23 Şubat 2017 Perşembe

Uyarlamaca | Mim#8

 
Kullanmak isteyenler mim yazılarında bu resmi kullanabilirler. :)
 
    Merhaba sevgili bloggerlar! Şu sıralar sürekli karşılaştığım ve birçoğuna da katılmaya çalıştığım mim etkinliklerini birde biz başlatalım dedik. Esma'nın bana verdiği orijinal bir fikirle sizin için kısa bir mim derledik. Mimimizin konusu uyarlama. Burada kastedilen uyarlama bir yabancı eserin, dizinin vs Türkiye'ye uyarlanması değil. Kitapların, mangaların, çizgi romanların, öykülerin vs dizilere ve filmlere uyarlanması. Bildiğiniz üzere şu sıralar hangi diziye filme elimizi atsak altından bir kitap, bir uyarlama çıkıyor. Özgün bir kurgu ve film konusu bulamayan senaristler, yapımcılar yazarların eserlerine dadanmışlar resmen. İşin kolayını bulmuşlar, nerede çok satan kitap var, konu arama derdi olmaksızın "aa hadi bununda uyarlamasını yapalım" deyiveriyorlar. Buralar hep uyarlama dolmuş yahuu. Zaten son zamanlarda bloglarda vs. de uyarlamalar ile ilgili eleştiri yazıları vesaire görünce aklımıza böyle bir mim başlatmak geldi. Sizlerin uyarlamalar ile ilgili düşüncelerinizi alalım dedik. İlk kez bir mim başlattığımız için acemisiyiz. Kusurumuz, eksiğimiz varsa affola. Umarım keyif alacağınız bir mim olur. :) :)


1)Uyarlama dizi/film seyretmeyi sever misiniz? Ne sıklıkta uyarlama dizi film seyredersiniz?

   Açıkçası pek sevmem. Hatta mümkün olduğunca kaçınırım. Esma ile bir araya geldiğimizde film izleyesimiz tutarda araştırma yaparsak ilk uyarlama olup olmadığına bakar, uyarlama ise eleriz. Ama bunu diyip bazı uyarlamalara haksızlık yapmak istemem. Örneğin; Yeşil Yol'un kitabını okumadım. Filmini izledim. Okumayı çok istiyorum ama uyarlamasını daha çok sevenler varmış. Aynı şeyi Ölü Ozanlar Derneği için de birçok kişi söylüyor. Belki de fazla katı ve önyargılıyımdır bu konuda. Ama sanki uyarlama okuyunca o kitabın gözümdeki değeri düşüyor, büyüsü bozuluyor gibi hissetmekten kendimi alamıyorum. Orada gözümde canlandırdığım karakterler, gerek tipiyle gerek diğer özellikleri ile uyarlamada hiç hayalimdeki gibi çıkmayınca artık o kitaptaki karaktere eski aşkla bakamıyorum. İster istemez uyarlamadaki karakterle özdeşleşiyor ve benim kendi kafamda yarattığım o esrarengiz ve harika portresi uçuveriyor mesela. Birde kitapta onca detaya onca emek verip sayfalarca yazan yazarın eserinin sırf olaylı ve önemli kısımlarının alınıp aktarılması, detayların atlanması, yazarın tasarladığı karakter tiplemesinin veya olayların dışına çıkılması bana bir nevi hakaretmiş, emek sömürüsüymüş gibi geliyor. Sanki "senin yaptığını beğenmedik, böylesi daha iyi" dermiş gibi hissettiriyor. Kitapları çok satmazken, uyarlamaları gişe rekorları kıran bir kitabın yazarını üzülürken düşünmeden edemiyorum.Yani kısacası pek uyarlama izlemiyorum. İzlersem de ayda yılda bir. 


2)Şu zamana kadar en sevdiğiniz veya başarılı bulduğunuz uyarlama film hangisiydi? Cevabı neye göre verdiniz?

