3 Temmuz 2016 Pazar

Aşk ve Ölüm Üzerine - Patrick Süskind | Kitap Yorumu


Orijinal Adı: Über Liebe und Tod
Seri: Yok
Yayınevi: Can Yayınları
Sayfa Sayısı: 64
Baskı Yılı: 2014
Goodreads Puanı: 3.59  (721 Oy)

Arka Kapak Yazısı

Patrick Süskind, aşkın izini sürdüğü denemesinde geçmişten günümüze Batı'nın düşünce, kültür ve edebiyat dünyasının yönünü belirlemiş İlkçağ düşünürlerini, mitolojik ve kurmaca kahramanlarını ve yazarları yanına alarak duygu dünyasına doğru düşünsel bir yolculuğa çıkartır okurunu. Aşk nasıl tanımlanagelmiştir? Sokrates'in Phaidros'ta ifade ettiği gibi bir coşkunluk hali, bir tür delilik midir aşk? Yunan düşünürün Diotima'ya söylettiği gibi "doğurmanın, güzel içinde yaratmanın sevgisi" midir gerçekten de? Stendhal'in betimlediği gibi ölümle doğal bir ilişki içinde midir? Yoksa düpedüz ahmaklık mıdır? Süskind bu ve bunun gibi soruların peşine düşerken bir yandan gündelik yaşantılarımızın deneyimlerine yöneltir bakışını, diğer yandan aşkın tarihsel rotalarında gezinir: Aşk ile ölümü uzlaştırma girişiminde bulunan Orpheus; hayatında Eros'a yer vermeyen, bunun yerine mutlak iktidara tutkun bir İsa figürü; aşk ölümlerini tümden romantikleştiren 19. yüzyıl âşıkları; 21. yüzyılın hızlı âşıkları Süskind'in yazı düzleminde buluşturulur.

Süskind'in zaman zaman sivri bir alaya uzanan muzip bir ironiyle kaleme aldığı metni, Batı kültürünün aşkı anlamlandırma, deneyimleme ve sanat düzleminde ölümsüzlüğe kavuşturma tarihine ilişkin bir yeniden okuma denemesidir aynı zamanda.

Yorum

  Patrick Süskind'in Koku adlı kitabını okumak istiyordum ama geçenlerde adını hatırlamadığım bir blogda bu kitabın yorumunu görmüş, kitabı merak etmiştim. Kütüphanede görünce de okumak için aldım.

  Aşk ve Ölüm Üzerine, bir çok filozofun, mitolojinin ve yazarın ışığında aşk ve ölümün incelendiği, aşkın aslında ne olduğunu araştıran bir kitap. Yazar bir çok kaynağın ve bilginin ışığında aşk yolculuğuna çıkıyor.

  Ben kitaptan daha fazla fikir beklemiştim, en azından yazara ait. Ne yazık ki yazarın kendine ait düşüncesi pek yer almıyor bu kitapta ve bu beni hayal kırıklığına uğrattı biraz. Daha çok fikir beklerken sadece bir çok farklı kaynaktan toplanmış bilgiyle karşılaştım. Keşke sadece bu konuda Batı kültüründen değil Doğu'dan da yararlansa daha çeşitli görüşleri barındırsaydı. Bir oturuşta okudum kitabı ve tatmin olmuş bir şekilde kalkamadım. Kitapta aşkla ilgili bir çok farklı görüş okusam da ben  hala Sherlock gibi düşünüyorum bu konuda. :D


  Aşk ve Ölüm Üzerine, Batı felsefesindeki farklı görüşleri bir arada bulabileceğiniz güzel bir deneme olmuş. Bir oturuşta okuyup kalkabileceğiniz iyi bir kitap, ilgilenenler beğenebilir. :) İyi okumalar. :)

Puanım


9 yorum:

  1. Bende senin gibi merak ettim :) En kısa zamanda okuyacağım :)

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bir kitaba benziyor. Bence Aşık olmak küçük bir ölümdür.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet güzel bir kitap. :) Bakış açın güzelmiş, yazar kitapta buna benzer düşüncelere yer veriyor. :))

      Sil
  3. yaniii bilgileri derlemiş. koku, kitabı güzel, filmi de korkutucu ama güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet biraz derleme şeklinde olmuş ama kötü değil. Koku'yu hala merak ediyorum, umarım sever.:))

      Sil