18 Nisan 2016 Pazartesi

Başmeleğin Öpücüğü (Lonca Avcısı #2) - Nalini Singh | Kitap Yorumu

Orijinal Adı: Archangel's Kiss
Seri: Guild Hunter #2
Önceki Kitap: Meleklerin Kanı
Sonraki Kitap: Başmeleğin Gözdesi
Yayınevi: Yabancı Yayınları
Sayfa Sayısı: 382
Baskı Yılı: 2015
Goodreads Puanı: 4.24  (34,218 Oy)


Arka Kapak Yazısı
Vampir Avcısı Elena Deveraux, bir yıllık komadan uyandığında değişmişti. Artık, kanatları gece yarısı ve şafak renginde olan bir melekti. Ama Elena'nın vücudu hâlâ kırılgandı ve uçabilmek için iyileşmesi gerekiyordu. Son derece çekici bir şekilde tehlikeli sevgilisi Başmelek Raphael ise geçmişten bugüne hep "benim" dediklerine karşı korumacı ve kontrolcü olmuştu. Ne var ki, Elena söz konusu olduğunda otoritesi hiçbir işe yaramıyordu. 

 Birbirlerini henüz anlamaya başlamışlarken Raphael, bir diğer Başmelek olan Lijuan'dan bir balo davetiyesi almıştı. Bu daveti reddetmenin ölümcül sonuçları olabilirdi; bu yüzden Raphael, balonun olacağı ve onları korkunç bir kabusun beklediği Pekin'e gitmeden önce Elena'nın uçmasını sağlamalıydı. Çünkü kadim ve merhametsiz Lijuan, ölülerin gücünü taşıyordu ve özellikle Elena için korkunç planları vardı...


Yorum
     Kitabını ilk kitabıyla kıyaslayacak olursak kesinlikle bu kitabının daha etkileyici olduğunu söyleyebilirim. Yazar iki kitap arasında yaratıcılığının sınırlarını bir hayli genişletmiş olmalı ki kitabı gerçekten ilkiyle kıyaslanamayacak kadar zevkle okudum. Kitapta cinayet ve gerilim romanlarında göreceğimiz türden faili meçhul cinayetler, gizem ve sırlar hakimdi. Buda okuyucuya sadece fantastik bir kitap okuduğunu unutturup adeta bir aksiyon ve gerilim kitabı okuyormuş hissi yarattı. Kitabın bu yönünü sevdim. Kitapta ilk kitapta da hakim olan Elena ve Raphael'in geçmişleri ve aile hayatları ile ilgili birtakım gizemler tamamen olmasa da büyük oranda çözüldü. Bu da Raphael'in o an olduğu kişi olmasında ve Elena'nın neden avcılığa bu kadar bağlı olduğu gerçeği altında yatan sebepleri okuyucunun daha iyi kavramasını sağlamış oldu. Bu kitabın sevdiğim bir diğer yönü de sadece esas kız ve esas oğlanı işleyip yan karakterleri gözardı eden alanı dar kitaplar sıfatına bürünmeyip karakterleri daha ön plana çıkaran diyaloglara ve kesimlere yer vermesiydi. İlk kitapta çoğunun ismini dahi bilmediğimiz "Raphael'in Yedisi " olarak bilinen koruyucuları ve bunların kısa hikayeleri kitaba ayrı bir tat katma özelliğine sahipti. Aynı şekilde sadece bu koruyucular değil Onlar Meclisi üyeleri Başmeleklerin özellikleri, kişisel hırsları, hakimiyet alanları da ön plana çıkarılarak kitabın amacına hizmet etmesi daha iyi sağlanmış oldu. 