    Çok fazla uyarlama film izlemedim şimdiye kadar. İzlediklerimden de çok tatmin olmadım. Zaten uyarlamalar buzdağının görünen kısmı olup, asıl kitap buzdağının altta kalan kısmı olduğu ve koskoca 500-600 sayfalık romanlar 1,5 saate sığdırıldığı için yüzde yüz başarılı bir uyarlama da beklemiyorum elbetteki. Ama bazı detaylar atlanmış olsa da yine de kitabına benzer bulduğum ve eğlenerek izlediğim en güzel uyarlama Senden Önce Ben'di. Orada hem en sevdiğim erkek oyunculardan birinin olması hem karakterlerin duyguyu vermesi beni cezbetmişti. 
Senden Önce Ben film yorumumuz için buraya tıklayınız. 

3)Şu zamana kadar en sevmediğiniz veya başarısız bulduğunuz, uyarlamayı yapanlara "neden yaptınız bunu neden?" diye sorduracak uyarlama film hangisiydi? Neden böyle düşünüyorsunuz?


   Bu soruya siz ne cevap verirsiniz bilmem ama ben kesinlikle Ejderha Dövmeli Kız diyorum. Çünkü o serinin ve Lisbeth Salander karakterinin yeri bende çok ayrıydı. Filmde kitaba sadık kalmış olsalar bile karakterleri ve duyguları güzel işleyememişler kanaatindeyim. Kitabını okurken aldığım zevkin dörtte birini, filmini izlerken almadım. Gerçi ben bu kategoriye izlediğim birçok uyarlamayı dahil edebilirim. Da Vinci'den tutunda Kemikler Şehri'ne kadar çoğu filmin uyarlamasından hoşnutsuzum. Ama en içimi kanatan galiba Ejderha Dövmeli Kız olmuştu. 

4)Şu zamana kadar en sevdiğiniz veya başarılı bulduğunuz dizi uyarlaması hangisiydi? Neden?

   Uyarlama film izlemediğim gibi, uyarlama dizi de izlemem pek. Ama izlediklerimden Sherlock cidden kitaplara bağlı kalan hoş bir uyarlama idi. Ben tüm kitaplarını okumadım Sherlock'un ama Esma'yla Sherlock izlediğimiz günlerde onun buda kitapta vardı demelerinden ve diziyi izlerken kitaparını okurken aldığımdan daha fazla keyif almamdan vesaire yola çıkarak bunu söylüyorum. 

5)Şu zamana kadar en sevmediğiniz veya başarısız bulduğunuz uyarlama diziyi nedenleri ile birlikte söyler misiniz? 


    Benim aklıma doğrudan Taht Oyunları geldi. Açıkçası bende çoğu kişi gibi GOT fanları içine dahil edilebilecek kadar fanı sayılabilirim dizinin. Hiçbir bölümü kaçırmadan sezon sezon takip ediyorum. Ama bunu yaparken kesinlikle kitapla ve kitaptaki karakterler ile karşılaştırma yapmamaya çalışıyorum. Aksi takdirde diziden soğuyorum. Onu kitaplardan bağımsız ayrı bir diziymişçesine izliyorum. İzlememin bir diğer nedeni de uzun bir süre senaryo ekibinde kitabın yazarı Martin'in de bulunuyor olmasıydı. Belki kitapta gerçekleştiremediği ve elemek zorunda kaldığı birtakım senaryo ve kurguları dizide görürüm diye düşünüyordum. Birde Jon Snow'u, okurken hayal ettiğimden çok daha sempatik bir karakterin canlandırması da diziye bağlanmamı sağladı. Ama aynı şeyi Esma için söyleyemeyeceğim. O daha birinci sezondan dizinin pek hayırlı yolda ilerlemediğini anlayıp kitaplarıyla mutluyum modunda hayatına devam etti. Bende Esma ile bir gün dizisi ile kitabı arasındaki farkları sıralarken 100 maddeyi geçtiğimizi fark edince isyan etmeden edemedim. Yahu tamam upuzun bir seri upuzun kitaplar her detayı 50 dakkalık 10 bölümlük diziye sığdıramazsın tamam ama kitapta en gerekli karakterlerin dizide adının bile geçmemesi, dönüm noktası olayların şöyle bir dokundurulup geçilmesi, kitapta ölenlerin dizide yaşaması ya da tam tersi şeyler derken biraz abartmışlar sankiiii. :(

6)Diziye veya filme uyarlansa çok güzel olurdu, kesin izlerdim, uyarlanmasını isterdim dediğiniz bir kitap var mı?

