30 Ekim 2017 Pazartesi

Genç Bir Doktorun Anıları - Mikhail Bulgakov | Kitap Yorumu

Orijinal Adı: Записки юного врача (Zapiski Iunogo Vracha)
Seri: Yok
Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları
Sayfa Sayısı: 168
Baskı Yılı: 2016
Goodreads Puanı: 4.25  (8,080 Oy)


Arka Kapak Yazısı
   Devrim zamanı Rusya… Karakışı aratmayacak kadar soğuk, kasvetli bir eylül günü, tıp fakültesinden yeni mezun olmuş bir doktor, şehirde çoktan unutulmuş geleneklerin ve boş inançların hüküm sürdüğü uzak bir kasabaya gelir. Devrim, büyük şehirlerin merkezlerinde hayatı ve zihniyetleri altüst ederken, bu genç doktor ülkenin ücra bir bölgesinde kadercilikle ve batıl inançlarla zorlu bir mücadeleye girişir.

   Zor bir doğum, hassas bir cerrahi müdahale, uzaktaki bir hastaya ulaşabilmek için şiddetli bir kar fırtınasına rağmen göze alınan bir yolculuk, ağrılarını dindirmeye çalışırken morfinman olan bir meslektaş… Genç doktorun gündelik hayatında karşılaştığı bütün zorlu sınavlar, Bulgakov’un elinde olağanüstü güçlü bir anlatımla, dram sınırlarında gezinen bir dokunaklılıkta öykülere dönüşür.



Yorum
   Genç Bir Doktorun Anıları okurken keyif aldığım bir kısa romandı. Tıp Fakültesi’nden yeni mezun olmuş çiçeği burnunda bir doktorun gittiği görev yerlerinde yaşadığı zorluklar, tanık olduğu hastalıklar, karşılaştığı birbirinden değişik insanlar farklı başlıklar altında kısa öyküler şeklinde gayet başarılı şekilde aktarılmıştı. Tüm hikayeler gayet renkli, eğlenceli, şaşırtıcı ve bazı yönlerden de eğitici idi. Bazı hikayeleri okurken tıbbi bilgiler öğrenirken başka bir hikayede o hikayedeki karakterler ve baş karakter doktorumuzun davranışları daha ön plana çıkıyordu.

   Roman kadrosu çok geniş olmayan birkaç karakterden oluşuyor. Baş karakterimiz Tıp Fakültesinden yeni mezun olmuş çiçeği burnunda bir doktorumuz. Atandığı, gelişmemiş bir kasabada doktorluk görevine başlayan doktorumuza burada ebeler ve yardımcılar eşlik etse de romanın özünde tek karakter bu doktor. Doktorumuz bu kasabada tıp kitaplarında gördüğü hastalıklarla bizzat karşılaşıyor. Hatta en karşılaşmaktan korktuğu hastalıklarla bile yüzleşmek ve tedavi etmek zorunda kalıyor.


   Romanı güzel kılan bir yön bunların sadece anılardan ibaret olmayıp, doktorun bizi güldüren sempatik bir karakteri olması. Anlatışı samimi ve sıcak. Dışarıya, hastalarına, hastabakıcı ve ebelere asla yansıtmadığı düşünceleri ve kaygılarını biz okuyuculara iç sesi aracılığı ile aktarıyor. Bazen soğukkanlı ve işinin ehli bir doktor olmayı başarırken zaman zaman yaptığı beceriksizlikler ile hepimizi güldürebiliyor. Kitapta profesyonel bir doktordan bahsedilmiyor. Bu nedenle yaptığı tüm operasyonlar başarıya ulaşmıyor. Bazıları hayal kırıklığı ve ölümlerle sonuçlanabiliyor elbette ki. Ama her hikayede farklı bir insan karakterine, farklı bir olaya ve farklı bir mesaja tanık oluyorsunuz. Romanın gerçek hayatla örtüşen bu yönü hoşuma gitti.

   Üslup son derece akıcı ve dili anlaşılır bir kitap. Hatta doktor kendi iç sesi ile olan konuşmalarında gündelik dilin argolarına bile yer veriyor diyebiliriz. Kısa kısa birden fazla öyküden oluşuyor ve her hikayenin içerikle örtüşen başlıkları var. Tüm hikayeleri çok beğenmeme rağmen başka bir doktordan bahseden en sondaki hikaye beni en çok etkileyen, en mesaj dolu hikaye oldu. Verdiği mesaj çok güzeldi. İnsanın ne kadar mevki sahibi olsa bile yaptığı ufak bir hatanın, verdiği ufak bir tavizin nerelere varabileceğini anlatıyor, günümüzde de çok sıklıkla görülen bir soruna da ışık tutuyordu. Bunun ne olduğunu söylersem “sürpriz bozan” olacağı için o kısmı kendime saklayarak size sadece şu kadarını söyleyebilirim ki bir hayatın adım adım nasıl yok olduğuna tanık olacağınız güzel bir hikaye yatıyor.