      Kitapta sevmediğim nokta öncelikle arka kapak yazısında da okuduğunuz üzere değişime uğrayan komadan uyanmış ve kanatları olan Elena'nın bu değişimi benimserken pek fazla zorlanmaması bu değişimden daha farklı sorunlara değinilirken o sanki doğuştan avcı değil bir melekmişçesine bu duruma pek değinilmemesi kitabın kısır noktalarından biriydi. Kitapta Elena'nın doğuştan avcı olduğu ve bu özelliğinden melek olsa bile vazmeçmeyeceğine değinilirken melekliği kolayca benimsemesi ve üstelik kitapta ilk kitaba oranla avcılıkla ilgili ve Loncayla ilgili bir gelişme olmaması kitabın çelişkili yerlerinden biriydi. Kitapta hoşlanmadığım diğer bir noktada kitabın bazı yönleriyle Elli Ton Üçlemesine taş çıkaracak kadar Elena-Raphael sahneleriyle ve erotizmle içiçe olmasıydı. Kavuşmalarını ve birarada olmalarını ne kadar beklemiş ve mutlu olmuş olsak da birbirlerine olan aidiyetlerinin her fırsatta bu kadar ön plana çıkarılması hem gereksiz hem kitabın amacıyla bağdaşmayacak nitelikte idi. Kitapta sık sık Elena'nın geçmişine gidilerek ona kabuslar yaşatan anıların canlanması, Raphael'in zalim ve bir anlık öfkeyle herşeyi yakıp yıkacak gücüne rağmen ona güvenip onun yanında olabilmek, yaratılmış melek olmanın getirdiği şöhretle tüm gözlerin aynı zamanda tüm düşmanlık ve nefret oklarının üzerine çevrilmesinin üzerinde oluşturduğu hayatta kalma içgüdüsü ve bunlardan çok daha derinde Elena'yı Elena yapan değerleri, asiliği, avcı yetenekleri ve eski kendi iradesiyle kararlar verdiği hayatı ile şuan Raphael ile olan hayatında zıtlaşan noktalar ve bu süreçte Elena'nın gösterdiği bunalım süreçleri kitapta başarıyla işlenmişti. İlk kitapta da eleştirdiğim ve hoşuma gitmeyen bir taraf ise kitapta bazı gereksiz sahneler, betimlemeler çok uzun tutulurken sonunun yine bir oldubittiye getirilmesi ve kitabın başından beri halledilemsi çok sıkıntılı ve zor görünen problemlerin 5 sayfayı bile doldurmayacak şekilde halledilip okuyucuya "Bu kadar basit miydi?" hissi yaşatmasıydı. Bu konuda yazarın kendini geliştirmesi gerektiğini düşünüyorum.

Kitabın diliyse ilk kitabın neredeyse birebir aynısı olmakla birlikte tek kusuru diyalog sahnelerinde kimin hangi cümleyi söylediğini ayırt etmek bazı yerlerde ustalık istiyordu. Kitap yine üçüncü kişinin ağzından anlatılmıştı ve yalın,akıcı bir dile sahipti. İlk kitabı okuyanların ikinci kitabı çok daha akıcı ve istekli okuyacağını düşünüyorum ve her kitapta heyecan ve gizemler bu şekilde artacaksa üçüncü kitabı okumayı iple çekiyorum. Okumaya değer fantastik serilerden birisi olduğu su götürmez bir gerçek. Herkese bol kitaplı günler diliyorum :)

Alıntılar
Hatıraların insanı en keskin jiletten bile daha fazla kanatacağının bilincindeydi.
Vicdan olmaksızın sahip olunan güç ruhu çürütür. 
Duygusuz mantık çoğunlukla zulmü maskeler; mantıksız duygu da insanların her türlü bahanesini haklı çıkarır.
İlk uçuş hayatta unutamayacağın birşey. Kanatlarını ilk açtığında gelen o hava akımı, baş döndürücü özgürlük hissi, olman gereken kişi olmanın verdiği sevinçle ruhunun dans edişi...