   
   Genel olarak kitaplardan uyarlamaları olmaksızın da memnumum. Ama uyarlansa merak edip izleyeceğim uyarlamalar olurdu elbetteki. Aksiyon ve zeka içeren Dan Brown eserleri (ki çoğu zaten uyarlandı), gerilim içeren Stephen King eserleri veya Grange'in kitapları uyarlansa izlerdim. Dave Gurney maceralarını konu alan bir uyarlama ilgimi çekebilirdi. Fantastik kurguda Locke Lamora  eğer kaliteli oyuncularla ve kitaba bağlı kalınarak aktarılsa severek izleyebilirdim. Ama bunları dilemeye korkuyorum çünkü ya uyarlaması felaket kötü olur da kitabın büyüsünü bozarsa diye düşünmeden edemiyorum. O yüzden uyarlanmasalar da olur. Böyle gizemliyken ve benim hayal dünyamın içindelerken, uyarlamalardan çok daha güzeller. 


     Mimimizin sonuna geldik. Katılmak isteyen herkes katılabilir. Biz "Yorum Atölyesi" olarak ne kadar çok katılım olursa o kadar mutlu oluruz. Herkes davetlimizdir. Ama hususi olarak mimlemeden geçemeyeceğim bazı bloglar da olacak elbetteki. Onlara gelirsek;
Sevgili Devrik Cümleler => https://devrik-cumleler.blogspot.com.tr/
Sevgili Öneri Makinesi =>http://onerimakinesi.blogspot.com.tr/
Sevgili Daha Mutlu Yaşam => http://www.dahamutluyuz.com/
Sevgili Kağıt Salıncak => http://kagitsalincak.blogspot.com.tr/
Sevgili İlkay Özgür => http://fairytaleess.blogspot.com.tr/
Sevgili Annesi'nin Prensesi => https://esilammm.blogspot.com.tr/
Sevgili Bücürük Ve Ben => http://bucurukveben.blogspot.com.tr/
Sevgili Ayşe Yıldırım =>https://sofistikedusunur.blogspot.com.tr/
Sizleri mimliyorum ve mim yazılarınızı okumak için sabırsızlanıyorum. Sağlıcakla kalın. Herkese musmutlu mimlemeler. :) :) 

43 yorum:

  1. Çok güzel bir etkinlik olmuş, efendim :)
    Ve teşekkürler! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim bende katılırsanız çok memnun olurum efendim. :)

      Sil
  2. Mim için çok teşekkürler,kısa sürede yapacağım 😉
    Yalnız benim mim,çok az film/dizi izlediğim için baya kısa duracak gibi, umarım hakkını verebilirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay unuttum, mim cevaplarına bayıldım, çoğu düşüncemiz aynı 😉

      Sil
    2. haha aynı düşüncelere sahip olmamıza sevindim. kısa da olsa uzun da olsa yaparsan çok memnun olur ve severek okurum Belleee. teşekkürleeeer :)

      Sil
    3. Hemen bakıyorummm :)

      Sil
  3. Ben de mimlenmişimmm:)))bayağı ciddi bir konu, uzun uzun düşünüp, taşınıp yazacağım en kısa zamanda, bu arada ben kitapların film yapılmasına karşı değilim, çoğu hoşuma gidiyor hatta çoğu kitabı, önce dizisini, filmini izledikten sonra aldım. İlgiyle okudum. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tabi ben hoşlanmıyorum diye sizinde hoşlanmayacağınız anlamına gelmez. zevk meselesi. bazı insnalar sırf uyarlama diye izler. mim yazınızı yazarsanız bende memnuniyetle okurum. yorum için teşekkürler :)

      Sil
  4. Çok güzel bir mim olmuş :) bayildm gerçekten.Ama ben bu konularda çok acemiyim.Film izlesem bile detaylarına hiç bakmam.Kimin oynadığına bile isim olarak dikkat edemem.Daha doğrusu cok unutkanımdir.Hic bir mim davetini geri cevirmem ama aklıma bi tane bile gelmiyor :(