   Sevgili Esmacığım’ın tavsiyesi üzerine bu kitabın birkaç bölümden oluşan dizisine de bakmak istiyorum. En kısa zamanda fırsat bulursam eğer. Onunla ilgili yorumlarımı da izler izlemez sizlerle paylaşırım. Esma'nın dizi ile ilgili yorumu ve dizinin fragmanı aşağıdadır. Mutlaka bakmanızı tavsiye ederim. Şimdilik bu kitap hakkındaki yorumlarımın sonuna geldik. Okunmasını tavsiye ettiğim (özellikle doktor adaylarına) kaliteli ve kısa bir roman. Herkese bol kitaplı günler. :)
=>Esma'nın Dizi Yorumu


Alıntılar
Bir şeyle mücadele etmek için onunla yüz yüze gelmek gerekir.
Akıllı insanlar mutluluğun sağlığa benzediğini çok önceden fark etmiştir: Mutluyken fark etmezsiniz; ama yıllar geçtikçe, geçmişte kalan mutluluğunuza ilişkin anılar, ah, anılar!...
Yalnızlık önemli, kayda değer düşüncelerdir; derin düşüncelere dalma, sükûnet, bilgeliktir…


Puanım
 

25 yorum:

  1. Çok ilgimi çekti Sümeyye'ciğim, devrim Rusya'sında doktor başlıbaşına müthiş bir konu, aklıma Dr. Jivago geldi o da öyleydi ya, filmi unutulmazlarım arasındadır hala. Kitabını da almak, dizisini de izlemek istiyorum. Çok teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dizisinde zaten bizim harry var birde fragmanı izlersen böyle bayağı şapşik ponçik bir karakter insanın koşarak izleyesi geliyor inanki :D kitabı da kısa akıcı ve güzel hem oku hem izle derim ben :D

      Sil
  2. Sahi, çok uzun yıllar önce 40 yıl olmuştur rahat.
    O zamanlar tek kanallı, siyah-beyazdı televizyon yayınları, TRT vardı sadece.
    BBC nin bir dizisi gelmişti, bir doktorun hayatını anlatıyordu ama çok güzeldi, adını tabii ki onca yıldan sonra hatırlamıyorum, hiç unutmam bir salgın oldu, salgının sebebi kanalizasyondan gelen pis hava, su vs. pislikti yani. Doktorun bir de kendi gibi idealist arkadaşı vardı galiba o da doktordu, bu ikisi bürokratik şeyler yüzünden mi siyasi şeyler yüzünden mi bir türlü dertlerini anlatamadılar, sonunda sırf halkın iyiliği için geceleyin gizlice yasa dışı olarak kanalizasyonu havaya uçurdular :)))

    beni o kadar etkilemiş ki, hiç unutmadım.:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. keşke ismini de hatırlasaydın yahu ilgimi çekmişti cidden etkileyici bir diziye benziyor cidden böyle farkındalık yaratan meslek dizileri çok güzel mesajlar içeriyor etkileyici ve akıldan gitmeyen şeyler yaşanıyor günümüzün saçma sapan dizilerinden se böyle şeyler izlense çok güzel olmaz mıydı? güzel yorumun için teşekkürler blogcan :D

      Sil
    2. İsmini hatırlamam çok zor ama google amcada bir araştırayım, yılını tam olarak bilemesem de belki -bir umut- bulurum. Hiç unutmam komşumuz vardır kulağı çınlasın Necla abla derdim- o da o kanalizasyonu havaya uçurma bölümünü çok sevmişti. Gizli gizli dinamitler aldılar filan yakalanmaya ödleri koparak...bakayım umarım bulurum ve sana yazarım yine. Evet İngilizlerin filmlerini sevmem ama BBC dizileri çok güzel olurdu, Siyah Lale filan hepsini izlemiştik o yıllarda, hatta akşam 11. de Shakespeare komedileri gelirdi ki gözümden yaşlar akmıştı bir tanesinde gülmekten ama sonra siyasi yönetim değişince, (o zaman İsmail Cem vardı galiba) bu tür diziler son bulmuştu.:(

      Sil
    3. Valla buldum ay ne sevindim hem de bulduğuma.:)))
      Bak linki bu Sümeyye'ciğim:
      http://www.raretvondvd.com/rare-cult-classics/?Page_ID=3610&refpid=2139&id=8160
      1983 müş ben daha eski sanıyordum

      A. J. Cronin'in kitabından uyarlanmış.
      Var ya bu dizi yine gelse çok severek izlerim...ama nerede o günler?:((

      sevgilerimle:)

      Sil
    4. Bak burada özeti yazıyor, kitap o kadar eskiymiş ki, ben şaşırdım şu an, 1937'de ilk kez basılmış, bestseller olmuş, bu linkte tifo salgınından ötürü kanalizasyonu havaya uçurdukları yazıyor altta özetinde...ben de zaten o şekilde aratınca buldum:)))tifo salgını olduğunu unutmuştum ama bir salgın olduğu aklımdaydı sadece...topu topu 10 bölümmüş aklımda sanki daha uzun sürmüş gibi kalmış benim..:))