Karakterler
Elena Deveraux:  Avcılar Loncasının en yetenekli avcısı. Raphael'in dişisi. Bebek melek
Raphael: New York Başmeleği. İki kutsal Başmelek olan Nadiel Ve Caliane'nin oğlu
Dmitri: Raphael'in yedi koruyucusunun başkanı olan 1000 yılı geçmiş ömrü olan vampiri. Erotizm oku fırlatmak gibi yeteneklere sahip
Illium:  Namı diğer Bluebell. Zamanında bir faniye aşık olduğu için kanatları yolunan, şimdiyse herkesin hayran olduğu mavi kanatları olan, Raphael'in yedi koruyucusundan biri.
Venom(Zehir): Yakışıklı ve yılan gözlü, ağzından zehir salgılayabilen vampir. Raphael'in yedilerinden en genç olanı.
Jason: Raphael'in yedilerinden birisi. Siyah kanatları olan bu melek, geçmişte çok acılar yaşamasına rağmen güçlü kalmış, Raphael'e en sadık meleklerden birisi.
Aodhan: Raphael'in yedisinden en sessiz ve kendi halinde olanı. Dokunulmaktan nefret ediyor. Geçmişte yaşadıklarının da bunda etkisi var.
Naasir: Raphael'in vahşi vampiri. Yedilerinden biri. Egzotik bir teni var ve çok güçlü.
Galen: Kızıl saçlı ve adeta kas yumağı olan bu melek Elena'nın dövüş yeteneği kazanmasında ona çok yardımda bulunuyor. Somurtkan ve soğuk bir melek. Raphael'in yedilerinden biri.
Riker: Michaela'nın zamanında derisini yüzdüğü vampir ve ona sadık yardımıcsı ve koruyucusu. Elena'yla uğraşmaya bayılıyor.
Michaela: Avrupa Başmeleği ve Onlar Meclisi üyelerinden birisi. Mükemmel bir güzelliğe sahip ve bunu silah olarak kullanmayı çok iyi biliyor. Elena'dan nefret ediyor.
Lijuan: Onlar Meclisi'nin en yaşlı ve evrilmiş meleği. Dünya ile bağlantısını kesmiş ve kendini ölüler dünyasına ve ölüleri diriltmeye adamış. Raphael'e ve oyuncağı/evcil hayvanı olarak gördüğü Elena'ya takıntılı. Çin'in Başmeleği.
Neha: Onlar Meclisi üyelerinden birisi ve Hindistan Başmeleği. Yılanları var ve "Yılan Kraliçesi" deniyor. Zehirleyici güçleri var.
Anoushka: Neha'nın onun kadar zehirli melek kızı. Hindistan Prensesi.
Titus:  Güney Afrika Başmeleği ve Onlar Meclisi üyesi.
Elijah: Onlar Meclisi üyesi ve Güney Amerika Başmeleği. Raphael'in hem akıl danıştığı hem de çekindiği güçlü ve yaşlı başmeleklerden birisi. Çok zeki.
Hannah: Elijah'ın dişisi. Başmelek olacak güçte, yaşta ve akılda olmasına rağmen bunu reddedip Elijah'ın akıl hocası olmayı tercih eden dişisi.
Charisemnon: Onlar Meclisi'nin üyesi ve Kuzey Afrika Başmeleği. 15 Yaşındaki kızları istismar ettiğine dair söylentiler olan zulümkar melek. Hatta sınır komşusu olan Titus'un topraklarından kızlar çaldığı iddiaları yüzünden savaş eşiğindeler.
Favashi: Onlar Meclisi üyelerinden biri ve İran'ın Başmeleği. Güzelliği ile göz kamaştıran bu kadın, Michaela tarafından kıskanılıyor.
Astaad: Onlar Meclisi üyelerinden birisi ve Pasifik Adalarının başmeleği. 
Slater Patalis: Elena'nın kabuslarına giren ve ablaları Ari ve Belle'nin ölümüne sebep olan çocukluk kabusu azılı vampir.
Jessamy: Galen'in güzel eşi. Kanatları kırılıp bir daha düzelemediği için uçamayan melek. Küçük çocuk melekleri eğiten öğretmenleri aynı zamanda Elena'ya da kitaplar vererek yardımcı oluyor.
Keir: Barınak'ın en yetenekli doktoru olan melek. Şifacı.

Puanım




0 yorum:

Yorum Gönder