kitapta bir yandan Grandet Baba'nın servetini nasıl elde ettiğini ve koruduğunu okurken, bir yandan da kızının masum aşkına ve saf duygularına tanıklık ediyoruz. Kitabı okurken karakterler sizi sık sık şaşırtıyor ve cimriliğin, kötü duyguların insanlarda yol açtığı tahribatı size gösteriyorlar, inanmak istemeseniz de okuduklarınızın gerçek olma ihtimalinin yüksekliği kan dondurucu bir etkiye sahip.

  Eugénie Grandet, iyi ve kötüyü insana aynı anda sunan, insanlığın çeşitli hallerini size gösteren ve okurken hem öğreten, hem düşündüren güzel bir kitap. Klasiklerden  hoşlanıyorsanız mutlaka seveceğiniz bir kitap.

Alıntılar

Yaşamın önemli durumlarında, ruhumuz kederlerin ve hazların üzerimize çöktükleri yerlere güçlü bir biçimde bağlanır.
Birçok insan bir olayı ruh alanında başka bir olaya gizlice lehimleyen bağların, düğümlerin gücünü ölçmektense, sonuçlarını yadsımayı daha uygun bulurlar.
Dalkavukluk hiçbir zaman büyük ruhlardan çıkmaz, küçük beyinlere vergidir; bu küçük beyinler, çevresinde döndükleri kimsenin yaşam alanına daha iyi girebilmek için daha da küçülürler.


Puanım

17 yorum:

  1. heeeey sen de balzakçı olduuuun benim gibii. ben bi de tolstoycuyuuum amaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, insan Balzac'ı tanımalıymış, çok sevdim. :D
      Tolstoy'u bende çok seviyorum, kim sevmez ki?
      Benim çok sevdiğim çok yazar var yaa, hepsi başka başka. <3

      Sil
  2. Klasikler herzaman ayrı bir severim.
    Blogunuzu takibe aldım banada beklerim
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende klasikleri çok seviyorum, çok değerli kitaplar.
      Teşekkürler, sevgiler. :)

      Sil
  3. Dünya klasikleri mi oluyor ben genelde bir şey anlamıyorum dillerinden :) sana keyifli günler dilerim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bu kitap da Fransız klasiklerinde. :) Başta farklı gelebiliyor ama alışınca insan çok seviyor. Teşekkürler. :D

      Sil
  4. Bende Balzac'la yeni tanıştım, bu ikinci kitabım işte. Vadideki Zambak'ı bende merak ediyorum, şimdi sırada o var. :D
    Teşekkürler, bu sıra klasikler çok güzel gidiyor bende kaçırmak istemedim fırsatı. :D

    YanıtlaSil
  5. Çok severek okumuştum, çocukken arkası yarın'larda da dinlediğimi hatırlıyorum.
    Emeğine sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, kitabı okumuş ve beğenmiş olmana çok sevindim gerçekten. :D
      Sevgiler. :))

      Sil
  6. Benim Balzac favorim "vadideki zambak" .Romanın sonuna bayıldım.Eugene Grandet' de sevdim.Goriot Baba'nın istediğim gibi bir çevirisini bulamadım.Şu klasikleri sadeleştirme akımı varya 😯
    Sana iyi okumalar.Vadideki Zambak süperdir. 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. :)
      Balzac çok güzel yazıyor, Goriot Baba için Can Yayınları ya da İletişim'i tercih edebilirsin eğer bulabiliyorsan. İki çeviriyi de beğendim ben.
      Vadideki Zambak benim en merak ettiğim Balzac eseriydi, bugün başladım ve şimdiden çok sevdim, bittiğinde daha net düşüncelerim olur tabii. ^^
      Sevgiler. <3

      Sil
  7. Goriot Baba'yı okumuştum yıllar önce.Başka da hatırlamıyorum :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Goriot Baba da çok güzel bir kitap, ben çok sevdim. 😄

      Sil
  8. Son alıntı ne kadar da haklı bir alıntı ;)

    YanıtlaSil
  9. Esmacim
    3ünü de çok severek okumustum. Ama galiba en cok Grandet ten etkilenmistim. Muhtesem kitaplar sen de cok iyi yorumlamissin bu arada 💝

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. :))
      Kesinlikle çok güzeller, hepsinin yeri bambaşka. ^^

      Sil