    Özür dileyerek beni muaf edebilirmisin bu mimden ? Başka bir konu ve mim olduğunda yapacağıma emin olabilirsin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama mimi gfc de paylastım :)

      Sil
    2. çok teşekkür ederim yorumun için ve gfc için. zaten katılımı zorunlu tutmadım sadece sürekli izlediğim bir bloggersınız ve dahil etmek istedim. katılmazsanız saygı duyarım. gerekçenizi de anlıyorum. aklına insanın gelmeyince gelmiyor. bende bazı mimlerde tıkanıp kalırım bazen. başka bir mimde o halde. sevgiyle kalın :)

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  5. Güzel bir mim olmuş, teşekkür ederim mimlediğiniz için en yakın sürede yapacağım :). Bu arada Sümeyyecim ben seni bak bu yorumunda mimledim haberin olsun :).

    http://onerimakinesi.blogspot.com.tr/2017/02/mim-koleksiyon.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Koleksiyon mimini gördüm.hemencikte esmaya haber verdim o mimi yaptı bende o sırada başka mim yaptım. Şu sıralar fazla mimli mimli olduk :D teşekkürler yorum için de mim içinde.

      Sil
    2. Ne demek, Esma'dan sonra senden de yazı bekliyorum haberin olsun 😄

      Sil
    3. Tamam yapmaya çalışırım şu sıralar pek fırsat bulamıyorum ama. Teşejkürleeeer :)

      Sil
  6. Güzel bir mim olmuuş :) Mimler sevilmez mi ya ^-^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Beğendiysen katılmalısın Tuğçeee :)

      Sil
  7. aa bak uyarlama dedin daha geçenlerde sangatsu no lion adlı animenin live action'unun olacağı çıkmıştı. ben de bir türlü uyarlama film izleyemem -özellikle anime yahut manga uyarlaması- gördüğüm karakterin şirinliğini, yahut uçarı tavırlarını yakıştıramam. hani animelerde "evet ya" derim şu çıkardıkları hayran sesi olan "kyaaa" sesi bile hoşuma gider. fakat bir live avciton'da duyduğumda bu da nesiydi şimdi, kim böyle bağırır moduna giriyorum. :D senden önce ben'e bir göz atacağım. ^^
    o kadar albenili ve hoş anlatmışsın ki -daha doğrusu içten- cezbetti beni. istediğim duyguyu alamam diye seyretmemiştim şu vakte kadar. filmin yorumuna da göz atacağım.
    bir de mimi gerçekten sevdim. tam bloğunuzun adını yansıtmış Süm. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin anime sevgini bilmez miyim rivercım öyle güzel mangaları Vs zihninde canlandordığın ya da animelerdeki halini bozduklarında insan hı nedir demeden geçemiyor tabi. Sende ömce ben i umarım seversin bence hoş bir büyüsü vardı oyuncuların ve filmin. İstediğin duyguyu alabilir misin bilmiyorum ama umarım alırsın. Mimi sevmene sevindim. Senden de bekliyorum o halde tatliş :)

      Sil
  8. ejderha dövmeli kız 3 tane film izledin mi iyiler onlar yaa, isveç filmleri, var nette, izledin mi üçünü de, kitabın hemen hemen aynısı yaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İzlemedim galiba ben Daniel craig olan amerikan yapımını izleyip de beğenmedim. İsveç yapımından haberim yoktu :(

      Sil
    2. boşver amerikalılar hep böyle yapıyor. sen orcinalini izle :) 3 film :)

      Sil
    3. Annaştık. O zaman bakıcam orijinaline. :)

      Sil
  9. Mimler üst üste geldi bu ara :)) Geçiktirmeden yapmaya başlayım bende :)) Teşekkürler :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaparsanız tüm mimlerinizi severek okurum. Ben teşekkür ederim :) :)

      Sil
  10. Yazdım şimdi:)) Umarım beğenirsiniz :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmez miyim beğenirim tabi hemen bakıyorum :) :)