      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1853179/

      Sil
    5. emek verip araştırmış bulmuşsun birde yahu çok teşekkür ederim sana bunca zahmete girdiğin için hemen bakacağım yorumlarımı da seninle paylaşırım cidden dinamit patlatma filan dedin aksiyonlu bir şeye benziyor emeğine sağlık Müjde abla çok sevindim bulmuş olmana gerçekten :D

      Sil
    6. linke girdm de mini diziyi para ile satıyor araştırdım izleyebilecek bir link de bulamadım üzüldüm :( ama ingilizcem var az çok ve romanın konusunu okudum cidden ilgi çekiyor listeme yazdım bir yolunu bulup ya okuyacağım ya izleyeceğim kaçışı yok. çok teşekkürler :)

      Sil
  3. Benim de bu kitap elimde ama okuyamadığımdan bekliyor köşesinde 😊. Yorumu okumak iyi oldu, elimdekini bitirebilirsem başlayayım buna da 😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet başla bence de güzel kısa ve akıcı bir kitap beğeneceğinden eminim kuzucuk :)

      Sil
  4. Sağlık alanında çalışanlardan çok iyi anı kitabı çıkar.Ben de bazen çalıştığım yerlerde yaşadığım olayları yazsam mı diye düşünmeden edemiyorum.Sağlık camiası,kitap yazmak için çok yaratıcı bir yer :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet abla her yerden insan geliyor çeşit çeşit insanlar, çeşit çeşit hastalıklar, çeşit çeşit lehçeler,.çeşit çeşit kültürler cidden bayağı senaryo çıkardı bundan ki yazar da bunu iyi becermiş. Sen de meslek hayatındaki deneyimleri paylaşırsan güzle olur valla ben okurum şahsen. İnsanların hayatındaki deneyimleri paylaşıp diğer insanlara ışıl tutması son derece güzel bir şey. Değerli yorumun için teşekkürler sana :)

      Sil
  5. Aa bu dizinin kitabı mı varmış hiç haberim yoktu. Dizisini ben de izlemeyi düşünüyordum. Yazı güzel olmuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kitabı da var dizisi de. Ben dizisini de çok merak ettim gebelde uyarlama sevmem ama bu kitap için bir istisna yapabilirim. Yorum için teşekkürler :)

      Sil
  6. hımm okunurmuş. bu yazarın o ünlü köpekli romanını okumuştum, ilginçti :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Köpek kalbi mi? Evet onu bende okumuştum ilginçti gerçekten :)

      Sil
  7. evet,kitabı değil de diziyi hatırladım.. "A Young Doctor's Notebook" ; Mikhail Bulgakov'un eserlerinden uyarlanan bir İngiliz kara komedi tv dizisi.. 1917 yılında tıp fakültesinden yeni mezun olan bir doktorun başından geçen olayları anlatıyor.. Bunun bir de sinema versiyonu vardı sanmıyorsam,onu da bi ara tv,de görmüş gibiydim..Çünkü aynı karakterler vardı..belki dizi olarak izlemiş olabilirim..tam hatırlamıyorum ama film güzeldi..kitaba gelince,onu da bi ara alıp okumam lazım..daha okuncak çok şey var,listemde.. :) eline sağlık kitap yorumu için.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet genç ve deneyimsiz bir doktorun hasta ve ameliyat deneyimlerini yazar başarılı bir şekilde aktarmış daha sonra yine ekranlara başarılı bir şekilde aktarılmış. Listene al kısa akıcı ve gerçekten hoşuna gidebilecek türden bir eser olduğunu düşünüyorum. Değerli yorumun için teşekkürler bayım :)

      Sil
  8. sanırım yazarın başka bir kitabı var elimde , yoksa neden olmasındı :D teşekkür ederim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kitabı okur ve yorumunu bizlerle paylaşırsan güzel olur beğenirsen biz de okuruz yorumun için teşekkürler blogcan :)

      Sil
  9. İnanır mısın ki yazarın bu kitabı elimde :D Dizisini izlemek istiyorum ama önce kitabını okuyayım dedim. Malum dizide Daniel oynuyor, kaçmaz :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haha kalp kalbe karşıymış desene oku oku okuyunca dq paylaş yorumunu bizimle. Evet önce kitabı okuyup diziyi izlemek daha güzel tam tersi olunca bşraz üşendirici oluyor. Bende diziyi merak ediyorum. Sana iti okumalar bize iyi seyirler o halde :)

      Sil
  10. Kitabı ben de sevmiştim. Sondaki hikayeyi hatırlıyorum. Çok üzücüydü.

    Kitaptan en aklımda kalan; yazarın aklı başında, diğer köylüler gibi değil dediği ve sevdiği hastasının yaptığı hata. Hatırladın mı bilmiyorum, hatırlamadıysan detayları yazabilirim. Sonunda hem gülmüş hem de üzülmüştüm.

    Bu kitabı sevdiysen Ercan Kesal'ın Peri Gazozu'nu okumalısın. O daha bile iyiydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet dediğin olayı da hatırlıyorum önemli bir mesaj veriyordu sonumda. Tamam dediğin kitabı not aldım ennoısa zamanda okuyacağım inşallah çok teşekkür ederim :)

      Sil