11 Mart 2017 Cumartesi

Bir Kitap - Bir Albüm Önerisi: Cesur Yeni Dünya | Öneri Atölyesi



Herkese merhaba! Bugün Cumartesi önerimiz baya geç saatlere kaldı, kusura bakmayın anca yazmaya oturabildim. :)

  Bu hafta önerimiz bir kitap ve bir albüm; Brave New World, Türkçe'si ile Cesur Yeni Dünya. Cesur Yeni Dünya, Aldous Huxley'in meşhur anti-ütopyası, baş yapıt niteliğinde bir kitap. Alanında en iyilerden ve Brave New World, kitapla aynı adı taşıyan Iron Maiden albümü, oda alanında en iyi albümlerden. En azından Sümeyye ve ben hem kitabı hem albümü çok severiz.

  Cesur Yeni Dünya, (kitap olan), Ford'dan yaklaşık 600 yıl sonrasını konu alıyor. Dünya tek devletin hakimiyetindedir, insanlar programlanarak ve kaderleri belli şekilde dünyaya gelmektedir. Aile yapısı ortadan kalkmış, insanlar yapay ortamda üretiliyor, programalanıyor ve baştan belirli olan hayatlarına adımlarını atıyorlar. Huxley, anti-ütopyayı çok farklı bir biçimde ele alıyor, alışkın olduğumuz baskıcı devlet ve özgür olmayan insanlar yerine, aşırı özgür, insani değerlerin çok farklı olduğu, kısıtlamaların olmadığı, hedonist bir yaşam biçiminin hakim olduğu bir distopya kurgulamış.

  İlk baş dünya şaşırtıcı ve uzak gelse de kitabı okudukça fark edşyorsunuz ki Huxley, yıllar önceden dünyanın gidişatını çok iyi gözlemlemiş ve doğacak sonuçları çok iyi analiz edebilip bunu kitabında belirtmiş. Kitabı okumak yetmiyor insana, bu kitap yavaş yavaş hazmedilip her sayfasına ayrı bir ilgi ile yaklaşılması gereken kitaplardan. Öyle sıradan bir roman hiç değil. Okuyup, hazmettikten sonra ise bir daha eskisi gibi olmuyorsunuz, kitap temiz havanın içinizi açması gibi beyininizi açıyor resmen. Kitabın her satırı planlanarak yazılmış, içindeki isimler, yaşam tarzı, karakterler... Tanıtımı yapılacak bir kitap değil bu alın okuyun, sevmeseniz de okuyun, yazarın anlattıklarının, öngörüsünün ne kadar doğru olduğunu kendi hayatınızda da göreceksiniz.



  Brave New World adlı albüme gelirsek, metal müzik seven herkes az çok Iron Maiden'ı bilir. Yazar gibi İngiliz olan grup yazarın kitabından ilhamla Brave New World şarkısını yazmış ve albümlerine bu ismi vermiştir. Sizi bilemeyiz ama albüm kesinlikle dinlenmeye değer. :) Umarız hoşunuza gider. :)

Albümün tamamını da buradan dinleyebilirsiniz;



  Bir önerinin daha sonuna geldik dostlar, albümü bilemem ama kitabı mutlaka okuyun, okuduysanız bir kez daha okuyun. Bizde ikinci kez okumayı istiyoruz ve kitap kesinlikle buna değecek nitelikte. :)

17 yorum:

  1. Genelde bu kitap Fahrenheit 451 ile beraber geçer onu okudum bunu aldım. Sırasını bekliyor. Distopyayı zaten severim umarım bu kitap da akar gider :).

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıkçası mükemmel akıcı bir kitap değil ki bu kitabı tek solukta okumamak gerek bence, biraz zaman vererek hazmederek okumak en iyisi. :) Fahrenheit 451'i çok severim, o da çok güzeldir ama bu da iyi. :) Umarım seversin. ^-^

      Sil
  2. "Cesur Yeni Dünya" kitap şu an kitaplığımda okunmayı bekliyor. Elimde bir kitap var. Biraz sonra bitirip hemen bu kitaba başlayacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooo süper o zaman. :D Çok sevindim, sevdiğim bir kitabı başkaları da okuyunca mutlu oluyorum. Umarım seversin, yorumunu merakla bekliyorum. ^-^

      Sil
  3. Çok çekinme, ilk baş biraz farklı gelir ama seversen de daha yalın kitaplar basit gelmeye başlar. Bu kitaplardaki o tadı bulunca diğer kitaplardan da aynı şeyi bekliyor insan. 😊 😊

    YanıtlaSil
  4. Anlatımınız çok güzel olmuş ama distopyasever biri olamadım, galiba bu kitabı okumaya elim gitmeyecek :(

    Albüm daha ilgimi çekti desem kızmazsın umarım :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Niye kızayım canım bu zevk meselesi. 😊 Albümü sevmen hoşuma gider ben çok seviyorum. ^-^

      Sil
  5. Romanı ben de çok severim, albümü ise duymamıştım, ne güzel birbirini bütünleyen bir kitap ve albüm önerisi..:) keyifli okumalar dilerim, sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok güzel kitaptır, albümle de hoş bir uyumu var.:) Teşekkürler, sevgiler. 😊

      Sil
  6. Albümü resim albümü sanıp heyecanlanmam :) Listemde olan bir kitap ne zaman okurum kim bilir ^^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüh keşke bir de resim albümü olsaymış. :D Bir ara o tarz bir yazı düzenleyebiliriz aslında sende boşa heyecanlanmamış olursun. :D
      Ah bu listeler, bende listelerime yetişemiyorum ama yılmak yok. Umarım buna da kısa zamanda sıra gelir. :)

      Sil
  7. Kitap yazıları gibisi var mı... :)

    Ben de beklerim bloguma. :) ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazması da, okuması da zevkli. :)
      Uğruyorum hemen. 😊

      Sil
  8. Öneriye kesinlikle katılıyorum :D Albümü de dinleyeceğim şimdi :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel kitap, katılmamak mümkün mü? 😊
      Umarım beğenirsin. :))

      Sil
  9. oooo metale bayılırııım :)

    YanıtlaSil