13 Temmuz 2016 Çarşamba

Bilinmeyen Adanın Öyküsü - José Saramago | Kitap Yorumu

kitap kapağı
Orijinal Adı: O Conto da Ilha Desconhecida
Seri: Yok
Yayınevi: Kırmızı Kedi Yayınevi
Sayfa Sayısı: 64
Baskı Yılı: 2014
Goodreads Puanı: 3.90  (4,042 Oy)

Arka Kapak Yazısı

"Bir adam kralın kapısını çalmış ve ona demiş ki, Bana bir tekne ver."

Bilinmeyen adaların kalmadığına inanılan bir dönemde bilinmeyen ada arama cesaretine sahip bir adamla böyle bir cesareti görüp hayatını değiştirebileceğine inanan bir kadının büyük usta Saramago'nun eşsiz anlatısında edebiyat tarihine geçen yolculukları böyle başlar. Emrah İmre'nin Portekizceden çevirisi ve Birol Bayram'ın desenleriyle okurun minör başyapıtlarından olacaktır Bilinmeyen Adanın Öyküsü.

"(...) ben bilinmeyen adayı bulmak istiyorum, o adaya ayak bastığımda kim olduğumu öğrenmek istiyorum, Bilmiyor musun ki, Kendinden dışarı çıkıp kendine bakmadıkça kim olduğunu asla bilemezsin, (...)"

Yorum

  Modern Klasikler Okuma Dizisi'ndeki tüm kitapları okumaya karar vermiş ve bunu da burada belirtmiştim, yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Bilinmeyen Adanın Yolculuğu'nu da bu listede olduğu için okudum.



  Kitap uzun öykü türünde. Bilinmeyen adayı aramak isteyen bir adamın öyküsü bu. Adamın adayı arayışı ise kişisel bir yolculu gibi, yazar kısacık öyküde karakterler arasındaki diyaloglar ile güzel mesajlar veriyor.

Kitap çok inceydi ve yarısı çizimlerle doluydu, öyle olunca kitabın başına oturduğum gibi ne olduğunu anlamadan bitirdim. Gerçekten çok kısa sürdü ancak güzeldi. Yine de Saramago'nun dilini sevdiğimi çok söyleyemem, kitabın dilini ne tam anlamıyla sevdim ne de sevmedim, hala emin değilim. 
Kitaptaki çizimlerden biri


Çizimleriyle ve öyküsüyle Bilinmeyen Adanın Öyküsü okuması güzel bir kitap oldu, biraz daha uzun olsaydı keşke dediğim bir kitap oldu. İçindeki cümleleri de çok beğendim, okumak isterseniz  pişan olmayacağınız bir öykü. İyi okumalar. :))

Alıntılar

Mühim olan varış değil, gidiştir mi demek istiyorsun yani,
Kim olduğunu bilmiyorsan kendin olabilmen mümkün değildir.

ben bilinmeyen adayı bulmak istiyorum, o adaya ayak bastığımda kim olduğumu öğrenmek istiyorum, Bilmiyor musun ki, Kendinden dışarı çıkıp kendine bakmadıkça kim olduğunu asla bilemezsin,  

Puanım


7 yorum:

  1. ilgimi çeken bir yazı oldu, sanırım kitabı okumak için kendime bir şans verebilirim... sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, kitap kısa olduğu için okumakta zorlanmazsınız ve içindeki alıntılardan hoşlanırsınız muhtemelen. :) Size de sevgiler. :))

      Sil
  2. saramago dünyanın sayıl en büyüklerinden yaaa. borges, pessoa gibi. ama bunu okumadım. okurum bakalım ben de seveyim mi sevmeyim mi bilemeyiiim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Saramago büyük ve sevilen bir yazar, buna diyeceğim bir şey yok. Kitap da güzeldi ancak beni istediğim kadar etkilemedi sadece, yinede okuması kolay hoş bir eser. :)

      Sil
  3. Çevremizde galiba okumayan kalmadı bu kitabı. Bayağı okuttuk yani.
    Size teşekkür ederim.
    Arada böyle şeyler keşfettirin bize. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teşekkür ederim. :) Gerçekten güzel bir etkileşim oldu.
      Umarım yeni ve kaliteli kitaplar keşfetmek konusunda daha yararlı olabilirim. :))

      Sil
  4. severek okuduğum bir kitap ve yazar oldu...

    YanıtlaSil