      Sil
  11. Neden,neden beni mimledin :D Öyle bir yerdeyim ki ki hepsi benim bebeklerim kitaplar filmler :)
    İşin şakası çok teşekkür ederim mim için benim için öss soruları gibi olan bu mimi umarım elime yüzüme bulaştırmadan yaparım :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü tam senin alanım olacağı konusunda içimde güçlü bir his vardı. Eline yüzüne bulaştırmadan harika bir şey çıkaracağından eminim. Heyecanla bekliyorum :) :)

      Sil
  12. Mim için çok teşekkür ederim, kesinlikle yapacağım ama üzerinde biraz düşüneyim kararsız kaldım :D Taht Oyunları'nın kitaplarını tercih edenlerden biriyim ben de, dizinin ilk bölümlerini izledim ama biraz ruhsuz geldi :D Kitaplarının da tamamını okumadım, Kargaların Ziyafeti'nde kaldım, içinde Arya yok diye başlamamıştım hala kitaplıkta bekliyorlar :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esma da dizinin ilk bölümlerini izlemiş ama ruhsuz bulup bırakmıştı. Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. Ama oku tamamla seriyi kargalar biraz yavaş ilerliyor ama ejderhalar efsane. Bolca dq aryacık var. Benfe seviyorum onu.mimi yaparsan severek okurum yorum için teşekkürler :)

      Sil
  13. Bu mimi bloglarda görüyordum ama sizin başlattığınızı bilmiyordum. iyi ki yapmışsınız :-)

    Ölü Ozanlar Derneği'nin ben de filmini, kitabından daha çok sevdim ama filmini önce izlediğim için böyle düşünüyor olabilirim.

    Ejderha Dövmeli Kız'ın kitabını okumaya karar verdiğim için filmlerini şimdilik izlemeyeceğim.

    Taht Oyunları'nın ilk sezonunu çok beğenerek izledim. Gittim bütün kitaplarını aldım ve okudum. İlk sezon birinci kitabın neredeyse birebir aynısıydı, bu yüzden çok sevmişim. Sezonlar ilerledikçe kitaptan koptular. Bir de aylarca verdikleri ara beni diziden soğuttu. Şimdi elimde okumadığım sadece Ejderhaların Dansı var, yeni kitabının ne zaman çıkacağını bilmediğim için okumayı erteliyorum ama kitabın kaldığı yeri unuttum :-(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şule Hanım, bu mimi yapmanızı çok isterim severek de okurum. İlk sezon gayet iyiydi Game Of Thrones. Sonradan gitgide saçmalamaya başladılar. Ölü ozanlar derneğini esma ile bir araya geldiğimizde izlemeyi düşünüyorum. Ama önce kitabını okuyacağım kinfikirlerim etkilenmesin. Ejderha dövmeli kızın kitabını mutlaka okuyun derim çok güzel aslında filmini hiç izlemeseniz de olur hani. Ben serisini okudum GOT un ama çoğu şeyi unuttum araya zaman girince hatta esmaya soruyorum ejderhalar dq şurda noluyordu oda unutmuş oluyor çıldırıyoruz. Yeni kitap çıkana kadar galiba aklımızda hiçbirşey kalmayacak. Siz en iyisini yapıyorsunuz beklemek ile. Güzel yorumunuz için teşekkür ediyorum ve mim yazınızı bekliyorum mutlaka :) :)

      Sil
  14. Yazını merakla bekliyorum ilkaycım. Bwnde yorumun için teşekkür ederim :) :)

    YanıtlaSil
  15. çok keyifli bir mim , ben de keyif alarak okudum emeğinize sağlık :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler yorum için keyif aldıysan ne mutlu bize :)

      Sil
  16. Harika bir mim miş bu. Ben taht oyunlarının ilk sezonunu sadece Jason Momoa için izledim. O ölünce de devam etmedim. Kitaptaki gibi değildi çünkü, beğenememiştim. Ama düşünüyorum da diğer uyarlamaların hepsini sevmişim galiba ♥ :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Jason çok tatlıydı bende çok seviyordum onu ı gidince izleyesim kalmamıştı. Yorumun için teşekkürler :)

      Sil
    2. Bende mim için çok çok çok teşekkür ederim ♥ en kısa zamanda yapacağım ♥

      Sil
    3. Tamam bende severek okuyacağımdan eminim :)

      Sil
  17. Hemencik bakıyorum o halde :)

    YanıtlaSil