15 Aralık 2015 Salı

Jung Psikolojisi - Carl Gustav Jung | Kitap Yorumu

Orijinal Adı: Jung Psikolojisi
Seri: Yok
Derleyici: Murat Ukray
Yayınevi: Yason Yayıncılık
Sayfa Sayısı: 272
Baskı Yılı: 2014


Arka Kapak Yazısı

  Analitik psikolojiye göre, her insanın bir dış bir de iç dünyası vardır. Çevremize yönelik olarak “persona” denen, bulunduğumuz çevreye, kültüre uyum sonucunda kazandığımız özellikler bütünü tanımlanmıştır. Eğer buna körü körüne uyacak derecede, kendi beynimizle sorgulamadan toplumsal kalıbı özümsersek, kişiliğimizle ilişkimizi kaybedebiliriz.

  “Gölgelenmiş kişilik” denilen yapımız ise, gizle-diğimiz kendimizin de fark edemedi-ği alkol kullananlarda da gözlenebilen bilincimizin baskıdan kurtulduğu anlarda gerçekleştirdiğimiz düşünsel ve eylemsel yaklaşımlardan oluşur. Bunu aslında kendimizde olan sevmediğimiz özellikleri, başkalarına atfetme şeklinde nitelenebilecek olan “yansıtma”larda da gözleyebilmekteyiz.

  Jung’a göre iç dünyamıza yönelik de çeşitli yapılarımız vardır. Her insanda hem dişiliğe ait bir davranış ve hissediş yapısı( ki buna “anima” adını vermiştir) hem de erkekliğe ait bir yapı( “animus”) vardır. Ona göre bu iki yapı arasındaki dengeye ait sorunlar cinsel kimlik bozukluklarından, kişilik bozukluklarına dek çok farklı psikiyatrik bozukluklara yol açabilmektedir.



Yorum

  Jung Psikolojisi, Murat Ukray'ın derlemesiyle Jung'u ve kuramlarını konu alıyor. Arketipler, kolektif bilinçaltı gibi Jung'la ilgili olan her şey bu kitapta kısa ve öz biçimde mevcut.

  Jung'un biyografisiyle başlayan kitapta onunla ilgili kavramların sistematik bir biçimde hazırlandığını görüyorsunuz. Murat Ukray derleme konusunda iyi iş çıkarmış, kitap hem düzenli hem anlaşılır. Jung psikolojisini anladığınız gibi onun Freud'la olan ilişkisini de anlatıyor. Freud ve Jung için bir bölüm hazırlanmış ve bu bölüm sayesinde ikilinin ilişkisiyle ilgili doğru bilinen yanlışları anlıyorsunuz. Kuramlar, teoriler açıklanırken Jung'un hangi yollardan nasıl geçtiği, neleri düşündüğü de yer alıyor. 


  Okuması kolay ve zevkli bir kitap, sade bir dille yazılmış ve anlaşılır olması baz alınmış gibi. Tek sorun bazı kavramlarının farklı sayfalarda bir kaç kez açıklanarak kendini tekrar etmesi, anlaşılması açısından iyi olsa da ben çok gerekli olduğunu düşünmüyorum. 


  Jung'un daha iyi anlaşılması için alıntılarına yer verilmiş ve bunlar da açıklanmış ve bu güzel olmuş, bazı yanlış anlaşılmaların ortadan kalkması için iyi bir hamle. 

  "Mars gezegenine ulaşmak, kendi kendine ulaşmaktan daha zordur." diyor Jung.
    Jung'u anlatan güzel hazırlanmış bir kitap, Jung'a karşı ilginiz varsa okuyabileceğiniz anlaşılır ve sade bir kitap. İyi okumalar :)


Alıntılar

"İnsan, insan-olmak hususunda bir anlatıya giriştiğinde, irdeleyeceği hep kendi olacaktır. " 
"Jung'a göre ormanı anlamak istiyorsanız, yalnızca kıyıda bir ileri bir geri gezinmekle yetinemezsiniz. Ona yaklaşmalı ve içine girmelisiniz, ne kadar tuhaf ve ürkütücü görünürse görünsün..." 
"Bir daha rüyanız da şeytanla mücadele ettiğinizi gördüğünüzde fark edeceksinizdir ki mücadele ettiğiniz yalnızca kendinizdir." 
"Bazen nasıl görünmek istiyorsak öyle olduğumuza inanırız." 
"Yaşamın amacı karşıtlıklar arasında denge kurmaktır." 
"1961 yılında kaybettiğimiz Jung, en büyük felaketin doğadan değil insandan geleceğini söyler." 
"Mars gezegenine ulaşmak, kendi kendine ulaşmaktan daha zordur." diyor Jung." 

Puanım 


0 yorum:

Yorum Gönder