21 Aralık 2016 Çarşamba

Biraz Yağmur Kimseyi İncitmez - Kemal Sayar | Kitap Yorumu

Orijinal Adı: Biraz Yağmur Kimseyi İncitmez
Seri: Yok
Yayınevi: Timaş Yayınları
Sayfa Sayısı: 288
Baskı Yılı: 2016

Arka Kapak Yazısı

"Gerçek hayat, tamamıyla buluşmadan ibarettir'. Buluşmak, karşılaşmak. İnsan ötekiyle karşılaşarak var olur. Ötekinin bakışıyla, ötekinin yüzünü bana çevirmesi, beni dinlemesiyle. İlişkiyle. Sadece ilişkiler vasıtasıyla kendimizi dünyaya ve başkalarına tamamen açarız. Başka bir insana bağlanabilmek için ona açık olmam gerekir. Olmamızı gerektiğini düşündüğümüz kişi olmak arzusundan sıyrılarak, gerçekten olduğumuz kişi olmaya izin vererek. Gerçekte kimim ben? Gerçekte olduğum kişi olmak, yani olduğum gibi görünmekle sahiciliğe adım atarım. İncinmeyi göze alarak."

Kemal Sayar "Biraz Yağmur Kimseyi İncitmez"le insanın kendisiyle, ötekiyle, dünyayla kurduğu ilişkilere, varoluşla gerçekleştirdiği buluşmaya dikkat çekiyor. Yaşarken incitici de olsa geriye dönüp baktığımızda bizi olgunlaştırdığını düşündüğümüz her şeyle yani "hayat"la buluşmanın "hayatı askıya almadan" yaşamanın ipuçları Kemal Sayar'ın usta kalemiyle "Biraz Yağmur Kimseyi İncitmez"de.

Yorum

  Tom Waits'in A Little Rain adlı şarkısındaki And a little rain never hurt no one cümlesi Biraz Yağmur Kimseyi İncitmez'in kitap adı olmuş.

  Kitabın adı kitaba çok yakışmış bunu okudukça daha iyi anlıyorsunuz, zaten bu kitaba beni çeken adı olmuştu. Yazar her zamanki tarzıyla ele almış kitabı, insanı günlük hayatın koşturmacasından çekip almak, dışarıdan hayata yeniden bakmayı sağlamak için kelimeleri çok güzel bir ahenkle dizerek bizlere sunmuş. Ben Sayar'ı ve kalemini çok seviyorum, okuduğum her kitabından ayrı bir zevk almışımdır, aynı şeyler bu kitap içinde geçerli.

  Yazar kitabın büyük bölümünde acıdan kaçarak mutluluk aramamız üzerine yazılar yazmış. Biraz acı çekmeli insan, yağmur biraz değmeli ki insan olgunlaşsın, aradığı o mutluluğun önemini anlasın. Kitabın büyük bölümünde anlatılmak istenen Konfüçyüs'ün şu sözü ile özetlenebilir; 
Elmas nasıl yontulmadan kusursuz olmazsa, insan da acı çekmeden olgunlaşamaz”
  Kitabın üzerine uzun uzun konuşmak gerekir belki ama ben okumanızı tavsiye ederek yazıma son veriyorum, ben yine çok sevdim Sayar'ın kalemini, o hep yazsın bizde hep okuyalım.

Alıntılar

Kelimeler ruha dokunur, kelimeler ruhu kanatlandırır. 
Hayatın bize sundukları içinde hüznü doğal bir seçimle sevebiliyor olsaydık; iri kahkahalara, gösterişli hayatlara ihtiyaç duymayacaktık. 
Ancak ruhunu kaybetmemişler hayal edebilir. Ancak hayal edenler hüzünlenebilir. 
Kalbini açmayana şifa yoktur. Dinlemeyi bilmeyende şifa bulamaz. 
Gerçeğin acı ilacı insanı ayık tutar. 'Pozitif' yalanlarla sahte cennetlerde gezinmek yerine, gerçeğin kolunda bu dünyaya yaslanmak yeğdir. 
İnsanlar bir gülüşün ardına sığınıyor çünkü dünyanın karmaşasıyla yüzleşmekten korkuyorlar.

Puanım


4 yorum:

  1. güzel bir yağmura benziyor, yeni yıllın okuma listesine alındı.... sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. bı yazarı artık okusam iyi olacak :) tom waits de bir amerikan müzik efsanesi yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okumalısın bencede, Yavaşla adlı kitabıyla başlayabilirsin. :)

      Sil