Orijinal Adı: Complete Shorter Fiction
Seri: Yok
Yayınevi: Mitra Yayınları
Sayfa Sayısı: 288
Baskı Yılı: 2011
Goodreads Puanı: 4.17 (1,826 Oy)
Arka Kapak Yazısı
Alaycı üslubu ile geç Viktorya dönemi İngiltere'sinin en ünlü yazarları arasına girdi. Bir dava sonucu ahlaksızlıktan suçlu bulununca büyük bir düşüş ve dram yaşadı. Doğduğu ortamla tam bir zıtlık içinde Paris'te fakir bir otel odasında öldü.
Kitapta yer alan öyküler:
Lord Arthur Savile'nin Cinayeti
Bir Sırrı Olmayan Sfenks
Canterville Hayaleti
Model Milyoner
Bay W. H. Portresi
Genç Kral
Infanta'nın Doğum Günü
Balıkçı ve Ruhu
Yıldız-Çocuk
Mutlu Prens
Bülbül ve Gül
Bencil Dev
Sadık Dost
Göz Alıcı Roket
Yorum
Dorian Gray'in Portresi'nden sonra bir Oscar Wilde eseri daha okumak istedim ve toplu öyküleri gözüme kestirdim. :) Dorian Gray'in Portresi yorumuma buradan ulaşabilirsiniz.
*Aslında kitabın adı Oscar Wilde Toplu Öyküler olarak geçiyor ama başlık destan gibi uzun olmasın diye ben bu şekilde yazdım bunu da belirteyim.
Kitapta toplam 14 öykü yer alıyor. Öykülerin çoğunu sevdim, geneli topluma ve insanlığa dair eleştiriler barındırıyor, yazar sıkça yüksek sosyete ve fakir halk tabakası arasındaki uçurumu gözler önüne sermiş. Zaman zaman da başka yazarlara ve eserlere karşı üstü kapalı, alegorik eleştirilerle karşılaşıyorsunuz. Bu eleştiriler bazı yerlerde kendilerine çok zekice yer bulmuş.
Kitaptaki hikayelerden bazılarını daha önceden biliyordum ama ne zaman ve nerede okuduğumu hatırlayamadım, özellikle kitabın son yarısı benim için sadece eski okuduklarımın bir tekrarı niteliğindeydi. Hikayelerden biri de Mutlu Prens'ti ve onu yeniden okumak da ayrıca hoşuma gitti.
Oyuncular çok şanslıydı. Onlar trajedi mi komedi mi okynayacaklarını kendileri karar verebilirdi. Gülmeyi ya da ağlamayı kendileri seçebilirdi. Fakat gerçek hayat farklıydı. Pek çok insan kendilerinin seçmediği bir hatyatı yaşamaya mecbur kalıyordu. Dünya bir sahneydi fakat oyuncuların seçme hakkı yoktu.
Toplu Öyküler genel olarak güzel bir kitaptı, bazı hikayeleri çok sevdim, bazılarını ise sevdiğimi pek söyleyemem. Benim öykü türü ile aram pek iyi değil, seviyorum ama uzunca roman okumak öncelikli tercihim. Kitap güzeldi, ince taşlamalar, zekice ayrıntılar vardı ancak çok iyi bulmadım ben, biraz eksik yönleri vardı öykülerin. Özellikle sona doğru yer alan hikayeler fazla masalsı ve çocuk yaştaki insanlara uygundu. Yine de Oscar Wilde'ın öykülerini okumak isteyenlere tavsiye ederim. Zaten kitabın dili çok akıcı, sayfalar hızla akıyor gidiyor.
Yazar bencilliği ve kibri kitapta çok güzel işlemişti;
Yazar bencilliği ve kibri kitapta çok güzel işlemişti;
"Mutlu olduğum için gülüyorum."
"Çok bencilce bir neden. Mutlu olmaya hakkın var mı? Başkalarını düşünmen gerekir. Daha doğrusu beni düşünmen gerekir. Ben daime kendimi düşünmekteyim ve başkalarından da benzer davranışlar beklerim. Duygudaşlık denen şey budur işte.
Hikaye türünü ya da Oscar Wilde'ı seviyorsanız kitaptan da zevk alırsınız muhtemelen. Bol kitaplı günler dilerim, iyi okumalar. :)
Alıntılar
"Mutlu olduğum için gülüyorum.""Çok bencilce bir neden. Mutlu olmaya hakkın var mı? Başkalarını düşünmen gerekir. Daha doğrusu beni düşünmen gerekir. Ben daime kendimi düşünmekteyim ve başkalarından da benzer davranışlar beklerim. Duygudaşlık denen şey budur işte.
Nereyi seversen orası senin dünyandır.
Çok güzel çiçeklerim var fakat en güzel çiçekler çocuklardır.
"Tuhaf şey" dedi, "İçim sıcacık oysa hava ne kadar soğuk!""İyi bir şey Yaptın da onun için."
"Savaşta," diye yanıtladı dokumacı, " zayıflar güçlülerin kölesi olur. Biz yaşamak için çalışmak zorundayız ve onlar bize ancak ölmeyecek kadar ücret verirler. Biz gün boyu onlar için didinip duruyoruz ve onlar ise küplerini altınlar ile dolduruyorlar ve bizim çocuklarımız zamanından önce solup giderken onlar semiriyorlar. Biz üzüm yerken onlar şarap içiyorlar. Biz mısır ekiyoruz fakat bizim tabağımız bomboş. Hiç kimse görmese de bizim zincirlerimiz var; ve başkaları bizi özgür olarak adlandırsa da bizler köleyiz."
Oyuncular çok şanslıydı. Onlar trajedi mi komedi mi oynayacaklarına kendileri karar verebilirdi. Gülmeyi ya da ağlamayı kendileri seçebilirdi. Fakat gerçek hayat farklıydı. Pek çok insan kendilerinin seçmediği bir hayatı yaşamaya mecbur kalıyordu. Dünya bir sahneydi fakat oyuncuların seçme hakkı yoktu.
Dorian Gray'in Portresini kesinlikle tavsiye ederim. Yine Reading hapishanesi Baladı'nı da tavsiye ederim. Talihsiz yazarlar listesindeki Oscar Wilde iyi bir yazardır.
YanıtlaSilOnu okuduktan sonra bunu okudum zaten. :)
SilReading Hapishanesi Baladı'nı da okumak istiyorum, tavsiyeniz için teşekkürler. :))
Oscar Wilde'ın Dorian Gray'in Portresi kitabını okuyup çok beğenmiştim. O kitaplar yazarın bütün kitaplarını okumaya karar verdim. Öykü türünü ben de sevmem ama Oscar Wilde yazdıysa okurum.
YanıtlaSilYazarın henüz tüm kitaplarını okuyamadım ama okumak istiyorum, güzel yazıyor gerçekten. :)
Sil