27 Kasım 2016 Pazar

Kibarlık Budalası - Moliére | Kitap Yorumu

  Kibarlık Budalası'nı hepiniz duymuşsunuzdur, bende hep duyardım  ama hiç okumamıştım. Yıllarca okulda Türkçe, Edebiyat derslerinde karşıma bu oyundan bir pasaj çıkar dururdu, muhtemelen sizinde karşınıza çıkmıştır, nazım ve nesir ile ilgili olan kısım. Bir gün bu kitabı okuyacağım derken daha yeni okuyabildim.

  Ancak burada şöyle bir sorun yaşadım, ilk olarak Antik Batı Klasikleri serisindeki kitabı aldım ve okudum. Kitapta Kibarlık Budalası adı altında yayınlanan oyun aslında bizim bildiğimiz oyundan farklı, yazarın başka bir oyunu. Ve o oyundan sonra da Sevda Doktoru adlı oyun yer alıyor, ben bunu fark ettiğimde çok geçti çünkü kitabı dışarıda okumak için yanıma almıştım ve eve gelene kadar çoğunu bitirmiştim. Evde başlamış olsam bırakırdım muhtemelen.

  Benim okuduğum baskıda böyle bir hata olunca bende gerçek Kibarlık Budalası'nı buldum ve onu okudum.

  Antik Kitap'a bu konuda bir mail atmayı düşünüyorum. Bu duyarsızlık ve çıkarcılığı hiç hoş bulmadığım da altını çizerek belirtmek isterim.

 Şimdi kitaplara geçebiliriz. :)






Orijinal Adı: Les Précieuses Ridicules
Seri: Yok
Yayınevi: Antik Kitap
Sayfa Sayısı: 124
Baskı Yılı: 2013

Yorum

  Kitap iki oyundan oluşuyor birincisinin orijinal ad; Les Précieuses Ridicules, Türkçe adını bulamadım ben, ikinci oyun Sevda Doktoru. İki oyunda güzeldi. Birinci oyun gerçek Kibarlık Budalası'na benziyor, taşralı iki kız var ve bu kızlar soylu olmak ve romanlardaki gibi hayatlar yaşamak istiyorlar. Bu kızların talipleri onların kendini beğenmiş ancak cahil hallerini görünce onlara oyun yapmaya karar verip, onları rezil etmek isterler.

  Oyun güzeldi, canlı ve mizahi yönü güçlüydü. Hızlı bir şekilde okudum ve hoşuma  gitti, iyi oyuncular canlandırırsa izlemesi çok güzel bir oyun olacağını düşünüyorum.

  Sevda Doktoru da güzel bir oyundu, babası kızını sevdiği adama vermek istemeyince bir oyun çeviriler ve kızın babasını kandırmaya çalışırlar ve oyun bunun üzerine döner.

  Kitaptaki iki oyunda gerçek Kibarlık Budalası'ndan izler taşıyor ve iki oyunu okumak da güzeldi.

Puanım










Orijinal Adı: Le Bourgeois Gentilhomme
Seri: Yok
Yayınevi: Oda Yayınları
Sayfa Sayısı: 94
Baskı Yılı: 2008
Goodreads Puanı: 3.74  (6,908 Oy)

Yorum

  Mösyö Jourdain soylu olmak isteyen bir adam ve soylu olabilmek için eğitim almaya, soyluların arasına katılabilmek için kendine dostlar edinmeye çalışıyor. Ancak onun budalalığını ve cahilliğini gören insanlar onun  bu durumundan faydalanırlar. Bizde oyun boyunca Mösyö Jourdain'in soylu olmak uğruna verdiği boşa uğraşına ve bu uğurda gülünç durumlara düşmesine şahit oluyoruz.

  Okuması zevkli bir oyundu, her ne kadar tiyatro okumayı sevmesem de bu oyunu okurken zevk aldım. Moliere herkese hitap eden ve herkesi güldürebilecek bir oyun kaleme almış, onlarca yıl sonra okuyan okurlara dahi zevk verebilen bir yapıt olmuş. Oyunu okurken keşke oyunun ilk halini Fransa'da Fransızca bilerek izleyebilseydik, eminim ki o zaman bu oyun bize apayrı bir zevk verirdi.

  Yazımı okuduğunuz için teşekkürler, okuduğunuz kitapların sizi gülümsetmesi dileğiyle.. :)

Puanım


4 yorum:

  1. Bu kitabı ben de çok severek okudum. Yorumunu da çok beğendim.

    Bloglarıma da beklerim.

    http://berilcimcime.blogspot.com

    ve

    http://makyajbox.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, gerçekten güzel kitap. :)
      Bloglarınızı takipteyim, fırsat buldukça uğruyorum. ^.^

      Sil
  2. Açıkcası sayfa sayısı 300-400'ü geçmeyen kitapları okumak yapacağım bir iş değil, hatta belki de en fazla 2-3 tane okumuşumdur az sayfalı olan kitaplardan. Biraz merak uyandırdı, sürükleyici yönü varsa bir bakacağım.

    Blogunu görmek güzel oldu, izlemedeyim efenim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldin aramıza. :))
      Az sayfalı kitap diyerek sınıflandırmamak gerektiğini düşünüyorum, kalın ama iyi olmayan ince ama mükemmel kitaplar okudum. Bu da ince ama güzel bir kitap. :)

      Sil